15. Mikä on Eurooppa?

Luvun sisällys


15.1 Mikä on Eurooppa?
15.2 Euroopan rajat
15.3 Euroopan valtiot

15.4 Monipuoliset maisemat
15.5 Kuvagalleria: Missä mennään?

15.6 Yhteistyö
15.7 Eurooppa jakautuu erilaisiin alueisiin

15.2 Euroopan rajat

Eurooppa nimen on arveltu mahdollisesti juontavan kreikkalaisesta mytologian prinsessasta, Europasta. Muitakin teorioita nimen alkuperästä on esitetty.

Eurooppa on maanosa, joka on osa Euraasian eli Euroopan ja Aasian muodostamaa mannerta. Eurooppaa kuvataan myös Euraasian niemimaaksi.


Maailman kartta. Maapallolla on seitsemän maanosaa, joista Eurooppa on toiseksi pienin.

Euroopan muista maanosista erottavat idästä alkaen Uralvuoret, Ural-joki, Kaspianmeri, Kaukasusvuoret, Mustameri ja Bosporinsalmi ja Välimeren ja Atlantin kautta Jäämerelle.

Eurooppaan kuuluu monia saaria: muun muassa Iso-Britannia, Irlanti, Islanti, Norjan Huippuvuoret ja Venäjän Novaja Zemlja. Välimeren suurimmista saarista Eurooppaan kuuluvat muun muassa Sisilia, Sardinia ja Korsika. Matkailijoiden suosimista saarista Kreikan Kreeta ja Espanjan Baleaarien saariryhmään kuuluvat Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera lienevät tutuimpia.

Euroopan maiden väliset rajakiistat olivat aiheuttamassa ensimmäisen ja toisen maailmansodan. Nykyään valtioiden rajat ovat kansainvälisesti hyväksyttyjä, vaikka pari poikkeusta joukkoon mahtuukin. Muutamien maiden vähemmistöryhmät, esimerkiksi Espanjan baskit ja katalonialaiset, ovat halunneet itsehallinnon ja itsenäisyyden omalle alueelleen, mutta toistaiseksi näin ole tapahtunut.

Välimeren Malta on Euroopan etelärajalla.

Piirrä Euroopan rajat


  • Pyydä kartta opettajalta tai tallenna kartta.
  • Piirrä karttaan Euroopan rajat.
  • Oliko rajan piirtäminen jossakin kohdassa vaikeaa?
  • Minkä valtioiden kohdalla raja ei kulkenut valtion rajojen mukaan?

Euroopan kartta

  • Pyydä kartta opettajalta tai tallenna kartta.

  • Nimeä karttaan
    a) Vuoristot: Uralvuoret, Kaukasusvuoret, Karpaatit, Alpit, Apenniinit ja Pyreneet.
    b) Vesialueet: Kaspianmeri, Mustameri, Välimeri, Atlantti, Pohjanmeri ja Jäämeri.
    c) Vähintään viisi saarta Euroopassa.

15.4 Monipuoliset maisemat

Euroopan luonnonolot sopivat hyvin ihmisten elinympäristöksi, koska sekä maaperä että ilmaston lämpöolosuhteet ja sademäärä mahdollistavat monipuolisen maatalouden ja karjanhoidon harjoittamisen.

Euroopan ilmasto vaihtelee kuitenkin reuna-alueilla toisistaan suuresti. Voit hyvin mielessäsi vertailla Oulun ja Ateenan tai Moskovan ja Lontoon ilmastoja toisiinsa. Ilmastolliset vaihtelut johtuvat alueen etäisyydestä päiväntasaajaan ja Atlantin valtamereen ja Golf-virran lämmittävälle vaikutukselle.

Suurimmaksi osaksi eurooppalaiset asuvat taajamissa, 70 % väestöstä, joten tyypillistä maisemaa on kulttuurimaisema, jossa ihmisten kädenjälki näkyy esimerkiksi liikenneväylinä, peltoina, rakennuksissa ja teollisuudessa. Tiheimmin asuttuja alueita ovat rannikot ja jokien varret, valtioista esimerkiksi Malta, Alankomaat ja Belgia. Euroopassa on laajoja harvaan asuttuja seutuja. Tällaisia ovat esimerkiksi Islanti ja monet vuoristoiset seudut. Niiden luonnonmaisemat ovat tunnettuja ja kauniita.

15.6 Yhteistyö

Vaikka Eurooppaan kuuluu yli neljäkymmentä valtiota ja niistä suurimmalla osalla on oma kielensä, se ei ole kuitenkaan estänyt eurooppalaisia tekemästä yhteistyötä. Tästä on osoituksena EU eli Euroopan unioni. EU:n alueella ihmisten ja tavaroiden liikkuminen on helpompaa. Myös muuttaminen työn ja opiskelun takia toiseen valtioon on melko vaivatonta.

Osa jäsenmaista on käyttänyt käteisenä vuodesta 2002 yhteistä valuuttaa, euroa.

Selvitä, millaisia euroseteleitä ja -kolikoita on olemassa. Jos on saatavilla kolikoita, tutkaile niitä tarkemmin. Millaisia eroja niissä on havaittavissa ja mistä ne johtuvat?

15.7 Eurooppa jakautuu erilaisiin alueisiin

Usein Eurooppa jaetaan viiteen alueeseen ilmansuuntien mukaan: Pohjois-, Etelä-, Itä-, Länsi- ja Keski-Eurooppaan. Tässä jaottelussa rajat noudattelevat valtioiden rajoja.

Eurooppa voitaisiin jakaa lukuisiin muihinkin alueisiin, joista toiset jakautuvat valtion rajojen mukaan, toiset eivät.

Minkälaisia aluejaotteluja sinä keksit Euroopasta?