10. Kansainvälisyys ja opiskelu ulkomailla
Kansainvälisyys

Toisen asteen oppilaitokset ja oppisopimus mahdollistavat myös hakeutumisen opiskelijavaihtoon ulkomaille.
Kielitaitoasi voit parantaa koko elämäsi ajan. Etkö saanut kesätöitä?
Hyödynnä kesätauko opiskelemalla vaikkapa vieraita kieliä kansainvälisessä opiskelijaryhmässä, kotimaassakin se on mahdollista!
Opintopolku auttaa tiedon hankkimisessa!
Ulkomaille opiskelemaan voi lähteä sekä itsenäisesti että erilaisten ohjelmien kautta. Opintojen tavoitteet, järjestelyjen vaatima omatoimisuus sekä ulkomailla oleskelun pituus ja kustannukset vaihtelevat paljon. Tästä syystä sinun kannattaa tutustua huolella eri vaihtoehtoihin. Opintopolku-sivusto on koonnut tietoja eri vaihtoehdoista.
Tällä sivulla esitellään mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun:
- vaihto-opiskelu
- kansainvälinen työharjoittelu
- koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla
- kielikurssit, harrastuskurssit ja täydennyskoulutus
- kesälukiot ulkomailla
Erilaisia vaihtoehtoja
Ulkomaille kielitaitoa ja kokemusta keräämään on mahdollista lähteä monella muullakin tavalla. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n ylläpitämä www.maailmalle.net-sivusto kertoo eri vaihtoehdoista: vapaaehtoistyö, työleirit, au-pair palkkatyö, nuorten ryhmätapaamiset ja kulttuurimatkat.
Vaihto-opiskelu
Sekä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijat että lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat voivat suorittaa osan opinnoistaan ulkomaisessa oppilaitoksessa. Ulkomailla oleskelun pituus vaihtelee muutamasta viikosta lukuvuoteen. Opiskelijavaihtoon lähdetään joko vaihto-ohjelman kautta tai omatoimisesti.
- Vaihto-opiskelu (CIMOn Maailmalle.net-palvelu)
Kansainvälisessä työharjoittelussa opiskelija työskentelee omalla alallaan koulutusta vastaavissa tehtävissä. Harjoitteluun voivat osallistua sekä korkeakouluopiskelijat että ammattiin opiskelevat. Ulkomailla työskentelyn pituus vaihtelee muutamasta viikosta yli vuoteen.
- Harjoittelu ulkomailla (CIMOn Maailmalle.net-palvelu)
Koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla
Pidemmäksi aikaa ulkomaille haluava voi hakea ulkomaiseen oppilaitokseen suorittamaan kokonaisen tutkinnon. Näin on mahdollista opiskella esimerkiksi sellaista ainetta jota Suomessa ei ole tarjolla. Opiskelupaikka on hankittava ja käytännön järjestelyt tehtävä omatoimisesti.
- Lukio ja ammatillinen tutkinto ulkomailla (CIMOn Maailmalle.net-palvelu)
- Korkeakoulututkinto ulkomailla (CIMOn Maailmalle.net-palvelu)
Kielikurssit, harrastuskurssit ja täydennyskoulutus
Ulkomaille voi lähteä myös lyhyemmäksi aikaa. Kurssit kestävät viikosta jopa useaan kuukauteen ja niitä järjestetään sekä nuorille että aikuisille. Ulkomaisten kurssinjärjestäjien lisäksi myös kotimaiset kansanopistot sekä kansalais- ja työväenopistot järjestävät opintomatkoja, kielikursseja ja harrastuskursseja ulkomailla.
- Lyhytaikainen opiskelu (CIMOn Maailmalle.net-palvelu)
- Kansanopistojen lyhytkurssit ja pitkät opintolinjat (Kansanopistojen sivuilla)
Kesälukiot on tarkoitettu yli 15-vuotiaille opiskelijoille ja ne kestävät 1 – 2 viikkoa. Monet kesälukiot keskittyvät tiettyyn teemaan ja osassa on mahdollista suorittaa lukion kursseja. Samalla voi parantaa käytännön kielitaitoa erimaalaisten nuorten kanssa.
- Lue kesälukioista Suomen kesälukioseuran sivuilta
- Kesälukiot 2014 (Suomen kesälukioseura)