9. luokka

9. luokka

Tavoite:

Oppilas oppii ymmärtämään terveyden laaja-alaisuutta, terveyden edistämistä sekä elämänkulkua, kasvua ja kehitystä voimavaralähtöisesti. Oppilas oppii pohtimaan yksilöllisyyteen ja yhdenvertaisuuten liittyviä kysymyksiä terveyden näkökulmasta sekä saa valmiuksia luoda vastuullisia ratkaisuja ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Oppilaan syventää ymmärrystään fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta terveydestä ja niitä vahvistavista ja vaarantavista tekijöistä ja mekanismeista sekä oppii käyttämään näihin liittyviä käsitteitä asianmukaisesti. Oppilas kehittyy terveyteen ja sairauteen liittyvän tiedon hankkijana ja käyttäjänä ja saa valmiuksia toimia tarkoituksenmukaisesti terveyteen, turvallisuuteen ja sairauksiin liittyvissä tilanteissa. Oppilas oppii tunnistamaan ja arvioimaan omia terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä tottumuksiaan, valintojaan ja niiden perusteluja sekä rohkaistuu pohtimaan oman terveyden kannalta merkityksellisiä voimavaroja. Oppilas oppii tunnistamaan ja tarkastelemaan kriittisesti terveyteen ja sairauteen liittyviä ilmiöitä, niihin liittyviä arvoja ja normeja sekä arvioimaan tiedon luotettavuutta ja merkitystä. Oppilas oppii ymmärtämään ympäristön, yhteisöjen, kulttuurin ja tieto- ja viestintäteknologian merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille, sekä oppilas luo perustaa opiskelu-, toiminta- ja työkyvylle ja sen ylläpitämiselle. Oppilas oppii ymmärtämään ja arvioimaan erilaisia terveyskäsityksiä ja  tunnistamaan niiden merkitystä. Oppilas saa valmiuksia arvioida kriittisesti terveyteen ja sairauteen liittyvää viestintää ja saa valmiuksia eritellä yksilön oikeuksia, vastuita ja vaikuttamiskeinoja terveyttä ja turvallisuutta koskevissa asioissa.

Sisältö: Käydään läpi uneen ja myös nukkumisongelmiin liittyviä asioita ja mm arkirytmiä. Paneudutaan liikuntaan ja siihen liittyviin kysymyksiin ja pohditaan myös liikkumattomuutta ja passiivista elämäntapaa. Perehdytään erilaisiin tartuntatauteihin ja kansantauteihin. Paneudutaan ravitsemukseen ja mm ravitsemusongelmiin. Pohditaan kestävää elämäntapaa, vastuullista kuluttamista, ympäristön terveysvaikutuksia, vaikuttamisen keinoja (mm kansalaistoiminta). 
Arviointiperusteet: Arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön jossa otetaan huomioon tuntityöskentely, kotitehtävien tekeminen, kokeet, vuorovaikutustaidot ja ryhmässä toimiminen sekä tunnilla annettujen erilaisten tehtävien suorittaminen.