7.luokka

7. luokka terveystieto

Tavoite: Tavoitteena on ohjata oppilas ymmärtämään terveyden laaja-alaisuutta, terveyden edistämistä sekä elämänkulkua, kasvua ja kehitystä voimavaralähtöisesti, lisäksi tavoitteena on ohjata oppilasta terveyteen liittyvään pohdintaan joka liittyy mm yksilöllisyyteen, yhteisöllisyyteen ja yhdenvertaisuuteen sekä tukea oppilaan valmiuksia luoda vastuullisia ratkaisuja ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Oppilasta ohjataan syventämään ymmärrystään fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta terveydestä ja niitä vahvistavista ja vaarantavista tekijöistä ja mekanismeista sekä tukea oppilaan valmiuksia käyttää näihin liittyviä käsitteitä asianmukaisesti. Tavoitteena on myös ohjata oppilas tunnistamaan ja tarkastelemaan kriittisesti terveyteen ja sairauteen liittyviä ilmiöitä, niihin liittyviä arvoja ja normeja sekä arvioimaan tiedon merkitystä ja luotettavuutta. Oppilasta myös pyritään ohjaamaan siinä että hän tunnistaisi ja kykenisi arvioimaan omia turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä valintojaan ja tottumuksiaan sekä niihin liittyviä perusteluita sekä rohkaista oppilasta pohtimaan oman terveyden kannalta merkityksellisiä voimavaroja. Lisäksi pyritään tukemaan oppilasta siinä että hän kehittyisi terveyteen ja sairauteen liittyvän tiedon hankkijana ja käyttäjänä sekä edistäisi valmiuksiaan toimia tarkoituksenmukaisesti terveyteen, sairauteen ja turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa.

Sisältö: Seitsemännen luokan terveystiedon sisältöalueita ovat terveyden osa-alueet, elämänkulku, kasvu ja kehitys,sairauksien ehkäisy, itsehoito ja huolenpito, kiusaaminen, turvataidot ja valmiudet, päihteet ja mielekäs vapaa-aika. Lisäksi perehdytään terveysmarkkinointiin ja mm sen tarjoaman tiedon luotettavuuteen ja terveysvaikutuksiin. Tavoitteena on ohjata oppilas ymmärtämään terveyden laaja-alaisuutta, terveyden edistämistä sekä elämänkulkua, kasvua ja kehitystä voimavaralähtöisesti, lisäksi tavoitteena on ohjata oppilasta terveyteen liittyvään pohdintaan joka liittyy mm yksilöllisyyteen, yhteisöllisyyteen ja yhdenvertaisuuteen sekä tukea oppilaan valmiuksia luoda vastuullisia ratkaisuja ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Oppilasta ohjataan syventämään ymmärrystään fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta terveydestä ja niitä vahvistavista ja vaarantavista tekijöistä ja mekanismeista sekä tukea oppilaan valmiuksia käyttää näihin liittyviä käsitteitä asianmukaisesti. Tavoitteena on myös ohjata oppilas tunnistamaan ja tarkastelemaan kriittisesti terveyteen ja sairauteen liittyviä ilmiöitä, niihin liittyviä arvoja ja normeja sekä arvioimaan tiedon merkitystä ja luotettavuutta. Oppilasta myös pyritään ohjaamaan siinä että hän tunnistaisi ja kykenisi arvioimaan omia turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä valintojaan ja tottumuksiaan sekä niihin liittyviä perusteluita sekä rohkaista oppilasta pohtimaan oman terveyden kannalta merkityksellisiä voimavaroja. Lisäksi pyritään tukemaan oppilasta siinä että hän kehittyisi terveyteen ja sairauteen liittyvän tiedon hankkijana ja käyttäjänä sekä edistäisi valmiuksiaan toimia tarkoituksenmukaisesti terveyteen, sairauteen ja turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa.

Arviointiperusteet: Arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön jossa otetaan huomioon tuntityöskentely, kotitehtävien tekeminen, kokeet, vuorovaikutustaidot ja ryhmässä toimiminen sekä tunnilla annettujen erilaisten tehtävien suorittaminen.