9. lk A1-saksa

9. lk A1 saksa

Saksan opiskelun tavoitteet edelleen 9. luokalla ovat, että oppilas selviytyy lyhyistä sosiaalisista tilanteista ja osaa käyttää kohteliaita tervehdyksiä ja puhuttelumuotoja sekä esittää kohteliaasti esim. pyyntöjä, kutsuja, ehdotuksia ja anteeksipyyntöjä sekä vastata sellaisiin. Oppilas osaa ottaa huomioon saksalle tyypillisen kohteliaan kielenkäytön ja teitittelyn sekä osaa tehdä johtopäätöksiä saksan kielen säännönmukaisuudesta.

Oppilas osaa tulkita opiskeltavien asioiden aihepiireihin liittyviä tekstejä, selviytyy erilaisista jokapäiväisistä viestintätilanteista sekä oppii pohtimaan saksan kieleen ja kulttuuriin liittyviä ilmiöitä ja säännönmukaisuuksia vertailemalla niitä myös muihin kieliin. Monilukutaitoa kehitetään tutustumalla monipuolisiin ja monimediaisiin teksteihin. Oppilas oppii käyttämään itsenäisesti oppikirjaa, erilaisia tiedonhankintavälineitä ja -tekniikoita sekä oppimisympäristöjä sekä oppii pari- ja ryhmätyöskentelyä ja itselle sopivia opiskelustrategioita.


9. luokalla harjoitellaan lisää erilaisia arkielämän vuorovaikutustilanteita ja niihin sopivia fraaseja. Pääsisältöihin kuuluvat omista mielipiteistä ja tulevaisuuden suunnitelmista kertominen, orientoituminen työelämään sekä ympäristöasiat.

Myös 9. luokalla harjoitellaan ja opetellaan keskeisiä saksan kielen perustason lauserakenteita, mutta tutustutaan myös esim. passiiviin.
 

Arviointi

Arviointi kohdistuu kaikkiin tavoitteisiin, ja arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet:
* Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen
* Kielenopiskelutaidot
* Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa
* Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä
* Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä Tarkemmat kuvaukset taitotasoista löytyvät Hyvinkään kaupungin omasta opetussuunnitelmasta.

Oppiminen on prosessi, jossa arviointi perustuu oppilaan työskentelyyn ja osaamisen näyttöön. Arviointiin sisältyy tuntityöskentely, kielenopiskelutaidot, vuorovaikutustaidot, kieli- ja kulttuuritietoisuus, tekstin tulkinta- ja tuottamistaidot, kotitehtävät, kokeet ja erilaiset projektityöt. Oppilaalle tarjotaan myös mahdollisuuksia painottaa itselleen sopivia ilmaisumuotoja. Oppilas arvioi kielenopiskelutaitojensa kehittymistä ja tavoitteissa edistymistä. Vertaisarviointia harjoitetaan etenkin ryhmätyöskentelyssä. Lukuvuoden aikana oppilaan kanssa käydään arviointikeskustelu.

Päättöarviointi perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteisiin: "Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut vieraan kielen A-oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso vieraan kielen A-oppimäärän valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen kielitaidon eri osa-alueilla kehittyy kumuloituvasti. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta."