12. SOMMITTELU: Kultainen leikkaus + Kolmanneksen sääntö + Asetelma

Japanin lippu

Japanin lipussa on valkoinen kenttä ja keskellä suuri, punainen kiekko, joka edustaa nousevaa aurinkoa. Lipun virallinen nimi on japaniksi Nisshōki (aurinkolippu), mutta se tunnetaan yleisemmin nimellä Hinomaru (auringon kiekko).

Kultainen leikkaus

Kultaisen leikkauksen keksivät pythagoralaiset 500-luvulla eKr., todennäköisesti viisikulmiosta eli pentagrammista, jossa lävistäjien suhde sivuun jakautuu kultaisen leikkauksen mukaisesti.
Yksinkertaistettuna kultainen leikkaus tarkoittaa janan jakoa suhteessa 2:3. Tällöin janan pitemmän osan suhde lyhyempään on sama kuin koko janan suhde pitempään osaan.
Taiteilijat eivät silti useinkaan noudata kultaisen leikkauksen mukaista sijoittelua orjallisesti. Yleensä kultainen leikkaus syntyy kuvaan aivan luonnostaan.

Kolmanneksen sääntö

Kuvataiteessa käytetty kolmanneksen sääntö on yksinkertainen sommitteluohje. Kuva jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan vaaka- ja pystysuunnassa, eli yhteensä yhdeksään ruutuun. Viivojen risteyskohdalle voidaan asettaa kuvan sommittelun kannalta tärkeitä tapahtumia. Näin voidaan saada kuvaan mielenkiintoa.

Maria Wiik

Maria Wiikin Vanha nainen sairasvuoteellaan -teoksessa naisen tunteita ilmaisevat hänen kasvonsa ja kätensä. Molemmat on sommiteltu kultaisen leikkauksen mukaisesti. Jos jaat kuvan mielessäsi ruudukoksi, kasvot ovat vaakasuoraan oikealta vasemmalle katsottuna suunnilleen kolmannessa ja kädet pystysuoraan ylhäältä alaspäin laskettuna niin ikään kolmannessa ruudussa.