Säilöntä

Säilönnän perusteet – näin säilöt kesän maut talteen

Säilöntä on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset ja säilyttämään ravintoarvo mahdollisimman hyvänä.

Vain ensiluokkaisia tuotteita kannattaa säilöä. Raaka-aineiden on oltava tuoreita ja raikkaita ja työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on puhtaita. Nopeus on valttia säilönnässä. Rivakka työtahti estää kaikkialla ilmassa olevia pieneliöitä saastuttamasta säilöttäviä tuotteita.

Sokeri säilöö hillot ja mehut

Marjat ja hedelmät on helppo keittää hilloksi, hyytelöksi, marmeladiksi tai mehuksi. Sokeri toimii makeissa säilykkeissä säilöntäaineena. Käytä hillosokeria 500–700 grammaa marjakiloa kohden. Jos et halua makeuttaa hilloa sokerilla, tulee siihen lisätä muita säilöntä- ja hyytymisaineita.

Etikka säilöö ja maustaa

Etikkasäilöntä perustuu etikan happamuuteen. Tavallisimmin säilöntään käytetään 10-prosenttista väkiviinaetikkaa, mutta yhtä hyvin voit käyttää myös maustettuja etikoita tai viinietikkaa. Etikasta, vedestä sekä mausteista keitetään liemi, joka maustaa säilykkeen. Kurkkujen ja punajuurten lisäksi etikkaan voi hukuttaa myös muita kasviksia tai sieniä. Kokeile uusiakin ideoita rohkeasti, sillä erilaisten säilykkeiden teossa vain mielikuvitus on rajana!

Sato talteen kuivaamalla

Yrttien ja sienten kuivaaminen on helppoa. Vaivattominta on käyttää kasvikuivuria, mutta kuivaaminen onnistuu hyvin myös ilman kuivuria. Aseta kuivattavat tuotteet ohueksi kerrokseksi puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle. Lämmin ja kuiva ilma sekä hyvä ilmanvaihto nopeuttavat kuivaamista. Sopiva kuivatuspaikka voi löytyä esimerkiksi lämpöpatterin, jääkaapin tai kylpyhuoneen lattialämmityksen päältä.

Puhtaus on puoli säilykettä

Puhtaus on säilönnän A ja O. Tölkit, pullot ja sulkimet tulee puhdistaa ja kuumentaa huolellisesti. Pese purkit ja purnukat joko käsin tai astianpesukoneessa. Desinfioiminen tapahtuu keittämällä purkkeja kiehumispisteessä olevassa vedessä tai pitämällä niitä puolisen tuntia 100-asteisessa uunissa. Muista myös, että happi on säilykkeen pahin vihollinen. Täytä purkit ja pullot piripintaan, jotta niihin jää mahdollisimman vähän ilmaa.

Marjojen pakastaminen

Pakastaminen säilyttää vitamiinit parhaiten

Pakastaminen on ravintoaineiden säilymisen kannalta paras tapa marjojen säilömiseen. Marjat säilyvät pakastettuna hyvin, joten voit nauttia pakastettuja kotimaisia marjoja puurossasi seuraavaan satokauteen asti.

Soseena vai kokonaisina?

Voit pakastaa marjat kokonaisina, viipaleina, soseena, survoksena, hillona, nektarina tai mehuna. Kovapintaiset ja pienet marjat on helppo pakastaa kokonaisina, pehmeät viipaleina tai survoksena. Valmiiksi pakastetusta marjaseoksesta on helppo pyöräyttää raikas marjasmoothie.

Pussiin vai rasiaan?

Kovapintaiset ja pienet marjat kuten puolukka, karpalo, tyrnimarja ja mustikka on helppo sujauttaa pakastepussiin sellaisenaan. Pehmeät marjat kuten mansikka, vadelma ja lakka säilyvät parhaiten rasioissa. Marjasoseet voi pakastaa pakastepussissa, jolloin ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa.

Kokonaiset marjat aamupuuroa varten kannattaa sujauttaa pieniin pakastepusseihin, joista on helppo napata tarvittava määrä marjoja puuron päälle.

Sokeria vai ei?

Sokeri auttaa marjoja säilyttämään maun, värin, rakenteen sekä vitamiinit. Jotkut marjat, kuten puolukka, karpalo, tyrnimarja ja mustikka pärjäävät ilman sokeria. Varsinkin pehmeät marjat kaipaavat noin ½-1 dl sokeria litraa kohden.

Marjojen sulatus

C-vitamiinin säilymisen kannalta marjojen nopea sulattaminen on tärkeää. Mitä nopeammin marjat sulattaa, sitä vähemmän C-vitamiinia ehtii tuhoutua.

Sulamista kannattaa nopeuttaa upottamalla pakasterasia tai -pussi muovipussin sisällä lämpimään veteen. Mikroaaltouuni on nopein tapa sulattaa marjat. Muista kuitenkin käyttää sulatustehoa, jotta marjat eivät turhaan kuumene liikaa.