Fysiikka 2

Kestävän yhteiskunnan haasteet ja ratkaisut (sis. FY2-moduulin)

Fysiikka 2 opiskellaan osana isompaa pakollista opintojaksoa: Kestävän yhteiskunnan haasteet ja ratkaisut. Kyseinen opintojakso sisältää myös biologian ja maantieteen opintoja. Opettajana opintojaksolla ovat sekä maantieteen ja biologian opettaja että fysiikan opettaja. Opettajat laativat opintojaksosta kokonaisuuden, joka näyttäytyy opiskelijoille luontevana ja selkeänä, mutta samalla ainarajat luontevasti ylittävänä kokonaisuutena.

Ihminen on muokannut vahvasti maapalloa, ja se on aiheuttanut maapallolle useita haasteita, joita ihminen ei ole aiemmin kohdannut. Opintojaksolla perehdytään siihen, mitä seurauksia ihmisen toiminnalla on mm. ilmastolle, ekosysteemipalveluille ja luonnonvarojen saatavuudelle. Selvitämme myös, mitä yhteiskunnat ja yksittäiset ihmiset voivat tehdä ratkaistakseen nämä haasteet nyt ja tulevaisuudessa. Keskeisessä asemassa on ilmastonmuutos ja energiaratkaisut, näitä teemoja tarkastellaan useamman oppiaineen näkökulmasta.

Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta

Tavoitteena on, että opiskelija

  • perehtyy energiaan fysiikan keskeisenä käsitteenä
  • tuntee eri energialajeja ja energiantuotantotapoja
  • osaa vertailla eri energiantuotantotapoihin ja niiden ympäristövaikutuksiin liittyviä suuruusluokkia
  • saa valmiuksia osallistua ympäristöä ja teknologiaa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon kestävän energiatalouden näkökulmasta.

Paikallinen lisäys tavoitteille

  • Opiskelija alkaa hahmottaa globaalien ongelmien monimutkaisia syy-seuraussuhteita.
  • Opiskelija osaa kertoa erilaisia ratkaisuja kestävän elämäntavan haasteisiin.
  • Opiskelija saa lisää toivoa yhteiskunnan selviytymisestä tulevaisuudessa.

Keskeiset sisällöt

  • energialajit, energian säilyminen ja muuntuminen
  • energian tuotanto, teho, hyötysuhde ja energian siirtäminen
  • energiantuotannon vaikutus ympäristöön ja ilmastonmuutokseen

Laaja-alainen osaaminen opintojaksossa

Yhteiskunnallinen osaaminen

Opintojakson aikana vahvistetaan opiskelijan ymmärrystä nyky-yhteiskunnan ja luonnon varojen yhteensovittamisesta ja siihen liittyvistä haasteista esimerkiksi energian tuotannon näkökulmasta.

Eettisyys ja ympäristöosaaminen

Opintojakson aikana pohditaan eri oppiaineiden näkökulmasta luonnon kantokyvyn ja luonnonvarojen riittävyyden sekä ihmisen toiminnan yhteyksiin ja niihin liittyviin haasteisiin ja ratkaisuihin.

Monitieteinen ja luova osaaminen

Ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden pohdinta ja ratkaisut vaativat monitieteistä ja luovaa ajatellua, jota opintojaksolla korostetaan kolmen eri aineen näkökulmista ja laajemmaltikin.

Vuorovaikutusosaaminen

Opiskelija harjaantuu toimimaan yhdessä muiden kanssa yhteisen tavoitteen eteen. Opiskelija harjoittelee tieteellisten käsitteiden käyttöä.

Opintojakson arviointi

Opintojakso arvioidaan numeerisesti arvosanoilla 4-10. Laaja-alaiset opinnot arvioidaan osana muuta opintojakson arviointia. Arviointi perustuu arvosteltaviin yksilötehtäviin, pieniin tutkimuksiin, ryhmätehtäviin, esitelmiin, portfolioon, kokeisiin, opiskelijan käytännön työskentelyyn, tuntiosaamiseen tai näiden erilaisiin yhdistelmiin. Arvioinnissa pyritään monipuolisuuteen. Opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa arvioinnin toteuttamistapoihin. Opettajan tekemä arviointi perustuu edellä mainittuihin näyttöihin, joita peilataan opintojakson sisältöihin ja tavoitteisiin. Opintojaksoon sisältyvien eri oppiaineiden osiot arvioidaan erikseen.