Tutkija Pii ja salainen laboratorio
Tiedekasvatus: Tutkija Piin Salainen Tiedelaboratorio
Ikäsuositus: 1.-4. luokka
Videomateriaalissa tutustutaan Tutkija Piin johdolla tiedekokeiden tekemiseen ja opitaan kiinnostavalla tavalla värioppia.
Materiaalin avulla voidaan järjestää tiedeoppitunti, jossa jokainen oppilas pääsee kokeilemaan värien sekoittamista. Videon kesto on n. 25 minuuttia. Loppuaika tunnista varataan oppilaiden toiminnalliseen työskentelyyn. Sisältö on sopivan mittainen yhdelle - kahdelle oppitunnille (a 45min), riippuen toiminnallisen pajatyöskentelyn pituudesta. Virtuaalinen oppitunti on avoin ja maksuton kaikille kiinnostuneille. Toivoisimme sisällöstä vapaamuotoisen palautteen toteutuksen jälkeen. Palautteen pääset lähettämään helposti tästä linkistä.
Katso Tutkija Pii Luhyt Teaser video tästä.
Tiedetyöpajaan tarvitaan tutkijanvälineitä. Työskentelypöydät on hyvä suojata muovein. Tarvikkeet: Jokaiselle oppilaalle muovinen pipetti, kuoppalevy ja värien sekoittamiseen petrimaljoja 3kpl/ryhmä päävärejä varten (sin. pun. ja kelt.). Lisäksi tarvitaan sin. pun. ja kelt. kreppipaperia tai vaihtoehtoisesti elintarvikevärit/vesivärit/karkkeja joista värit liuotetaan. Helpoin ja nopein tapa on käyttää kreppipaperia, joista väri liukenee muutamissa sekunneissa.
Mikäli koulun käytössä ei ole pipettejä, petrimaljoja ja kuoppalevyjä, voi värien sekoittelua tehdä käyttämällä petrimaljojen sijaan pilttipurkkeja, kuoppalevyn sijaan jääpalamuotteja tai muuta sen kaltaista astiaa. Pipetin sijaan voidaan käyttää lääkeruiskuja, joilla on helppo siirtää väriliuosta. Jotta värit erottuisivat hyvin, kannattaa käyttää mahdollisimman läpinäkyviä tai vaaleita astioita.
Virtuaalisen oppitunnin kulku
Tee tarvittavat valmistelut oppituntia varten. Halutessaan opettaja voi tutustua sisältöön katsomalla sen ennakkoon ennen varsinaista oppituntia.
Oppitunti aloitetaan katsomalla video opettajan valitsemana ajankohtana, klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Videon sisältö innostaa tieteen tekemiseen, tutustuttaa tiedekokeissa käytettäviin välineisiin ja osallistaa selkeästi helppoihin tiedekokeisiin, joissa harjoitellaan päävärien sekoittelua kehittämällä niistä uusia värejä.
Ennen aloitusta muista varmistaa, että kaiuttimien äänet on säädetty tarpeeksi voimakkaalle. Video-oppitunti toimii parhaiten kun sen heijastaa valkokankaalle videotykin avulla, jotta kuva näkyy mahdollisimman suurena.
Videon jälkeen oppilaat voivat ryhmissä jatkaa tieteen tekemistä opettajan ohjaamana. Oppilaiden työskentelyyn on hyvä varata vähintään 20 minuuttia, jolloin sisältö on mahdollista toteuttaa yhdessä oppitunnissa. Mikäli oppilaat innostuvat värien kehittelystä ja pipetoinnista, on hyvä lisätä työpaja-aikaa toisella oppitunnilla. Kokonaisuuden toteuttamiseen kuluu helposti kaksi oppituntia.
Innostavaa tiedetyöpajaa! Virtuaalisen taidepolun maksuttoman pilottikokeilun mahdollistaa Kymenlaakson kulttuurirahasto. Tuotantotiimi Satu Liikkanen ja Arto Kunnola.
Oppitunti aloitetaan katsomalla video opettajan valitsemana ajankohtana, klikkaamalla alla olevaa linkkiä.
https://youtu.be/bbN3HfR5M3U