Seutukunnalliset erityisopettajat
Erityisopettajien yhteistyö / Haapavesi, Siikalatva ja Pyhäntä
Tapaamisajankohta: lokakuun ja helmikuun 1. tiistai
Seuraava tapaaminen ti 4.2.2025 Hyttikallion koululla klo 12.15 ATK-luokassa.
Helmikuun tapaamisen aiheita
Kategorinen kännykkäkielto haitaksi erityiselle oppijalle?
Erilaisten oppijoiden liiton lausunto:
Ajankohtaista
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/oppimisen-tuen-uudistus-perusopetuksessa
Ilmoittaudu kuulemiswebinaariin 23.10. mennessä.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_114+2024.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_114+2024.aspx
opetuksen järjestäjän olisi perusopetuksessa varattava lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuvassa suunnitelmassa yhteensä vähintään 0,122 opetustuntia/koulun oppilas yleiseen tukiopetukseen, erityisopettajan antamaan opetukseen muun opetuksen yhteydessä sekä opetuskielen tukiopetukseen.
20 opp- -2,44h/viikko
20 d §. Oppilaskohtaisen tuen tarpeen arviointi.
Jos oppilaan tuen tarpeen arviointi vaatii moniammatillista osaamista, osallistuisivat tukitoimien tarpeen arviointiin tarvittaessa ja pyydettäessä opettajien lisäksi opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaiset tai muut asiantuntijat.
20 e §. Oppilaskohtaisen tuen toteuttamista koskeva suunnitelma.
-opettajat laativat, yhteistyö oppilas/huoltaja
20 f §. Tukea koskeva päätös. Pykälän 1 momentissa esitetään, että opetuksen järjestäjän olisi tehtävä kirjallinen päätös oppilaalle annettavista 20 c §:n mukaisista oppilaskohtaisista tukitoimista, 20 h §:ssä säädetyistä perusopetuksen oppimäärästä tai opetussuunnitelman tavoitteista poikkeamisesta tai 20 i §:n mukaisesti opetuksen järjestämisestä oppilaalle, jolla on vamma, sairaus tai muu toimintakyvyn rajoite.
-kuulemiset
-tarkistamisesta ei aikataulua -tarvittaessa (jos oleellisia muutoksia)
Ehdotuksen mukaan yleisopetuksen ryhmät muodostettaisiin siten, että yhden opettajan opettamassa perusopetuksen ryhmässä olisi enintään 5 oppilasta, jotka saavat erityisopettajan tai erityisluokanopettajan antamaa opetusta oppilaskohtaisena tukitoimena.
- on arvioitu, että kyseinen joukko muodostuisi nykyisistä niistä erityisen tuen oppilaista, jotka eivät opiskele kokoaikaisissa pienryhmissä tai erityisryhmissä, sekä niistä tehostetun tuen oppilaista, jotka saavat tällä hetkellä osa-aikaista erityisopetusta
Oppivelvollisuuden alkaminen ja päättyminen . Pykälän 3 momenttia muutettaisiin siten, että nykyinen pidennetty oppivelvollisuus muutettaisiin varhennetuksi oppivelvollisuudeksi ja perusopetuslain 20 i §:n mukaiseksi opetuksen järjestämiseksi oppilaalle, jolla on oppimiskykyyn, kokonaiskehitykseen ja esi- ja perusopetukselle säädettyjen tavoitteiden saavuttamiseen vaikuttava vamma, sairaus tai toimintakyvyn rajoite. Varhennettua oppivelvollisuutta suoritettaisiin esiopetuksessa lapsen ollessa 5- ja/tai 6-vuotias.
erityisluokanopettajan opettamassa erityisluokassa saisi olla enintään kymmenen oppilasta. Erityisluokan enimmäiskoko voitaisiin ylittää tilapäisesti.
Erityisluokanopettajan antamassa opetuksessa erityisluokassa saisi olla enintään kahdeksan perusopetuslain 20 i §:n 1 momentin mukaisessa oppiaineittain etenevässä opetuksessa olevaa oppilasta tai enintään kuusi perusopetuslain 20 i §:n 2 momentin mukaisessa toiminta-alueittain järjestettävässä opetuksessa olevaa oppilasta.
Erityisopettajan ja erityisluokanopettajan kelpoisuuksiin kuuluviin opintoihin ei esitetä muutoksia.
Erityisopettajien kelpoisuuksista säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa (986/1998). Kelpoisuusasetusta päivitettäisiin uusien tukea koskevien pykälien vuoksi.
Esityksessä ehdotetaan, että laki perusopetuslain muuttamisesta tulisi voimaan 1.8.2025. Ennen lain voimaan tuloa eli ennen 1.8.2025 tehty tehostetun tuen oppimissuunnitelma, päätös erityisestä tuesta ja erityisen tuen henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma olisivat voimassa siihen saakka, kunnes ne olisi tarkistettu uuden 4 a luvun mukaiseksi 31.8.2026 mennessä.
Perusopetuslain 4, 9, 26 a ja 33 §:iä koskevat muutokset sekä uusi 20 i § tulisivat voimaan vasta 1.8.2026, sillä nämä pykälät liittyvät pidennetyn oppivelvollisuuden uudistamiseen, johon ehdotetaan omaa voimaantuloajankohtaa myös oppivelvollisuuslaissa. Tämä johtaa siihen, että ne vanhat erityisen tuen päätökset, jotka sisältävät myös päätöksen pidennetystä oppivelvollisuudesta, voidaan päättää uuden lainsäädännön mukaisiksi vasta 1.8.2026 alkaen.
Uutta 20 i §:n mukaista opetusta koskevia arviointeja, suunnitelmia ja hallintopäätöksiä voitaisiin kuitenkin alkaa valmistella lain 20 i §:n mukaista opetusta koskien 1.10.2025 alkaen, eli sen jälkeen, kun tilastopäivänä 20.9.2025 on tehty viimeinen tiedonkeruu pidennetyn oppivelvollisuuden tiedoista vuoden 2026 rahoituksen perustaksi. Uudet perusopetuslain 20 i §:n mukaista opetusta koskevat päätökset tulisi näin ollen päättää 1.8.2026 ja 31.8.2026 välisenä aikana. Tilastopäivänä 20.9.2026 tehtäisiin ensimmäinen tiedonkeruu uuden mallin mukaisista tiedoista vuoden 2027 opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksen perustaksi. Ennen 1.8.2026 sovellettaisiin siis kaiken kaikkiaan nykyistä pidennettyä oppivelvollisuutta koskevaa lainsäädäntöä ja tämän mukaan tehtyjä hallintopäätöksiä.
Opinnoista vapauttaminen terapia- tai kuntoutustoiminnan ajaksi
Aina kun mahdollista, kuntoutus- ja terapiatoiminta järjestetään oppilaan oppituntien ulkopuolella. Jatkossa tässä viestissä käytetään molemmista vain nimitystä terapia ja "kirjallisena" tarkoittaa kaikkia (myös sähköisiä) kirjoitettuja viestejä:
Joskus terapeuttien aikataulujen tai muiden syiden vuoksi on oppilaan edun mukaista järjestää terapia koulupäivän aikana.
· Jos oppilas osallistuu säännöllisesti (10 kertaa tai enemmän) terapiaan koulupäivän aikana, on tästä tehtävä Pol 18§ hallintopäätös, jolla oppilas vapautetaan kyseisten oppituntien ajan opinnoista. Perusopetuslaki koskee tässä asiassa myös esiopetusta.
Tämän hallintopäätöksen merkitys on korostunut, koska terapian aikana sattuneen onnettomuuden vastuukysymykset (muualla Suomessa, ei Haapavedellä) on nyt koeteltu oikeudessa. Ilman em. hallintopäätöstä opetuksen järjestäjä vastaa kaikesta koulupäivän aikana tapahtuvasta toiminnasta vaikka se selkeästi olisikin kuntoutusta tai terapiaa.
· hallintopäätöksessä tulee näkyä terapiajakson alkamisen ja päättymisen päivämäärä. Tämän lisäksi päätökseen tarvitaan viikonpäivä ja kellonaika, jolloin terapia tapahtuu.
Kun koulupäivän aikana tapahtuvasta terapiasta sovitaan terapeutin ja huoltajan kanssa, samalla ohjeistetaan, että muuttuneesta ajasta (tai myöhemmin tarkentuvista terapia-ajoista) täytyy ilmoittaa kirjallisesti vastaavalle opettajalle.
Jos on jo etukäteen tiedossa, että terapia-aika vaihtelee viikoittain, pyydetään terapeutilta aikataulutus mahdollisimman pitkälle ajalle ja liitetään nämä hallintopäätöstä varten kerättyihin tietoihin (katso tämän spostin liite).
Opettaja, joka vastaa oppilaan poissaolojen seurannasta (esiopettaja, luokanopettaja, erityisluokanopettaja, luokanvalvoja) huolehtii (tarvittaessa yhteistyössä erityisopettajan kanssa) siitä, että koulupäivän aikana tapahtuvasta (10 kertaa tai enemmän) terapiajaksosta tehdään ilmoitus (tämän spostin liite) siv.johtajalle päätöstä varten. Jos kertoja on vähemmän, riittää huoltajan ilmoitus terapiaan osallistumisesta ja ajankohdista Wilmassa tai muutoin kirjallisesti.
Jos oppilaalle tehdään muutoinkin pedagoginen selvitys erityisen tuen päätöstä varten, em. tiedot terapiasta voi sivistysjohtajalle koota myös siihen. Tässä tapauksessa myös ped. selvityksen liitteeseen kirjataan, että oppilas vapautetaan opinnoista terapiatoiminnan ajaksi.
Jos oppilas käy terapiassa aamu- tai iltapäiväkerhon aikana, kysymys ei ole opinnoista vapauttamisesta, mutta vastuukysymyksen vuoksi terapia-aikataulut on hyvä pyytää kirjallisena.
Uusi englannin sanatasoinen materiaali
https://verkkokauppa.oph.fi/sivu/tuotehaku/?action=search&search=english+words
ellipsi.me
Vammaiskortin etujen käyttöön riittää koulun erityisen tuen päätös. Huoltajien tiedottaminen/ lakiuudistuksen jälkeen vielä epävarma?
www. vammaiskortti.fi
eKollega -sivusto
https://ekollega.fi/fi/diginepsy/ohjaamisen-ja-valmennuksen-tyokaluja
lapitoy taskukortit (hae Google-haulla, linkki muutoin salasanan takana)
Omahäme -arjen kesyttämö
https://omahame.fi/documents/680684/1957147/Kotitehtavat+toiminnanohjaus_sininen_ArjenKesyttamo+materiaalit2023.pdf/9153b74c-ffe1-7562-c00d-d6d01aa54387?t=1706860252477
TOVIKS
toviks.nmi.fi
materiaalia (nmi.fi)
TOVIKS 3: Mitä tarkoittaa nimeäminen? (youtube.com)
TOVIKS 4: Mitä tarkoittaa kielen äännerakenteen prosessointi? (youtube.com)
LUKUTEATTERITEKSTIT
Lukuteatterinäytelmien tekstipankki - KOJU.NMI.FI
Lukemisen-ja-kirjoittamisen-arviointimenetelmia-4.pdf (nmi.fi)
Neurokirjon oppilas, julk. 2023
Nepsy-materiaalipankki ammattilaisille (julkaistaan 1/2024)
https://www.ps-kustannus.fi/Tuula-Niskanen/Nepsy-materiaalipakki-ammattilaiselle.html?fbclid=IwAR24lPvIdJH3dCErjID6oTU3CL78bqpbFWdgalWBsKe7ZMterjUZOQVBv4o
Tunnekartoitus, esim. piirtäminen tunnelukon selvittämisen apuna.
NMI -podcastit, osa 7 adhd
https://koju.nmi.fi/podcast/osa-7-estaako-adhd-oppimasta-miten-keskittymista-voi-opetella/
Opperin sivut päivitetty, uusin artikkeli "Mittayksiköitä uteliaille"
opperi.fi
Mitä Abacomathin tilalle?-artikkeli muistioissa.
Matikka-ahmatti
Erilaisten oppijoiden liitto, Youtube -kanava -mm. tukivälineinfot
https://www.youtube.com/channel/UC2sHf4ajtGqH5aAHfyU_-rA
OMIS-oppaat nyt myös kuunneltavassa muodossa:
https://www.nmi.fi/2017/01/22/omis-oppaat/
VIP-verkoston tietoiskut
https://vip-verkosto.fi/vip-tietoiskut/
Celia
Hankintaehdotukset
https://www.celianet.fi/kirjavinkit/oppikirjat/hankintaehdotus/
HUS-videot (mm. lasten ADHD:sta)
Teksti
Esteettömyysluotain
esteettomyysluotain.fi
(valitettavasti toimintahäiriöitä jatkuvasti)
Kuvilla -sivusto
https://sites.google.com/view/kuvilla/kuvilla