7.4.5 Pidennetty oppivelvollisuus
Oppivelvollisuuden alkaminen vuotta aiemmin
Pidennettyyn oppivelvollisuuteen liittyvät päätökset
Ohjautumiseen liittyvä yhteistyö
Tarkennuksia pidennettyyn oppivelvollisuuteen Haapavedellä
Pidennetyn oppivelvollisuuden suhteen merkityksellistä on, että tuki annettaisiin mahdollisimman varhain ja tuki jatkuisi yksilöllisesti koko koulupolun ajan. Yhteistyötä tehdään avopalveluohjaajan ja muiden lapsen terveydentilasta, kehityksestä, kasvatuksesta ja opetuksesta vastaavien asiantuntijoiden kanssa. Lapselle laaditaan moniammatillisessa yhteistyössä HOJKS riippumatta siitä, onko lapsi päiväkodin vai koulun esikouluryhmässä. HOJKS on laadittava, vaikka lapselle laadittaisiin myös kuntoutussuunnitelma. HOJKS:n laadinnasta vastaa lapsen esikouluryhmän opettaja. HOJKS laaditaan heti syyslukukauden alkupuolella.
Pidennyksen 3 järjestämistapaa
- Lapsi aloittaa oppivelvollisuutta edeltävässä esiopetuksessa sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta, jatkaa toisen vuoden oppivelvollisuuden suorittamiseen kuuluvassa esiopetuksessa ja aloittaa tämän jälkeen perusopetuksen.
- Lapsi aloittaa pidennettyyn oppivelvollisuuteen kuuluvan esiopetuksen sinä vuonna, kun hän täyttää kuusi vuotta ja opiskelee esiopetuksessa yhden vuoden, minkä jälkeen hän aloittaa perusopetuksen.
- Lapsi aloittaa pidennettyyn oppivelvollisuuteen kuuluvan esiopetuksen sinä vuonna, kun hän täyttää kuusi vuotta ja opiskelee esiopetuksessa kaksi vuotta. Tällöin lapsi aloittaa perusopetuksen vuotta säädettyä myöhemmin (Perusopetuslaki 27 §) eli sinä vuonna, kun hän täyttää kahdeksan vuotta. Perusopetuksen myöhemmästä aloittamisesta on tehtävä erillinen hallintopäätös.
Pidennetyn oppivelvollisuuden järjestäminen Haapavedellä
Päätös lapsen pidennetystä oppivelvollisuudesta voidaan tehdä lapsen ollessa 4-vuotias, jotta varhennettu esiopetus voidaan aloittaa 5-vuotiaana. Oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana. Päivähoidossa lapsen erityistuesta vastaava henkilö, neuvolan terveydenhoitaja tai koulun erityisopettaja tiedottavat lapsen huoltajia mahdollisuudesta osallistua päiväkodin tai koulun esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista. Huoltajat hakevat varhennettua esiopetuspaikkaa.
5-vuotiaana aloitetun vapaaehtoisen esiopetusvuoden keväällä päätetään HOJKS-yhteistyössä, missä lapsi suorittaa toisen vuoden oppivelvollisuuteen kuuluvaa esiopetusta. Mikäli ensimmäinen esiopetusvuosi on järjestetty päiväkodissa, tulee HOJKS-palaveriin kutsua myös tulevan koulun opettaja.
6-vuotiaana aloitetun esiopetuksen eli lapsen ensimmäisen oppivelvollisuusvuoden keväällä päätetään HOJKS-yhteistyössä
- suorittaako lapsi vielä toisenkin vuoden esiopetusta päiväkodissa tai koulussa ja aloittaa perusopetuksen 8-vuotiaana koulussa vai
- aloittaako lapsi perusopetuksen ensimmäisellä luokalla seuraavana syksynä. Päätetään missä koulussa ja/tai ryhmässä lapsi aloittaa perusopetuksen.
HOJKS-palaveriin tulee kutsua myös tulevan koulun opettaja/erityisopettaja.