Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

Valinnaisten opintojen erityisenä tavoitteena on ohjata opiskelijaa muodostamaan kokonaiskäsitys kielitaitonsa tasosta opintojen päättövaiheessa sekä auttaa opiskelijaa löytämään keinoja kehittää osaamistaan. Valinnaisissa opinnoissa kerrataan oppimäärän pakollisissa moduuleissa käsiteltyjä aihepiirejä tai täydennetään niitä opiskelijoiden mielenkiinnon ja tarpeiden mukaan. Kieliprofiilia täydennetään tavoitteellisesti opiskelijan omien tarpeiden mukaan.

RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)

Moduulin tehtävänä on syventää opiskelijan taitoa tuottaa ruotsin kieltä suullisesti, ymmärtää puhuttua ruotsin kieltä ja rakentaa dialogia. Moduuliin sisältyy Opetushallituksen tuottaman suullisen kielitaidon kokeen tai erillisen ohjeistuksen mukaisten näyttöjen suorittaminen.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • vankentaa puhumisen sujuvuutta
  • tuottaa valmistelua edellyttävän suullisen esityksen
  • tiedostaa suullisen osaamisensa tason ja kehittämistarpeensa ja saa tästä palautetta.

Keskeiset sisällöt

  • vuorovaikutustilanteet, dialogin rakentaminen
  • puhumisen eri piirteet
  • aitojen ruotsinkielisten kontaktien monipuolinen tarjoaminen opiskelijalle erilaisissa ympäristöissä

RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Tavoitteena on suorittaa Opetushallituksen suullisen kielitaidon koe.

Opintojaksossa vahvistetaan suullista kielitaitoa kertaamalla arkisia tilanteita. Kehitetään vuorovaikutusosaamista erilaisissa elämänvaiheissa kohti aikuisuutta. Kieliprofiilia täydennetään.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Vuorovaikutusosaaminen (02) kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja monilukutaitoa. Opiskelija pohtii myös sananvapauden merkitystä ja sen tuomaa vastuuta.

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin kuuluu tärkeimpänä suullinen tuottaminen. Opiskelussa työstetään erilaisia sekä luettuja että kuunneltuja tekstejä ja harjoitellaan kirjallista tuottamista. Opintojaksoon kuuluu Opetushallituksen suullisen kielitaidon koe, josta saa erillisen todistuksen liitettäväksi kieliprofiiliin. Opiskelija laatii suullisen esityksen joko ryhmässä tai yksin.

RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op)

Moduulin tehtävänä on syventää oppimäärän pakollisten moduulien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • syventää taitoaan tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille
  • laajentaa sosiaalisen median tuntemustaan käyttäen ruotsin kieltä
  • tutustuu kansallisissa kielitutkinnoissa vaadittavaan ruotsin taidon osaamiseen.

Keskeiset sisällöt

  • kestävä kehitys ja elämäntapa erityisesti opiskelijan näkökulmasta
  • eettisyys ja vastuullisuus sosiaalisen median käytössä, sananvapaus

RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa.

Opintojaksossa pohditaan ympäröivää yhteiskuntaa sekä omaa arvomaailmaa. Opiskelija pohtii omia valintojaan taloudellisen ja ekologisen kestävän elämäntavan näkökulmasta.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Eettisyys ja ympäristöosaaminen (05) tukee opiskelijaa pohtimaan ekologista kestävyyttä, esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kuluttajuutta. Hän saa lisätietoa ilmasto-osaamisesta ja kiertotaloudesta. Opintojakson aikana opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa sekä yhteiskunnallista vaikuttamista (04). Globaali- ja kulttuuriosaaminen (06) tulee opiskelijaa pohtimaan eettisyyttä, esim. sananvapautta, globaalissa media- ja teknologiamaailmassa. Hän syventää ymmärrystään suomalaisesta, eurooppalaisesta ja globaalista kulttuuriperinnöstä.

Arviointi

Opintojakso arvioidaan monipuolisesti erilaisten näyttöjen perusteella, jotka testaavat kattavasti kielitaidon eri osa-alueita. Eri osa-alueisiin voi kuulua suullinen tuottaminen, kyky työstää erilaisia sekä luettuja että kuunneltuja tekstejä ja kirjallinen tuottaminen.
Päättökokeeksi voidaan valita preliminäärikoe.