9. luokka

Vuosisuunnitelma

Periodi

Viikot

Aine / opettaja

Muuta huomioitavaa

1

32-35

englanti /RF

 

1

36-39

liikunta / NM

Vaellus viikolla 36

Arviointikeskustelut alkavat

1

40-41

käsityö / EP

Arviointikeskustelut jatkuvat

 

42

S Y Y S L O M A

 

2

43-44

käsityö / EP

TET-jakso viikko 44

2

45-48

terveystieto / NM



2

49 - 3

yhteiskuntaoppi /



3

4-6

FY/KE /AA



3

7-11

matematiikka /AA

Yhteishaku kolmannen periodin aikana,
ajankohta tarkentuu lähempänä.

3

12-13

historia /MM



4

14-15

historia /MM



4

16-18

maantieto /HG



4

19-22

fysiikka/kemia /AA





HISTORIA

Yhdeksännen luokan historiassa keskitytään Suomen historiaan aina varhaisimmista metsästäjäkeräilijöistä nykypäivään. Opiskelussa etsitään tietoa historian erilaisista tietolähteistä ja tarkastellaan näiden luotettavuutta. Tutustumme samalla erilaisiin lähdetyyppeihin ja opimme tulkitsemaan historiallisia lähteitä. Lähteiden ja lähdekritiikin kautta luomme omia perusteltuja tulkintojamme ja selitysmalleja historiallisille ilmiöille ja tapahtumille. Oppilaat myös tuottavat historiallista tietoa ja osoittavat historiatietoisuuttaan vertailemalla erinäisiä tulkintoja keskenään.

Opimme historiallisen aikakäsitteen ja sijoittamaan erilaiset historialliset ilmiöt aikajärjestykseen. Pyrimme ymmärtämään eläytymisen kautta yksittäisen ihmisen ja yhteisön toimintaa ja motiiveja. Tarkastelemme erityisesti historiallisia syy- ja seuraussuhteita, sekä näiden ajallisia ulottuvuuksia. Näin myös muutos ja jatkuvuus tulevat ymmärrettävämmäksi.

Lukuvuoden keskeisiä teemoja ovat muinaissuomalaisten arki ja pyhä, maanviljelyksen alku, kaupankäynti, keskiaika ja kristinusko, ruotsin- ja venäjänvallan ajat, suomalaisen identiteetin rakentuminen, sekä uusimman ajan puitteissa sisällissota, talvi- ja jatkosota, sotienvälinen aika, hyvinvointivaltion rakentaminen, Suomi kansainvälisessä politiikassa, elinkeinorakenteen muutos ja arki.


  1. periodi 2023
  • elokuu (luolamaalaukset kulttuuri, esihistorian käsite, homo sapiensin varhainen historia, metsästäjäkeräilijät)
  • syyskuu (suomen esihistoria, jääkauden loppu, ensimmäiset ihmiset, kalliomaalaukset, esihistorian ajanjaksot, muinaissuomalaisten arki ja muinaisusko)
  • lokakuu (maanviljely, pysyvä asutus, kaupankäynti)
  • marraskuu (keskiaika, kristinusko)
  • joulukuu (ruotsinvallan aika)
  1. periodi 2024
  • tammikuu (ruotsinvallan aika)
  • helmikuu (venäjänvallan aika)
  • maaliskuu (itsenäistyminen, sisällissota, sotienvälinen aika)
  • huhtikuu (talvisota, hyvinvointivaltion rakentaminen, kylmä sota)
  • toukokuu (nyky-Suomi)




YHTEISKUNTAOPPI

Yhdeksännen luokan yhteiskuntaopissa perehdymme kahteen isoon teemaan, turvallisuuteen ja päätöksentekoon. Käsittelemme järjestyksessä kunnallisen- valtakunnallisen ja eurooppalaisen päätöksenteon prosessit, sekä niihin liittyvät instituutiot. Pohdimme valtaa ja vallankäyttöä, demokratian luonnetta ja yhteiskunnan eri jäsennyksiä. Kehitämme omaa yhteiskunnallista ajatteluamme, kykyämme keskustella yhteiskunnallisista aiheista ja ilmaisuamme käyttäen perusteltuja argumentteja.

Turvallisuuden yläkäsitteen alla käsittelemme niin oikeus- ja rangaistuslaitosta, sekä näiden yhteiskunnallista sijoittumista, sekä mahdollisia ongelmakohtia. Turvallisuutta käsitellään niin konkreettisten instituutioiden kuin yksilötason turvallisuuden kokemuksen kautta.

  1. periodi
  • joulukuu (turvallisuus, yhteiskunnan jäsentäminen ja yhteiskunta käsitteenä, vallan kolmijako, instituutioiden kehittyminen, kunnallinen ja kansallinen päätöksenteko instituutioineen, yhteiskunnallinen tieto ja kirjoittaminen.
  1. periodi
  • tammikuu (Euroopan unioni, globaali päätöksenteko)



TERVEYSTIETO

Yhdeksännen luokan terveystiedossa käsittelemme laajasti terveyden eri osa-alueita, terveyden edistämistä ja voimavaroja suhteessa eri elämänvaiheisiin. Keskitymme erityisesti tunteisiin ja vuorovaikutukseen, tunne- ja käyttäytymisen säätelyyn, sosiaalisten suhteiden merkitykseen sekä stressin ja kriisin käsittelyyn. Pohdimme terveyttä myös eettisenä ulottuvuutena, jonka keskiössä ovat vastuulliset ratkaisut ja ihmisen suhde ympäristöön erilaisina vaikutuksineen. Käymme läpi niin tartunta- kuin kansantauteja ja opimme hakemaan apua oikea-aikaisesti, sekä kohdentamaan avun tarpeen oikein.

Yksilötasolla pohdimme omia terveystottumuksia- ja tapoja, sekä tarkastelemme terveystietoon liittyviä käsityksiä ja arvioimme erilaisten terveysväittämien totuudellisuutta. Opimme myös itse hakemaan luotettavaa terveystietoa. Laadimme opiskelu- toiminta- tai työkykyä edistävän suunnitelman.

Keskeiset teemat yhdeksännen luokan terveystiedossa ovat terveyden yksilölliset ja yhteisölliset ulottuvuudet, sekä tartunta- ja kansantaudit, sekä tunnetaidot.

 

  1. periodi
  • elokuu (terveyden käsite, terveyden edistäminen & terveysosaaminen)
  • syyskuu (terveyskäyttäytyminen, terveyden mallit & teoriat, viestinnän vaikutus terveyskäsityksiin, arjen terveysosaaminen, lepo & uni, liikunta)
  • lokakuu (ravinto, painonhallinta)
  • marraskuu (itsehoito, ensiapu, terveyden sosiaalisuus, terveyden kehityksellisyys ja vaikuttaminen)
  • joulukuu (toimintakykyä edistävän suunnitelman laatiminen, tunteet)
  1. periodi
  • tammikuu (riippuvuus, päihteet)
  • helmikuu (tartuntataudit)
  • maaliskuu (kansantaudit)
  • huhtikuu (kansantaudit)
  • toukokuu (terveys ja ympäristö, elämäntavat ja ympäristö




SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS

Yhdeksännen luokan suomen kieli ja kirjallisuus jakautuu viiteen isoon teemaan: vuorovaikutukseen, tekstien tulkitsemiseen, tekstien tuottamiseen ja kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtämiseen.

Vuorovaikutusta harjoitellaan erilaisissa tilanteissa, eri yleisöille ja useilla eri tavoilla. Tarkastelemme omaa viestintäämme ja viestintämme kehittymistä. Opimme muodostamaan ja perustelemaan oman mielipiteemme, sekä kuuntelemaan ja huomioimaan muita.

Tulkitsemme hyvin erilaisia tekstejä ja kehitämme tekstinymmärryksen strategioita. Lukemamme tekstit keskittyvät suomalaiseen kirjallisuuteen koko yhdeksännen luokan ajan. Oppilaiden tulee lukea useita romaaneja ja keskustella, sekä tulkita lukemaansa. Vuoden aikana kirjoitetaan paljon niin fiktiivistä kuin erinäisiä asiatekstejä.

Kirjallisuushistoriassa meillä on mahdollista yhdistää historian oppiainetta ja käsitellä kirjallisuuden historiallisia käänteitä suomalaisen historian yhteydessä. Äidinkielessä voimme syventää tietämystämme ja perehtyä suomalaisen kirjallisuuden saloihin, sekä ymmärtää suomalaisen kirjallisuuden suhdetta kansainväliseen kirjallisuuteen ja suomalaisen kulttuurin monimuotoisuutta korostaen.

  1. periodi 2023
  • elokuu (vuorovaikutustaidot, jatkuvan lukemisen harjoittelu ja lukemisharrastuksen käynnistäminen koulun puitteissa)
  • syyskuu (puhe, videokeskustelu, kuuntelutaidot, nonverbaalinen esitys, videohakemus, esitelmä, mielipiteen perustelu, toisen ymmärtäminen ja huomioon ottaminen, muistiinpanojen tekeminen)
  • lokakuu (asiateksti, tekstin tuottamisen prosessinhallinta, itsensä tunteminen kirjoittajana, ryhmässä kirjoittaminen, lähteiden käyttö- ja merkitseminen)
  • marraskuu (aineistoessee, novellianalyysi)
  • joulukuu (kieli käsitteenä, kieli valtana, maailman ja Suomen kielet)
  1. periodi 2024
  • tammikuu (kielenhuolto)
  • helmikuu (media, kertomuksellisuus, lähdekritiikki, tiedonhaku)
  • maaliskuu (kirjallisuus, kirjallisuuden lajit/tekstilajien tunnistaminen, kirjallisuuden tulkintoja/kriittinen tekstien tarkastelu, tietokirjallisuus)
  • huhtikuu (kirjallisuushistoria, suomalainen kirjallisuus lukutehtävänä, lukukokemusten jakaminen, kielitietoisuus)
  • toukokuu (kirjallisuushistoria, kulttuurikokemus, suomalaisen kulttuurin monimuotoisuus ja vertautuminen kansainvälisesti)







BIOLOGIA

Yhdeksännen luokan biologiassa keskitymme erilaisiin ekosysteemeihin, monimuotoisuuteen, perinnöllisyyteen & evoluutioon, eliökunnan rakenteeseen- ja luokitteluun, sekä luonnonympäristöön ja siinä tapahtuviin muutokseen ihmisen toiminnan kautta. Tarkastelemme kestävää elämäntapaa ja ihmisen luontosuhdetta, sekä ympäristötietoisuutta.

Tutustumme myös biologisiin peruskäsitteisiin ja niiden käyttöön, sekä tutkimus- ja tiedonhankintamenetelmiin. Teemme biologisia kokeita maastossa ja laboratoriossa, sekä opimme biologisen tutkimusmenetelmien oikeaoppisen- ja aikaisen toteuttamisen tavat. Toteutamme eliö- ja kasvikokoelman joko digitaalisesti tai analogisesti. Pohdimme myös biologisen tiedon ja arjen yhdistämistä.

Toinen periodi 2024

  • maaliskuu: metsäekosysteemi, erilaiset ekosysteemit, monimuotoisuus, eliökunnan rakenne- luokittelu-, elintoiminnot-, sukulaisuus-, luokittelu- ja vertailu, lajien esiintyminen ja sopeutuminen eri elinympäristöihin
  • huhtikuu: perinnöllisyys, evoluutio, perimä, luonnonympäristö, luonnon ja ihmisen toiminnan erottaminen, luonnonvarat, luonnontieteellinen ajattelu, biologian peruskäsitteet, biologian tutkimus- ja tiedonhankintamenetelmät, digitaalinen kasvi- ja eläinkokoelma, biologinen tutkimus, luontosuhde, ympäristötietoisuus, eettiset kysymykset ja kestävä tulevaisuus




Ysien kalenteri 22-23

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 27

1 July 2024 Thursday
2 July 2024 Thursday
3 July 2024 Thursday
4 July 2024 Thursday
5 July 2024 Thursday
6 July 2024 Thursday
7 July 2024 Thursday

Viikko 28

8 July 2024 Thursday
9 July 2024 Thursday
10 July 2024 Thursday
11 July 2024 Thursday
12 July 2024 Thursday
13 July 2024 Thursday
14 July 2024 Thursday

Viikko 29

15 July 2024 Thursday
16 July 2024 Thursday
17 July 2024 Thursday
18 July 2024 Thursday
19 July 2024 Thursday
20 July 2024 Thursday
21 July 2024 Thursday

Viikko 30

22 July 2024 Thursday
23 July 2024 Thursday
24 July 2024 Thursday
25 July 2024 Thursday
26 July 2024 Thursday
27 July 2024 Thursday
28 July 2024 Thursday

Viikko 31

29 July 2024 Thursday
30 July 2024 Thursday
31 July 2024 Thursday
1 August 2024 Thursday
2 August 2024 Thursday
3 August 2024 Thursday
4 August 2024 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna