Värjäreiden blogi 2020-2021

Touko- ja kesäkuu

Äitienpäivää vietimme toukokuussa. Rakkaalle äidille valmistui näppärin pikkusormin kaulakoru ja kortti. Kovasti pohdimme mistä äiti pitäisi ja mikä olisi hänen lempivärinsä.
Omien toiveiden toteutukset saimme päätökseen hyvin ennen lomien alkua eikä toiveiden tuhatjalkaisen tarvinnut olla huolissaan asiasta. Otimme kuvatkin muistoksi tekemisistämme. Ne on nähtävissä pedan valokuvat-sivulla sekä omissa kasvun kansioissa. Käykääpä tsekkaamassa!
Projektityöskentely jatkui lasten toiveesta. Maapalloa tutkiessamme opimme, että maapallo on avaruuden yksi planeetta ja missä pikkuinen Suomi sijaitsee. Nukkekodin nukeille valmistui leikkipuisto: hämppiskeinu, trampoliini ja liukumäki. Suunnitteluun saimme apua retkiltämme lähiympäristön leikkipuistoihin ja omalta päiväkodin pihaltamme.
Kesää odotellessamme päätimme iloksemme istutella pikkupurkkeihin herneitä, tomaatteja ja auringonkukkia ikkunapöydälle kasvamaan. Seurasimme pikkutaimien kasvua: saivatko ne riittävästi valoa ja lämpöä? Kastelussa onnistuimme taitavasti. Pääsimme siirtämään taimet isompiin astioihin kotiin vietäväksi ja pihalaatikoihin päiväkodin pihalle. Toivottavasti saamme satoakin ja näemme auringonkukan kukkivan.
Kotileikin siirron ja järjestelytyöt teimme yhdessä. Osa meistä roudasi huonekalut paikoilleen, osa tiskasi astiat, osa pyykkäsi nuken vaatteet ja ripustivat ulos kuivumaan. Lopuksi sisustettiin leikki valmiiksi. Pumpuleidenkin lapset olivat iloisesti yllättyneitä lopputuloksesta ja kiittelivät meitä ahkeriksi. Yhdessä on ilo toimia!
Viskareiden metsämörreily päätettiin juhlallisesti itsetehtyä metsäkakkua  syöden ja metsämörri jakoi osallistujille  todistuksetkin. Ruokailuun viskarit toivoivat omaa viskaripöytää yhteiselle loppuajalle ennen eskariin siirtymistä. Tuumasta toimeen. Pidimme yhteispalaverin, jossa sovimme yhdestä säännöstä, johon jokainen sitoutui: enemmän syömistä, vähemmän puhetta. Keräsimme helmiä purkkiin viivaan  asti ja onnistuimme yhdessä! Palkinnoksi sovimme yhteisen tekemisen ja valituksi tuli leffan katsominen salissa. Aikuinen sai valita leffan ja yhdessä päätimme naposteltavat. Onnistuneet valinnat totesivat kaikki.

Kesäkuussa nautimme ulkoleikeistä ja leikkimökkipäivistä. Uudet, kutojista siirtyvät lapset kävivät tutustumassa ryhmäämme. Juhannusviikolle tulivat hellepäivät ja vilvoitusta tarvittiin. Kotoa tuotiin uikkarit ja pyyhe, vesileikit/sadetin antoivat vilvoitusta, musiikki taustalla soiden ja välillä "saunan" auringonlämpöön rappusille lämmittelemään. Kyllä meitä hellittiin! Mikä sen parempaa kesä puuhaa. Viimeisen päivän retki tölönpuistoon ja mehujäät loipparin rannalla kruunasi yhteisen  toimintakautemme. Tästä on mukava siirtyä lomaileen ja kesän viettoon. Toivotamme tuleville eskarilaisille uusia kokemusrikkaita, oppimisen päiviä eskariin! Me muut nautitaan ensin kesästä ja palaillaan yhdessä touhuilemaan elokuussa!

Huhtikuu

"Huhtikuu jo lämmittää" sekä pihamme lätäkötkin hävittää!  Lopultakin! Yllättäen huomasimme kevään alkaneen: kukkasia pilkisteli maassa, perhosia lenteli ilmassa ja pieniä leppäkerttujakin pihamaalla asteli vastaan sekä linnunlaulua bongasimme kävelyretkellä. Näistä keväänmerkeistä saimme idean miten koristella ryhmän sisätiloja. Ikkunoihin ilmestyi askarrellen kukkasia, perhosia ja pihan pikkukivistä maalasimme leppäkerttuja.
Varhaiskasvatuksen virtuaaliseen kevätnäyttelyyn valikoitui aiheeksi laatikkoprojektit: avaruusraketti ja parkkitalo. Tutustumaan näyttelyyn pääsee 9.5. alkaen pedanetissa olevan linkin kautta. Kannattaa vierailla koko suvun voimalla! Lasten kiinnostuksen kohteet ja osaaminen näkyy siellä vahvasti. Yhdessä tekeminen on hauskaa! Innostuimme jatkamaan avaruusprojektia ja pohtimaan mitä avaruudessa on. Galaksi-pulloista tuli upeita ja maapallon tutkiminen oli jännittävää.
Toiveiden tuhatjalkainen muistutteli meitä omien toiveiden toteuttamisesta. Viiden meistä leipomistoiveet toteutuivat! JEE! Opiskelijan kanssa leivoimme makeat mokkapalat, kauralastut ja muffinssit.
Keväällä juhlitaan. Valtakunnallista leikkipäivää vietimme Wahrenin puistossa tehtävärasteja suorittaen. Opiskelijat olivat suunnitelleet ne. Kylmä ja sateinen sää ei innokkuuttamme haitannut. Vapun juhlinta polkaistiin käyntiin Höpinätötterö-konsertilla päiväkodin salissa. Hassuja lauluja oli ja tanssijalkakin vipatti useimmilla. Suomipoika vaan istui seinäruusuna penkillä. Askartelimme vappunaamarit ja kruunut pihabileisiin. Ulkona grillasimme nakit ja joimme mehumaljat kevään kunniaksi. Jälkiruuaksi oli vielä munkit ja sima!Päivähoitotoimikunnan vappuilona oli kaikille omat "viipperät", joita tuuli vimmatusti pyöritti. Toivemusiikki soi, isot saippuakuplat karkasivat taivaantuuliin ja kasvomaalauksetkin onnistuivat. Paras Vappu Ikinä totesimme yhdestä suusta! 

Toukokuussakin juhlitaan: rakasta äitiä! Mitähän salaisuuksia keksimme hänelle antaa?!

 

Maaliskuu

"Maaliskuussa sulaa jää, jää ja talvi tähän jää!" Oikean lumisen ja pakkastalven jälkeen taiteilimme talvimaiseman kuulilla maalaten muistoksi talvesta 2021. Viikolla 9 osa meistä lomaili perheiden kanssa ja osa puuhasteli päiväkodilla yhdessä rallaajien kanssa. Viskarit saivat Heta-Maijan muskarin päätökseen ja musiikinteorian perusasiat ovatkin jo hyvin hallussa. Tästä voisi saada kipinän jatkoharrastukseen musiikin parissa. Helmikuun pakkaset estivät metsämörreilyn metsässä. Silloin keksimme hyödyntää päiväkotimme yläkertaa kokoontumispaikkana ja salin takkaa makkaranpaistoon. Nyt pääsimme jälleen metsään ja kodalle paistamaan makkaroita. Se tuntui hyvältä ja vapauttavalta. Kyllä luonnossa viihtyy ja tekemistä riittää!

Ulkoleikit muuttuivat vesileikeiksi suuren lumimassan alkaessa sulaa kohisten eikä kotimatkalle lähdetty kovin puhtaina. Rapa ja kura roiskuivat leikeissä kasvoille asti. Kurapukukausi ei tuntunut loppuvan koskaan! Kiva oli pomppia kuralätäköissä, kun trampoliinikin oli vielä talviteloilla. Syvimpiin vesilätäköihin ei ollut pääsyä. Siitä ja turvallisuudesta huolehti huoltomies rajaamalla ne pois käytöstä.

Oman mielipiteemme päiväkodista ja hoidossaolosta saimme kuuluviin, kun osallistuimme Lasten Forssa 2 arviointiin. Ryhmän aikuiset haastattelivat ja kirjasivat ylös meidän vastaukset. Oli uuvuttavan paljon kysymyksiä. Kaikkiin vastasimme reippaasti ja osaavasti. Kertasimme syksyllä yhdessä tekemiämme ryhmäsääntöjä seinätaulun ilmestyessä seinälle. Se näkyy myös ryhmämme etusivulla pedassa. Yksi tärkeä sääntö oli unohtumassa: Leikitään yhdessä, ollaan kavereita ja ystävällisiä toisillemme.

Pääsiäistä juhlimme nyt maaliskuussa. Siihen valmistauduimme hyvissä ajoin kylvämällä siemenet pääsiäisruohoastiaan, johon olimme itse suunnitelleet koristeet. Pääsiäisviikolla askartelimme lisää koristeita ja kruununa oli päivähoitotoimikunnan järjestämä tipujahti pihalla. Seurakunnan pääsiäiskirkko oli striimattu videolle ja siinä ystävämme kirkonrotta kertoi miksi pääsiäistä oikein vietetään. Yllärinä oli aikuisilta saadut vapaaliput salin elokuvaesitykseen! Nimeltään elokuva oli: Kuuhun asti. Olemmehan kovasti rakennellen avaruusrakettia pahvilaatikoista ja kiinnostuneet avaruuden asioista. Mihin tässä vielä päädytään eipä tiedä kukaan. Se on selvää ainakin, että kevät keikkuvin tulevi!

Joulukuu

Joulunaika, salaisuuksien aika, jännittävää odotusta ja pitkän ajan päästä se sitten on! Teimme koko päiväkodille yhteisen joulunajan suunnitelman yhdessä lasten kanssa. Vain jouluinen tuhatjalkainen joulukalentereineen tiesi milloin mitäkin tapahtuu. Päivittäin suunnitelmat paljastuivatkin luukkuja availlessamme. Oli satuhieronta-ja piparinleivontaviikko, musiikki- ja askarteluviikot. Aamulapset koristelivat salin kuusen yhdessä, joulupukki vieraili pihallamme tuoden joulupussit lapsille ja he pääsivät juttelemaan pukin kanssa toiveistaan sekä seurakunta kutsui meidät jouluvaellukselle kirkon ympäri. Jouluisia makuja maisteltiin jouluaterialla. Taisi maistua paremmin aikuisille, joille ne ovat tuttuja makuja.
Opiskelijamme Niinan kanssa pienryhmissä leivoimme maukkaat joulupiparit(kotiinviemisiäkin oli), kirjoitimme joulupukille kirjeet, osallistuimme tonttujumppaan ja askartelimme itsenäisyyspäivänkynttilät.
Forssan lastenpäivänä kokoonnuimme saliin videokonserttiin: Siina ja Taikaradio esiintyivät sekä herkuttelimme päivähoitotoimikunnan herkuilla. Mirella kutsui meidät jouluiselle lauluhetkelle. Soittelimme uusilla rummuilla. Hyvät oli rytmit! Salissa oli yhteinen korttipaja. Yksi pienryhmä Marian johdolla teki jouluisen videoprojektin, jonka valmistumista ja katsomista odotimme innolla. Maria on ollut nyt vuorostaan Elsan sijaisena.
Kaikki joulunajan toiminnasta otetut kuvat/videot tulevat nähtäviin Värjäreiden valokuvakansioon. Käykääpä kurkkaamassa ennen joulua, kunhan ehditään kaikki laittamaan.

Marraskuu

Pohdimme yhdessä kuvia katsellen millainen on hyvä kaveri ja miten itse onnistuisimme olemaan sellainen toisillemme. Juhlimme isiämme ja askartelimme kortin, johon kirjoitimme onnittelujen lisäksi mitä haluaisin isän kanssa tehdä. Toivomme toiveiden joskus toteutuvan. Kokosimme myös yhteiset pelisääntömme yhteen piirtäen ne kuviksi.
Viikolla 46 pihallamme vieraili lajittelun opas ja pääsimme harjoittelemaan roskien lajittelua. Askartelimme kierrätysmateriaaleista taidetta, luimme aiheeseen liittyviä kirjoja ja katsoimme videon: Otto, jääkarhu. Päätimme yhdessä lajitella päiväkodin roskat ja opastaa kotiväenkin lajittelemaan.
Lasten oikeuksien viikolla mietimme tulevaisuutta ja piirsimme aiheesta: Mikä minusta tulee isona? Pedanetin Värjäreiden valokuvia-kansiossa on paljastuksia tulevaisuuden haaveista. Piirsimme myös joulunajan toiveita ryhmämme joulukalenteriin jouluisen tuhatjalkaisen toiveesta. Pienryhmäläiset osallistuivat saduttaen varhaiskasvatuksen oman joulukalenterin tekemiseen. Sitä pääsee seuraamaan pedanetissa joulukuussa tietenkin. Tarinamme on luukussa 20.
Viskarit jatkoivat muskarissa tutustumista musiikin saloihin pikkukarhun ja isäkarhun askelin titi ja taa aa. Pelle esitteli videollaan meille kaikille erilaisia soittimia.

Lokakuu

Syksyisin kertaamme yhdessä miten toimimme, jos joudumme nopeasti poistumaan sisältä ulos ja päinvastoin sekä mihin silloin kokoonnumme. Pidimme poistumisharjoituksen, josta kerroimme lapsille etukäteen. Retkeily lähiympäristössä koko ryhmänä jatkui. Viskareiden mörreillessä pienet retkeilivät lähileikkipuistoissa. Päiväkodin saliin rallaajien opiskelija suunnitteli kaikkien käyttöön kirjastoleikin. Mekin innostuimme leikistä.
Valokuvaaja vieraili luonamme ja onnistui ottamaan meistä hienon ryhmäkuvan. Askartelimme myös itsestämme kasvokuvat yhteiskuvaan, minkä laitoimme nukkarin seinälle ja pedanettiin Värjäreiden etusivulle.  Perinteisen pukeutumisjuhlan korvasimme aistipäivällä. Katsoimme kurkistusikkunoista missä eläimet luuraavat sekä haistelimme erilaisia tuoksuja purkeista arvaillen mikä tuoksuu.


Syyskuu

Retkeily ja ulkoleikit jatkuivat. Lapset innostuivat tammenterhojen keräilystä niin paljon, että saimme siitä aiheen yhteiselle projektille. Kävimme Wahreninpuistossa keräämässä pusseittain terhoja ja lehtiä. Huomasimme puiston olevan täynnä suuria, hienoja tammipuita. Askartelimme itsellemme tammipuutaulun.
Viskaritoiminta pyörähti käyntiin. Jännityksellä kauan odotettu metsämörriretkeily alkoi metsämörrin lähettämällä kirjeellä ja metsämörritarinalla. Heti pohdittiin millaisia omia eväitä reppuun laitetaan. Uutena viskaritoimintana alkoi viskarimuskari päiväkodilla, johon muskariope Heta-Maija tulee tiistaisin 10 kertaa. Muskariaiheina olivat hidas-nopea ja äitikarhun askeleet TAA.
Lasten toiveesta jatkuivat pienryhmissä satuhieronta, laulu-ja kirjanlukuhetket. Anne on ollut Elsan sijaisena.

Elokuu

Palailimme lomilta takaisin arkeen, toiset vähän pidemmältä tauoltakin. Jälleennäkemisen riemu oli suuri ja kuulumisia vaihdeltiin runsaasti. Ryhmäämme siirtyi pumpuleista muutama vähän tutumpi lapsi ja talon ulkopuoleltakin uusia lapsia. Tutustuminen toinen toisiimme ja ryhmäytyminen olivat tavoitteenamme. Aikuisista ryhmässämme jatkoivat Ellu ja Päivi sekä Taru Elsan sijaisena.
Ilmat olivat suosiolliset, joten retkeilimme lähiympäristössä lasten toiveesta paljon. Tutuksi tulivat Karhupuisto, Kirkkopuisto ja Tölönpuisto vaijeriratoineen. Muutenkin ulkoilimme paljon. Pyöräily, kiipeily, pallopelit ja keinuminen olivat suosittuja. Sisätiloissa toimimme pienryhmissä leikkien, tutustuen tarjotintehtäviin, pohtien yhdessä ryhmällemme yhteiset pelisäännöt ja piirsimme omankuvan. Pienryhmät muodostettiin kaverisuhteita havainnoimalla. Tällä toimintakaudella ryhmät eivät ole pysyviä, vaan vaihtelevat toiminnan mukaan lasten mielenkiinnonkohteet huomioiden. Kesäpäivystyksessä augustinalaiset innostuivat Kurjenpesän Montessoritehtävistä niin, että yhdessä suunnittelimme lasten kanssa päiväkotimme tiloihin tarjotintehtävä-huoneen. Huone on ollut ahkerassa käytössä.
Palautelimme mieleen korona-ajan toimintatapojamme. Kuvat olivat suurena apuna. Ruokailussa jatkui ravintolatoiminta.Aikuiset jakavat ruuan ja ottavat lasten tilaukset vastaan toimittaen ne pöytiin. Kaikkien suurena toiveena on paluu normiaikaan ja saada koronatauolla olevat toiminnot takaisin!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä