Talsoilan ABC

Talsoilan ABC

A 
 
A-KIELI: Englannin kieli, jonka opiskelu alkaa 1. luokalla 
 
AAMUTOIMINTA: järjestetään vain 1lk. Syyslukukaudella kello 7.30- koulun alku. Saa tuoda terveellisen aamupalan. Toimintaan voi hakeutua kesken lukukauden nopeallakin aikataululla. AP-toiminta järjestään luokassa 5. Toiminnan hinta 20 €/kk. Kirjallinen irtisanoutuminen katariina.kulma@edu.forssa.fi  
 
ALAKOULU: Koulu, jossa on luokat 1–6. Talsoilan koulu on alakoulu. 

ALLERGEENIT: TÄRKEÄ! Kouluun EI saa tuoda pähkinää, maapähkinää ja mantelia sisältäviä tuotteita mukaan lukien saattaa sisältää. 

ARVIOINTI: Oppilaalle ja hänen huoltajalleen annetaan lukuvuoden aikana tietoa oppilaan opintojen edistymisestä, työskentelystä ja käyttäytymisestä. Opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä itsearvioinnin taitojen kehittäminen toteutuvat formatiivisen arvioinnin avulla. Formatiivinen arviointi on usein suullista, eikä se edellytä dokumentointia. Summatiivisesti arvioidaan sitä, miten oppilas on saavuttanut eri oppiaineille asetetut tavoitteet. Lukuvuoden päättyessä oppilaalle annetaan lukuvuositodistus. Lukuvuositodistukseen sisältyy myös käyttäytymisen arviointi. 
 
ARVIOINTIKESKUSTELU: 1. luokan oppilaat eivät saa syyslukukauden lopussa kirjallista todistusta. Luokanopettaja varaa jokaiselle oppilaalle ja hänen huoltajalleen ajan arviointikeskusteluun syyslukukauden lopussa tai kevätlukukauden alussa. Arvioitikeskustelun aiheena on oppilaan edistyminen opinnoissaan. Mukana keskustelussa voi olla myös koulunkäynninohjaaja tai erityisopettaja. Keskustelu pidetään yleensä oppilaan omassa kotiluokassa.  
 

B
 
 
B-KIELI: Ruotsin kieli, jonka opiskelu alkaa 6.-luokalla.  

BLOOKET: Kahootin kaltainen sähköinen tietovisa, jota voi käyttää esimerkiksi opittujen asioiden kertaamiseen. 
 

C
 
 

D
 
 
DESKU: Sähköinen työpöytä, joka kokoaa oppimisympäristöt ja oppimateriaalit yhteen. 
 
DIGILUKISEULA: Sähköinen testausväline kielellisten ja matemaattisten oppimisvaikeuksien kartoittamiseen. 

DIGITUTOR: Opettajien ja oppilaiden tukena toimiva digiasioiden tukihenkilö. 
 

E
 
 
E-KIRJA (eriyttävä): Oppikirja, joka etenee samoilla oppisisällöillä kuin yleisopetuksen kirja, mutta sisältöä on määrällisesti karsittu ja selkiytetty.  

ERITYINEN TUKI: Erityistä tukea annetaan, mikäli tehostettu tuki ei ole riittävää.  
 
ERITYISET PAINOALUEET: Yhtenä eriyttämisen menetelmänä tehostetussa tuessa voidaan käyttää opiskelun erityisten painoalueiden määrittelyä, jolloin oppilas keskittyy niiden opiskeluun. Tavoitteena on auttaa oppilasta ottamaan haltuun opinnoissa etenemisen kannalta välttämättömät sisällöt. 
 
ERITYISOPETUS: Talsoilan koulussa annetaan osa-aikaista erityisopetusta.  

 
EVÄÄT: Omille eväille ei ole koulussa tarvetta. Oppilaat saavat päivittäin maksuttoman ja monipuolisen koululounaan, josta saa energiaa opiskeluun. Opettaja tiedottaa erikseen poikkeustilanteista, jolloin kouluun saa halutessaan ottaa omaa evästä. Huom. Omat eväät eivät saa sisältää pähkinää, maapähkinää tai mantelia.  
 

G
 

GIMKIT: Sähköinen peli- ja oppimisympäristö. 
 

H
 
 
HOJKS: Erityisen tuen oppilaalle laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.  
 

I
 
 
IPAD: Jokaisella oppilaalla on henkilökohtaisessa käytössään Forssan kaupungin omistama iPad. Laite on tarkoitettu digitallista opiskelua varten. Opettajan ohjeistuksen mukaan iPadin voi tarvittaessa viedä kotiin, mikäli huoltaja on antanut siihen suostumuksensa.  
 
ILTAPÄIVÄKERHO: https://peda.net/forssa/perusopetus/iltap%C3%A4iv%C3%A4kerhot  

Toimii jokaisena arkipäivänä kello 13-16 luokassa 5. Välipala tarjoillaan kello 14.00 koulumme ruokalassa.  

Linkki Talsoilan APIP-toiminnan omille Peda-net sivuille: Iltapäivätoiminta (peda.net) 
 

J
 
 
JÄLKI-ISTUNTO: Järjestyssääntöjen rikkomisesta aiheutuva kurinpitotoimi. 
 

K
 
 
KAHOOT: Sähköinen tietovisa, jota voi käyttää apuna esim

erkiksi opitun asian kertaamiseen. 
 
KASVATUSKESKUSTELU: Järjestyssääntöjen rikkomisesta seuraava kurinpitotoimi ennen jälki-istuntoa. 
 
KERHOT: Koulutyön ulkopuolella tapahtuvaa vapaaehtoista harrastustoimintaa. Muista ilmoittaa iltapäivätoimintaan, jos lapsesi osallistuu kerhoihin ko. aikana. 
 
KIERRÄTYS: Jokaisessa luokassa on astiat energiajätteelle, paperille, pahville ja muoville. Oppilaat huolehtivat itse lajittelusta opettajan ohjeistuksen mukaisesti. 6. luokan oppilaat tyhjentävät kaikkien luokkien lajitteluastiat kerran viikossa. 
 
KIERRÄTETTÄVÄT OPPIKIRJAT: Suurin osa painetuista oppikirjoista on tarkoitettu monivuotiseen käyttöön. Koulu huolehtii kierrätettävien oppikirjojen päällystyksestä. Oppilaan tehtävänä on pitää käytössään oleva kirja mahdollisimman siistinä seuraavaakin käyttäjää varten. Kierrätettäviin oppikirjoihin merkitään käyttäjän nimi. Muita merkintöjä niihin ei saa tehdä. Mikäli kierrätettävä oppikirja vahingoittuu huolimattoman käytön seurauksena tai katoaa, tulee huoltajien hankkia tilalle uusi kirja tai korvata koululle kirjan hankinta-arvo.  
 
KIVA-KOULU: Kiusaamisen vastainen ohjelma, jossa kiusaamista pyritään ennaltaehkäisemään. KIVA-tunteja pidetään luokka-asteilla 1. ja 4. Talsoilan koulussa toimii kivatiimi. 
 
KOKEET: Suullisia, toiminnallisia tai kirjallisia näyttöjä opiskeltujen asioiden omaksumisesta. Valmistautumista vaativien kokeiden ajankohdat ovat nähtävissä Wilmassa voin viikkoa aikaisemmin. Kirjalliset kokeet palautetaan opettajalle huoltajan allekirjoittamina mahdollisimman pian. 

KONTTI: Välituntivälineiden säilytyspaikka koulun pihan nurkassa. 
 
KOTITEHTÄVÄT: Kouluajan ulkopuolella tehtäviä harjoituksia ja tehtäviä. 
 
KOULUJENVÄLISET URHEILUKILPAILUT: Eri lajeissa kisataan leikkimielisesti toisten koulujen oppilaita vastaan. 
 
KOULUKUVAUS: Vuosittainen luokkakohtainen virallinen yhteiskuva. Lisäksi halutessaan oppilaasta voidaan ottaa yksityiskuva sekä kaveri- tai sisaruskuva. Kaikki valokuvat ovat maksullisia ja niiden ostaminen on vapaaehtoista. 
 
KOULUNKÄYNNINOHJAAJA: Tukee oppilaan oppimista ja selviämistä arjen haasteissa.  
Toimii myös ohjaajana aamu- ja iltapäivätoiminnassa.

KOULUNJOHTAJA: Oppilaitoksen johtaja. Forssassa yhtenäiskoulujen johtajia kutsutaan rehtoreiksi ja alakoulun johtajia koulunjohtajiksi.  

KOULUPYÖRÄT: Oppilaiden/opettajien käyttöön tarkoitetut lainapyörät. 
 
KULJETUKSET: https://www.forssa.fi/kasvatus-ja-opetus/perusopetus/koulukuljetukset/ . Kuljetukseen saattaa liittyä odotustunti, jolloin oppilas voi odottaa kyytiä koulun tiloissa. Mikäli kuljetustarpeeseen tulee muutos, on siitä aina ilmoitettava kyyditsijälle.  
 
KUMMIT: Ensimmäisen luokan oppilaat saavat kummit viidennen luokan oppilaista. Kuudesluokkalaiset ovat kakkosluokkalaisten kummeina. Kummiluokat voivat järjestää yhteistä tekemistä yhteisinä kouluvuosina.  
 
KULMALUKKOKANSIO: Jokainen oppilas saa koulusta kulmalukkokansion, jossa kuljetetaan tärkeitä papereita koulun ja kodin välillä, esim. kotiin huoltajan allekirjoitettavaksi tulevat kokeet. Kansio tulee säilyttää repussa. Oppilaan tehtävänä on kertoa huoltajille tai opettajalle, mikäli kansiossa on jotain näytettävää. Huoltajien on myös hyvä tarkistaa kansion sisältö säännöllisesti.  

KURAATTORI: Koulukuraattori on ehkäisevään lastensuojelutyöhön erikoistunut koulun sosiaalityöntekijä. Hän auttaa oppilaita, joilla on haasteita koulunkäynnissä tai ihmissuhteissaan tai omaan kasvuunsa ja kehitykseensä liittyviä ongelmia tai pulmatilanteita. 
 
KÄYTTÄYTYMINEN: Kaikilta koulussa asioivilta edellytetään asiallista kielenkäyttöä ja käyttäytymistä. Asioista voidaan keskustella ja tunteita voidaan näyttää, kunhan tarkoituksena ei ole toisten loukkaaminen. Epäselvät asiat pyritään selvittämään kaikilta kannoilta. Tarvittaessa kiitetään tai pyydetään ja annetaan anteeksi. Tavoitteena on asioiden ratkaiseminen ja yksilön tai yhteisön kehittäminen. Väkivaltaa ei sallita missään muodossa.  
 
LAAJA-ALAISET TAVOITTEET: Oppiainerajat ylittäviä teemoja, joiden tarkoituksena on tukea ihmisenä kasvamista sekä edistää demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyden ja kestävän elämäntavan edellyttämää osaamista. Tavoitteena rohkaista oman erityislaadun, vahvuuksien ja kehittymismahdollisuuksien tunnistamista sekä arvostusta itseään kohtaan.  
 
LIIKUNTAPASSI: https://www.forssa.fi/client/forssa/userfiles/liikuntapassi-vanhempien-info23.pdf 
 
LIIKUNTATUNNIT: Liikuntatunneilla pitää olla päivän liikuntateemaan soveltuva vaatetus ja jalkineet. Koululiikunta ei ole kilpaurheilua, vaan terveitä elämäntapoja edistävää monipuolista toimintaa.  
 
LUISTIMET: Talvella Talsoilassa luistellaan luonnonjäällä, ja jos luonnonjäätä ei ole, saatetaan mennä jäähalliin. Luistellessa tulee käyttää kypärää. Omien luistinten sopivuus kannattaa tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen talvea. Itselle pienet välineet kannattaa laittaa kiertoon ja hyödyntää kierrätysmahdollisuus myös omien välineiden päivityksessä. Luistimen jalkaan laittoa ja solmimista kannattaa harjoitella kotona. Pienimmät oppilaat saavat kuitenkin tarvittaessa koulussa apua isommilta oppilailta.  
 
LUVAT JA KIELLOT: Wilman Tuki-välilehdellä oleva lomake, jonka huoltaja täyttää lukuvuoden alussa.  

LÄKSYPARKKI: Tekemättömien läksyjen tai kertaamisen avuksi järjestetty toiminta, jonne saa myös vapaaehtoisesti jäädä tekemään läksyjä. Ohjaaja on aina paikalla auttamassa. 
 
LÖYTÖTAVARAT: Koululle kertyy runsas määrä löytötavaroita, joista suuri osa on vaatteita ja asusteita. Tavarat löytävät helpoiten omistajansa, kun ne ovat selkeästi nimikoitu. Löytötavaroita kerätään ruokalan aulan naulakolle C-oven läheisyyteen, josta huoltajatkin voivat käydä omiaan etsimässä. Löytötavaroita säilytetään koululla enintään lukuvuoden loppuun, jonka jälkeen ne toimitetaan hyväntekeväisyyteen tai hävitetään.  
 
M 
 
MOK - MONIALAINEN OPPIMISKOKONAISUUS: Eri oppiaineita yhdistävä teemallinen oppimiskokonaisuus. 
 
MYÖHÄSTYMINEN: Se, että lapsi ehtii aamulla ajoissa kouluun, on huoltajan vastuulla. Vahinko voi kuitenkin sattua kenelle vaan. Tällöin on tärkeää, että tieto myöhästymisestä tavoittaa koulun mahdollisimman pian, jotta turhaa huolta ei herää, eikä opetusaikaa kulu aiheettomasti poissaolon selvittämiseen. Ilmoituksen myöhästymisestä voi laittaa opettajalle Wilma-viestillä tai soittamalla koulun numeroon. Myös oppilas voi itse laittaa Wilma-viestin opettajalle. Tärkeää on, että tieto kulkee viivytyksettä. Tiedottamisen jälkeen lapsi voi syödä ripeästi aamupalan ja tehdä aamupesut ja tulla sen jälkeen turvallisesti kouluun. Oppilaan saapuessa opettaja merkitsee myöhästymisen ajan Wilmaan, josta se on huoltajan nähtävissä, ja asia voidaan ottaa kotona lapsen kanssa puheeksi koulupäivän jälkeen.  
 
 
N 
 
NIMIKOINTI: Kaikenikäisten oppilaiden kaikki henkilökohtaiset tarvikkeet on hyvä nimikoida. 
 

O

OPETUSSUUNNITELMA: Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys ja paikallisesti täydennetty ohjeistus perusopetuksessa opiskeltavista asioista.  
 
OPISKELUHUOLTO: Koulussa toimii yhteisöllinen sekä yksilökohtainen opiskeluhuolto. Opiskeluhuollon palveluita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuollon palvelut. Näistä palveluista vastaa Oma Häme -hyvinvointialue.  

 
OPISKELUSUUNNITELMA: Opiskelusuunnitelma laaditaan yhdessä huoltajan, oppilaan ja opettajan kesken lukuvuoden alussa ennen vanhempainvarttia. Opiskelusuunnitelma löytyy Wilman Tuki-välilehdeltä.  

OPPILASAGENTTI: Oman koulunsa oppilaiden ja opettajien digitukihenkilö.  
 
OPPILASKUNTA: Kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Oppilaskuntaa edustaa oppilaskunnan hallitus, joka kokoontuu tarvittaessa oppilaskuntaa ohjaavien opettajien kanssa suunnittelemaan ja toteuttamaan koulun yhteisöllisiä tapahtumia.  
 
OPPIMISSUUNNITELMA: Tehostetun tuen oppilaille laadittava suunnitelma. 


P 
 
PEDAGOGINEN ARVIO: Asiakirja, joka laaditaan, jos oppilas siirtyy yleisestä tuesta tehostettuun tukeen tai tehostetusta tuesta takaisin yleiseen tukeen.  

POISSAOLOT: Huoltaja ilmoittaa terveyssyistä johtuvat poissaolot Wilman Ilmoita terveyssyy -toiminnon kautta ennen koulupäivän alkua. Myöhästymisestä tai esim. hammaslääkärikäynnistä ilmoitetaan viestillä kyseisen tunnin opettajalle tai soittamalla opettajistoon puh. 1-3 päivää kestävät poissaolot esim. lomamatkan vuoksi anotaan Wilma-viestillä luokanopettajalta ja yli 3 päivää kestävät poissaolot koulunjohtajalta. Loman myöntäminen edellyttää poissaolon aikaisista koulutehtävistä sopimista kaikkien oppilasta opettavien opettajien kanssa sekä tehtävien huolellista hoitamista. Opetusvastuu anottujen poissaolojen ajalta on huoltajalla. Terveyssyistä johtuvien poissaolojen seurauksena oppilaalla on oikeus saada tarvittaessa tukiopetusta. Mikäli poissaolosta ei ole ilmoitettu, opettaja merkitsee poissaolon selvitettäväksi Wilmassa. Tällöin huoltajan tulee ryhtyä selvitystoimiin viivytyksettä. Opettaja seuraa kertyneitä poissaoloja. Jos poissaolojen määrä on huolestuttava, on opettajan velvollisuutena toimittaa asia opiskeluhuollon tietoon.  
 
PSYKOLOGI: Koulupsykologi toimii koulussa oppimisen, koulunkäynnin ja myönteisen kehityksen tukijana. Kun oppilaan tuentarve on todettu, koulupsykologi arvioi tarvitaanko oppilaan tukemiseksi tarkempia selvittelyjä, kuten oppimisvalmiuksien arviointia. 
 
PUHELIMET: Digitaalista opiskelua ja tiedonhakua varten oppilailla on käytössään iPadit. Omaa puhelinta ei tarvita koulupäivän aikana. Puhelin voi olla mukana koulussa, mutta se ei saa häiritä koulutoimintaa. Puhelin kannattaa säilyttää äänettömällä repussa. Mikäli oppilaalla on tarvetta ottaa yhteyttä esim. huoltajaan koulupäivän aikana, asiasta sovitaan aikuisen kanssa.  
 
PURUKUMI: Koulussa ei syödä purkkaa. Tarvittaessa oppilaalla voi olla omaa käyttöä varten ksylitolipastilleja, joita voi ottaa muutaman kouluruokailun jälkeen. Pastillit säilytetään pulpetissa, repussa tai omassa kaapissa, eikä niitä jaeta eikä lainata muille.  
 
PYÖRÄILY: Kaikki oppilaat saavat tulla kouluun pyöräillen. Pyöräillessä tulee noudattaa tieliikennelain mukaisia sääntöjä ja käyttää pyöräilykypärää. Pyörän tulee olla lukittuna pyörätelineellä koulupäivän ajan, eikä pyörätelineillä oleskelu ole sallittua. Koulun välituntipihalla ei pyöräillä. Tarvittaessa pyörä talutetaan pihan poikki.  
 
PÄIVÄNAVAUS: Koulupäivä aloitetaan lyhyellä luokkakohtaisella tai koulun yhteisellä päivänavauksella. Päivänavaus voi olla koulun henkilökunnan, oppilaiden tai yhteistyötahojen toteuttama.  
 

Q
 
 
QUIZLET: Sähköinen apuväline erityisesti kielten ja erilaisten sanastojen oppimisen tueksi. 
 

R
 
 
RAHA JA ARVOESINEET: Koulu ei ota vastuuta oppilaiden rahoista tai arvoesineistä. Niitä ei tule tuoda kouluun. Kouluun kannattaa ottaa vain välttämättömät opiskeluun liittyvät tarvikkeet. Tarvittaessa opettaja kertoo erikseen, jos kouluun voi tuoda jotain erikoista esim. tapahtumiin ja erikoispäiviin liittyen.  
 
REPPU: Koulutarvikkeet on kätevintä kuljettaa tukevassa repussa. Koulussa reppua säilytetään oman tuolin selkämyksellä tai naulakossa. Repussa on hyvä olla vetoketjutasku esim. avaimia ja puhelinta varten. Oppilaan tehtävänä on huolehtia, että repussa kulkevat koulutarvikkeet säilyvät siisteinä ja käyttökelpoisina. Huolimattoman käytön seurauksena vahingoittunut koulun omaisuus on korvattava koululle. Reppu on oppilaan henkilökohtainen, eivätkä oppilaat saa avata tai tutkia toistensa reppuja ilman repun omistajan lupaa. Opettajalla on oikeus tarvittaessa tarkistaa oppilaan repun sisältö. 
 
RETKET: Koululta tehdään opintoretkiä eri kohteisiin lukuvuoden aikana. Retkistä ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen Wilmassa. Koulun järjestyssäännöt ovat voimassa kaikilla retkillä.  
 
RUOKAILU: Ruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustoimintaa. Ruokaillessa noudatetaan hyviä tapoja ja annetaan ruokarauha itselle ja muille. Lautasmallin mukainen koululounas tukee oppilaan kasvua ja antaa voimaa opiskeluun. Mikäli oppilas tarvitsee erityisruokaa, tulee huoltajan ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Ajantasainen ruokalista: https://aromimenu.cgisaas.fi/AromieMenus/FI/Loiku/Loiku/Forssankoulut/Restaurant.aspx 

RÄSTIPARKKI: Kokeiden tms. tehtävien tekoon varattu aika kouluajan ulkopuolella. 
 

S
 
 
SAMANAIKAISOPETUS: Opetusryhmää opettaa kaksi opettajaa samaan aikaan samassa tilassa, esim. luokanopettaja ja erityisopettaja yhdessä.   
 
SUKSET: Mikäli talvi on luminen, koulussa hiihdetään. Suksien, sauvojen ja monojen sopivuus kannattaa tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen talvea. Itselle pienet välineet voi laittaa kiertoon ja hyödyntää kierrätysmahdollisuus myös omien välineiden päivityksessä. Tarvittaessa koulusta löytyy muutama suksipaketti, mikäli oppilaalla ei ole omia välineitä. Välineiden puuttuessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä liikuntaa opettavaan opettajaan.  

SÄÄNMUKAINEN PUKEUTUMINEN: Pukeudu kelin mukaan ja muista tarvittaessa varavaatteet. 
 

T
 
 
TEHOSTETTU TUKI: Tehostettua tukea annetaan oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja.  
 
TERVEYDENHOITAJA: Kouluterveydenhoitaja on koulullamme tavattavissa pääsääntöisesti maanantaisin ja torstaisin.  
 
TODISTUS: 1–2 luokilla arviointi on sanallinen. 1. luokalla käydään arviointikeskustelut tammi-helmikuussa. 2. luokat saavat välitodistuksen jouluna. 3.–6.-luokkalaiset saavat väli- ja lukuvuositodistukset numeraalisesti arvioituna. 
 
TUKIOPETUS: Oppilaalla on oikeus saada tukiopetusta eri oppiaineista. Tukiopetus sovitaan luokan- tai aineenopettajan kanssa erikseen. 
 
TUNTIMERKINNÄT: Wilmaan oppitunnin kohdalle on mahdollista merkitä huomioita oppilaan työskentelystä. Tuntimerkintöjen avulla huoltajat saavat tärkeää tietoa oppilaan tuntityöskentelystä ja käyttäytymisestä. Havaintoja voi tulla esimerkiksi oppilaan hyvästä aktiivisuudesta, hienosti tehdyistä kotitehtävistä tai siitä, että oppilas on ollut tunnilla levoton ja häirinnyt työrauhaa. Näistä on kotona tärkeää keskustella lapsen kanssa. Tuntimerkinnät toimivat myös arvioinnin työkaluna opettajalle.  
 
TURVALLISUUS: Poikkeustilanteita varten koululle on laadittu turvallisuussuunnitelma, joka tarkistetaan vuosittain tai tarpeen mukaan. Koko koulun väen kanssa harjoitellaan säännöllisesti turvallisuuteen liittyviä asioita, esim. poistumisharjoituksia ulos tai suojautumista sisälle. Oppilaille opetetaan ikätason mukaisesti ensiaputaitoja sekä toimimista poikkeustilanteissa.  
 
TYÖJÄRJESTYS: Oppilaan työjärjestys on nähtävissä Wilmassa. Tarvittaessa opettaja voi muuttaa oppituntien järjestystä. Mikäli koulupäivän alkamis- ja loppumisaikoihin tulee tilapäisiä muutoksia, niistä tiedotetaan erikseen koteihin Wilma-viestillä viimeistään edellisenä päivänä.  
 
TYÖRAUHA: Oppilaan velvollisuus on antaa itselleen ja luokkatovereilleen rauha keskittyä työskentelyyn. 
 

U
 
 
UINTI: Jokaisella perusopetuksen oppilaalla on mahdollisuus ohjattuun uimaopetukseen neljä kertaa lukuvuoden aikana. Uimaan mennessä on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat: 
- pitkät hiukset tulee olla kiinni 
- mukaan uima-asu, pefletti, pyyhe, uimalasit 
- siirtyminen Vesihelmeen pyörällä tai linja-autolla 

 
V 
 
VAITIOLOVELVOLLISUUS: Koko henkilöstöllä on vaitiolovelvollisuus. 
 
VAKUUTUKSET: Oppilaat ovat vakuutettuja henkilövahinkojen varalta koulupäivän ajan. Koulun vakuutus ei korvaa omaisuutta eikä tahallista vahingontekoa. 
 
VALMISTAVA OPETUS: Talsoilan koulussa annetaan valmistavaa opetusta. Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu esi- ja perusopetusikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole vielä tarvittavia kielellisiä valmiuksia esi- tai perusopetuksessa opiskeluun. 
 
VALOKUVAUS JA VIDEOINTI: Opiskeluun kuuluu valokuvaamista ja videointia, jota voidaan opiskeluun liittyen koulussa esittää tai julkaista. Ilman asianmukaista tarkoitusta tai osallisten lupaa kuvia tai videoita ei saa kuvata tai julkaista. Koulun ulkopuolisiin julkaisuihin pyydetään huoltajien suostumus. 
 
VANHEMPAINILTA: Vuosittain järjestettävä tilaisuus, jossa käsitellään koulun yhteisiä ja / tai luokka-astetta koskevia ajankohtaisia asioita. 
 
VANHEMPAINVARTTI: Jokaiselle oppilaalle järjestettävä oppilaan, huoltajan ja opettajan välinen tapaaminen. 
 
VANHEMPAINYHDISTYS: Vanhempainyhdistys on tarkoitettu kaikille Talsoilan koulun oppilaiden huoltajille. Vanhempainyhdistyksen tavoitteena on edistää koulun yhteisöllisyyttä ja tukea kodin ja koulun yhteistyötä.   

VARAVAATTEET: Pakkaa varavaatekassiin sukkia, hanskoja, housut, paita tms. Koululla ei ole kuivatusmahdollisuutta.  
 
VIDEOVALVONTA: Koulukiinteistön alueella on tallentava videovalvonta. 

VILLE:
Sähköinen oppimisympäristö etenkin matematiikan ja äidinkielen opiskeluun. ViLLE-ympäristöstä voi tulla myös läksyä. 
 
VÄLITUNTI: Välitunti on tarkoitettu virkistymiseen oppituntien välillä. Välitunnilla on hyvä liikkua ja leikkiä yhdessä muiden kanssa. Välitunnit vietetään ulkoillen koulun välituntialueella. Välitunnilla käytetään säänmukaisia vaatteita, jalkineita ja asusteita. Koulun aikuiset valvovat välitunnin viettoa.  
 
VÄLIPALA: Iltapäiväkerhossa, maksullinen. Tarjoillaan joka koulupäivä kello 14 koulun ruokalassa. Välipalalla noudatetaan hyviä ruokatapoja.  
 

W
 
 
WILMA: Wilma on työskentely- ja viestintäjärjestelmä, johon kerätään oppilasta koskevaa tietoa ja havainnointia koko koulupolun ajalta. Wilman avulla huoltajat saavat tärkeää tietoa oppilaan kasvamisesta ja kehittymisestä koululaisena. Havaintoja voi tulla esimerkiksi oppilaan hyvästä aktiivisuudesta, hienosti tehdyistä kotitehtävistä tai siitä, että oppilas on ollut tunnilla levoton ja häirinnyt työrauhaa. Näistä on kotona tärkeää keskustella lapsen kanssa. Merkintä tekemättömistä kotitehtävistä on viesti siitä, että kotona tulee kyseisenä iltana huolehtia, että tekemättömäksi jääneet tehtävät tulevat valmiiksi. Wilmasta on nähtävissä kotitehtävät sekä tulevat ja menneet kokeet. Sinne kertyy myös oppilaan opiskeluhuoltokertomus, eli tiedot oppilaskohtaisista tapaamisista ja palavereista sekä niihin liittyvistä toimista. Talsoilan koulussa opettajilla ei ole henkilökohtaisia työpuhelimia, joten Wilma on ensisijainen yhteydenpitokanava kodin ja koulun välillä. Sen avulla tavoittaa koulun kaikki opettajat ja ohjaajat. Wilman kautta voidaan sopia aika henkilökohtaiselle tapaamiselle tai vaikka videoneuvottelulle. On myös tärkeää, että koulussa tiedetään kotiasioista, jotka osaltaan saattavat vaikuttaa lapsen opiskeluun. Wilman kautta saapuvat myös koko koulua koskevat yhteiset tiedotteet esim. tapahtumista ja teemapäivistä.  
 

X
 
 

Y
 
 
YHTENÄISKOULU: Koulu, jossa on luokat 1–9. Akvarellin koulu ja Keskuskoulu ovat yhtenäiskouluja.  
 
YKSILÖLLISET TAVOITTEET: Oppilas voi edetä yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti, jotka ovat määriteltynä hänen HOJKS:ssa.  
 
YLEINEN TUKI: Kolmiportaisen tuen ensimmäinen askelma.  
 
YLEISOPETUS: Oppilas opiskelee yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaisia oppimääriä. 
 
YLÄKOULU: Koulu, jossa on luokat 7–9.  
 

Z
 
 

Å
 
 

Ä
 
 
ÄLYTAULU: Jokaisesta luokasta löytyvä interaktiivinen taulu, jonka avulla heijastetaan esim. sähköiset oppimateriaalit näkyviin. 
 

Ö
 


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä