Oppiainerajat ylittävät valinnaisaineet

Bullet Journal BuJo (1 tunti)

Bullet journal (bujo) on henkilökohtainen kalenteri, joka muotoutuu käyttäjänsä tarpeiden mukaan.

Tavoitteet:

Kukin oppilas opettelee tekemään omaa bullet journaliaan. Aloitetaan bujo yhdessä lukuvuoden alkaessa ja  opetellaan bujon tekemisen perusteet: tulevaisuus-, vuosi- ja kuukausi- ja viikkonäkymät sekä käytettävät symbolit ja listaukset.

Oppilaat oppivat bujon avulla mm. tekemään suunnitelmia ja asettamaan erilaisia tavoitteita sekä seuraamaan niiden toteutumista.

Työtavat:

Työskennellään tunneilla yhdessä ja yksin. Kukin oppilas voi muokata bujoaan haluamaansa suuntaan - bujossa voi seurata niin koulu- kuin harrastuselämään liittyviä asioita. Välillä valitaan yhteisiä teemoja, joita seurataan bujoissa. Työkentelytapa on vapaa: piirtämisestä innostuneet voivat painottaa kuvallista ilmaisua tai toisaalta bujon voi pitää hyvin tekstipohjaisena - aivan tekijän omien mieltymysten mukaan!

Arviointi:

Hyväksytty / hylätty

Arvioinnissa painotetaan aktiivista otetta kurssin sisältöä kohtaan.

(L1, L2, L3, L6)

 

Hyvinvointitaidot (1h)

Harjoitellaan monipuolisesti erilaisia hyvinvointitaitoja (esim. rentoutuminen, tunnetaidot, itsetuntemus ja ihmissuhdetaidot). Kurssilla tehdään paljon käytännön harjoituksia yksin ja yhdessä.  

Sivuklinikka (1 tunti) (kopio)

Unohtuuko läksyt usein? Onko ajankäytön hallinta haastavaa koulutyössä? Tuntuuko, että hommat kasaantuu ja stressi kasvaa? Sivuklinikalla on mahdollisuus tehdä unohtuneita läksyjä, harjoitella kokeisiin ja oppia käyttämään aikaa tehokkaasti. Sivuklinikka on suunnattu erityisesti niille, jotka kaipaavat apua ja ohjausta koulunkäynnin tueksi.

Taidekäsityö (2 tuntia)

Taidetta ja käsityötä sopivasti sekaisin. (2h) (1 h kuvataidetta ja 1 h käsityötä)

Mikä on taiteen ja käsityön raja? Mitä on design?

Kurssilla tehdään taidetta ja hyödynnetään käsityön menetelmiä osana työskentelyä.

Kurssilla tutustutaan muun muassa tuotteen suunnitteluprosessiin:
Suunnitellaan kuoseja ja tehdään niistä käytännössä tuote. Tuotteesta kuvataan mainos ja esite, jossa tutustutaan tuotekuvaukseen ja studiovalaisuun, tuotteen mainontaan, mietitään kohderyhmiä ja kuvaviestintää.

(esim. valokuvataan sovitusta teemasta, tehdään sen pohjalta oma kuosi, painetaan kangas ja tehdään siitä vaate. valmis vaate kuvataan studiossa ja tehdään siitä mainos sovitulle kohderyhmälle).

TEPPO-opinnot (TEPPO = työelämäpainotteinen perusopetus), 1 tunti

TEPPO on 8.- ja 9.-luokkalaisten joustavaa työelämäpainotteista perusopetusta. TEPPO-oppilaiden opinnoissa vuorottelevat työssäoppimisjaksot työpaikoilla ja opetus koululla. TEPPO-oppilaille kertyy työssäoppimisjaksoja lukuvuoden aikana 5–7. Muun ajan TEPPO-oppilas opiskelee oman luokan kanssa normaalin lukujärjestyksen mukaisesti. Jokainen TEPPO-oppilas saa tehostettua oppilaanohjausta.

TEPPO sopii kenelle tahansa riippumatta siitä, mihin oppilaalla on aikomus peruskoulun jälkeen suunnata. TEPPO-opintoihin voi hakeutua, vaikka tulevaisuudensuunnitelmat olisivat vielä epäselvät. TEPPO-opinnot vaativat oma-aloitteisuutta, aktiivista työskentelyotetta ja sitoutumista tavallisesta poikkeavaan työskentelymalliin.

Tavoite: Oppilas oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan, löytää motivaatiota, oppii aktiiviseksi toimijaksi ja harjoittelee päätöksentekotaitoja. TEPPO-opinnoissa opitaan työelämätaitoja ja saadaan työelämätuntemusta sekä urasuunnitteluvalmiuksia. Lisäksi hankitaan kokemuksia erilaisista ammateista, työpaikoista ja koulutusmahdollisuuksista.

Toteutus: TEPPO-valinnaisaineen opetus 1 h / viikko, työssäoppimisjaksot lukuvuoden aikana. Tehostettu oppilaanohjaus TEPPO-opintojen tukena.

Arviointi: Hyväksytty / hylätty