Tietotekniikka

Robotiikka ja ohjelmointi (2 tuntia)

Tavoitteet

Kurssilla opetellaan rakentamaan VEX IQ -rakennussarjoista toimivia ja ohjelmoitavia robotteja. Tämä kehittää ymmärrystä toimivista ja kestävistä rakenteista. Robottien toiminnan suunnittelu ja sen ohjelmointi taas auttaa ymmärtämään käyttäytymisen logiikkaa ja erilaisiin tilanteisiin varautumista algoritmisen ajattelun avulla.

Tällä kurssilla tutustumme käytännönläheisesti myös nykyaikaiseen ohjelmointiin ja sovelluskehitykseen luomalla mobiilisovelluksen.

Sisällöt

Robotiikka-osiossa opetellaan robottien fyysistä rakentamista "legomaisista" osista. Robotin oikea rakenne ja mekaaninen kestävyys on edellytys sen selviytymiselle sille asetetuista haasteista. Kun robotti toimii ja sitä voidaan ohjata kaukosäätimellä, on aika ryhtyä sen ohjelmoimiseen. Ohjelmoitu robotti liikkuu ja toimii itsenäisesti pyrkien toteuttamaan annetun tehtävän. Ohjelmointiin on tarjolla useita eri kieliä ja koodaustapoja.

Robottiohjelmoinnin lisäksi tutustumme nykyaikaiseen koodaukseen tekemällä mobiilisovelluksen ("apin") Android Studiolla (Flutter). Kehitysympäristöt ovat varsin moderneja ja helppokäyttöisiä, mutta niiden käyttöönotto vaatii toki hyvää keskittymiskykyä.

Arviointi

Numeroarviointi. Arviointi perustuu oppilaan tuottamiin ohjelmiin, suunnitelmiin ja dokumentteihin sekä käytännön tuntityöskentelyyn. 


Pelin suunnittelu ja toteutus (2 tuntia)

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on tutustuttaa oppilas nykyaikaiseen pelinkehitykseen. Toteutukseen käytetään Unity-pelimoottoria, joka on käytetympien joukossa Steam-palvelussa olevissa peleissä. Unityllä on yli 50 % osuus mobiilipelien markkinoista.

Teknisen osaamisen lisäksi kurssi harjoittaa tiimityöskentelyyn, kun pelejä suunnitellaan ja rakennetaan ryhmätyönä.

Sisällöt

Tutustutaan aluksi Unity-työkalun käyttöön tekemällä ohjeiden mukaan yksinkertainen peli. Perustaitojen karttuessa voidaan lähteä suunnittelemaan omaa peliä joko yksin, pareittain tai ryhmissä. Ryhmätyöskentely on suositeltava tapa, koska pelinkehityksessä on erilaisia rooleja, joihin tarvitaan erilaisia kykyjä: jonkun pitää suunnitella pelin logiikka, jonkun taas graafinen ulkoasu ja toisaalta peli pitää myös koodata. Pelin testauskin onnistuu paremmin, kun tekijöitä on useampia.

Tällä kurssilla ei siis pelkästään koodata, vaan mukaan tarvitaan oppilaita, joilla on myös näkemystä siitä, miltä pelin pitää näyttää ja millä logiikalla sen tulee toimia.

Arviointi

Numeroarviointi. Arviointi perustuu oppilaan tuottamiin ohjelmiin, suunnitelmiin ja dokumentteihin sekä käytännön tuntityöskentelyyn.