Lisätutkimus: Liukoisuuteen vaikuttavat tekijät

8. Kokeellisuutta kotona: liukoisuuteen vaikuttavat tekijät

Liukenemista voidaan hallita, sillä sen nopeuteen vaikuttavat useat seikat. Voit testata tätä kotonasi vaikkapa liuottamalla sokeria erilaisissa olosuhteissa. Tarvitset vain kylmää ja kuumaa vettä, kaksi lasia, lusikan, palasokeria ja hienoa sokeria.

Tutkimusasetelma

  1. Vaihtele liuotettavan aineen määrää. Ota kaksi vesilasia joissa on sama määrä vettä. Ota vettä vain vähän, sillä kemian kokeissa ainemäärät on syytä pitää pieninä. Lisää ensimmäiseen vesilasiin yksi ruokalusikallinen hienoa sokeria ja toiseen kaksi. Huomaat varmaan, että pienempi sokerimäärä liukenee nopeammin.

  2. Huomaa myös, että sekoitus nopeuttaa liukenemisprosessia.

  3. Jos kaikki sokeri ei liuennut, tarvitset lisää liuotinta. Lisää siis vettä, sillä liuottimen määrä vaikuttaa liukenemiseen.

  4. Testaa seuraavaksi, miten liuotettavan aineen hienojakoisuus vaikuttaa. Toista sama testi palasokerilla ja hienolla sokerilla. Mitä havaitset?

  5. Kokeile seuraavaksi muuttaa lämpötilaa. Ota toiseen lasiin kuumaa ja toiseen kylmää vettä. Huomaat varmaan, että aineet liukenevat nopeammin lämpimään liuottimeen.




Johtopäätös

Analysoidaanpa liukoisuuskokeen tuloksia hieman tasa- ja sekakoosteisten seosten näkökulmasta. Kokeessa nimittäin tapahtui mielenkiintoinen asia sekakoosteinen seos muuttui liukenemisen myötä tasakoosteiseksi seokseksi.

Kun sokeripala pudotettiin veteen, muodostui sekakoosteinen seos. Aineiden välillä oli selkeä rajapinta. Sokeri kuitenkin liukeni vähitellen veden joukkoon ja jossain vaiheessa ei voitu enää silmämääräisesti erottaa, missä on sokeria ja missä vettä. Muodostui siis tasakoosteinen seos – veden ja siihen liuenneen sokerin muodostama liuos.