3. Puhdas aine ja seos

Johdanto

Kun lääkekemisti on löytänyt pitkällisten tutkimusten jälkeen tiettyyn sairauteen tepsivän lääkemolekyylin, hän miettii kuinka kyseinen molekyyli voidaan puhtaasti valmistaa. Pyritään löytämään menetelmä, jonka avulla vaikuttava lääke saadaan erotettua puhtaaksi aineeksi, jossa on vain ja ainoastaan eristettyjä lääkemolekyylejä. Käytännössä tässä ei onnistuta koskaan, mutta 99,999...-prosenttisesti. Tämän jälkeen puhdas aine sekoitetaan muiden aineiden kanssa mm. sivuvaikutusten minimoimiseksi, jolloin saadaan varsinainen lääke. Lääkeaineet ovat siis seoksia.

Aineiden luokittelu

Kaikki aineet koostuvat rakenneosista. Puhdas aine sisältää vain samoja rakenneosia, kun taas seoksissa kahden tai useamman eri aineen rakenneosat ovat sekoittuneet keskenään.

Seokset voidaan jakaa kahteen ryhmään:

1. Tasakoosteiset seokset eli liuokset ovat seoksia, joiden ainesosia ei pysty silmämääräisesti erottamaan. Esimerkiksi merivedessä vesi toimii liuottimena johon on liuennut mm. suoloja joita et pysty näkemään, mutta maistamaan kyllä pystyt.

Liuos voi olla myös kylläinen. Kylläinen liuos syntyy, kun liuottimeen "ei mahdu" enempää liuotettavaa ainetta. Testataan tätäkin luvun kokeellisssa töissä.

Liukenemista voidaan hallita, sillä sen nopeuteen vaikuttavat useat seikat. Voit testata tätä kotonasi vaikkapa liuottamalla sokeria erilaisissa olosuhteissa. Tarvitset vain kylmää ja kuumaa vettä, kaksi lasia, lusikan, palasokeria ja hienoa sokeria.

Liukoisuuteen vaikuttavat tekijät
  • liuotettavan aineen määrä
  • liuottimen määrä
  • sekoittaminen
  • hienojakoisuus
  • lämpötila

2. Sekakoosteisten seosten eri ainesosat pystytään erottamaan silmillä. Sekakoosteisia seoksia ovat esimerkiksi savu ja sumu. Savussa on pieniä, kiinteitä hiilipartikkeleita ilmassa. Sumu puolestaan on seos, jossa näkyy nestemäisiä vesipisaroita ilmassa, joka on kaasu.