Elämäkertakirjan essee

Ohje

Elämäkerta on tietokirjallisuutta, ja se lähenee joskus jopa mielipidetekstiä. Elämäkerta on kuvaus henkilön elämänkulusta, hänen itsensä tai toisen kirjoittajan tulkitsemana. Perinteisesti elämäkerta on totta, mutta nykyisin on ilmestynyt lukuisia elämäkertoja, joissa kirjailija on tietoisesti lähtenyt kirjoittamaan elämäkertaa fiktiivisesti - sekoittaen totta ja kuvittelua.

 

Perusteellisessa elämäkerrassa pyritään selvittämään myös henkilön toiminnan tavoitteet ja tulokset sekä esittelemään hänen persoonallisuuttaan ja elinpiiriään.

Muista hyvä suomen yleiskieli. Tarkista kieliasu.
Riviväli 1,5 ja fontin koko 12.

 

Tietokirjan esittelyn ja arvioinnin yleisiä ohjeita * 9. luokka

********************************************************************************

Lainaa otsikoksi jokin sopiva ajatus kirjasta tai kiteytä siihen oma mielipiteesi elämäkerrasta.

Kerro aluksi kirjan perustiedot (nimi, tekijät(t), julkaisutiedot). Voit kertoa kirjoittajasta jotain tarkempaa vähän, jos tiedät tai saat selville. Vai onko kirja omaelämäkerta? Onko kirjassa fiktiivisiä osia? Kerro myös omasta suhteestasi kirjan aiheeseen. Miksi valitsit juuri tämän teoksen? Täyttikö se odotuksesi? Luitko sen kokonaan?

 

Johdata lukija teokseen esittelemällä kirjan aihetta (esimerkiksi sisällysluettelon avulla). Muista kertoa myös kohderyhmä. Esittele tarkemmin yksi kiinnostava luku tai aukeama. Selosta ja kuvaile. Voit käyttää esimerkkinä muutaman suoran lainauksen.

 

Kerro jotain kuvituksesta ja muista kirjan ominaisuuksista (taulukoita, erikoisia fontteja, toistuvia kuvioita…). Jos kuvia yms. ei ole lainkaan, ohita tämä kappale.

 

Tärkeintä on pohtia kirjan arvoa ja perustella arvioitaan. Miten teksti kuvaa kohteensa elämän muuttumista? Auttaako kirja ymmärtämään paremmin henkilöä ja hänen ratkaisujaan? Avaako kirja sinulle uusia näkökulmia aiheeseen? Mikä yllätti?