8. Erilaisia peilejä

Tasopeili

Tasopeilin kuva on aina samankokoinen kuin varsinainen esinekin. Tasopeilin kuvaa sanotaan valekuvaksi. Näyttää, että peilin kuva on peilin takana. Toisin kuin todellista kuvaa, valekuvaa ei saa näkyviin valkokankaalle. Kuva on myös aina samoin päin kuin esine. Peilin muodostamaa kuvaa voidaan tarkastella geometrisen optiikan avulla, jossa tarkastellaan valon kulkua valonsädemallin avulla.



Kuvassa esineestä muodostunut kuva on yhtä kaukana kuin esine, mutta peilin takana. Katkoviivalla piirretty säde on säteen jatke. Säteen jatke ei ole todellinen säde.

Tasopeilejä käytetään esimerkiksi seinäpeileinä



Peilityyni järvi toimii hyvin heijastavana pintana. Vasemmanpuoleisesta kuvasta on vaikea sanoa, kumpi on alkuperäinen maisema ja kumpi on kuva. Kun samaa kuvaa tarkastellaan ilman rajausta, etualalla näkyvät kivet ja järvikortteet paljastavat totuuden.

Kaarevat pelit

Peilit voivat olla pinnaltaan myös kaarevia. Peili on tällöin pinnaltaan kupera tai kovera. Huvipuiston pilailupeilit ovat pinnoiltaan kaarevia. Jostain peilistä katsottuna katsoja näyttää lyhyemmältä tai pidemmältä ja paksummalta tai ohuemmalta kuin mitä todellisuudessa on.



Kuvan vääristyminen johtuu peilin kaarevasta pinnasta, josta valo heijastuu. Myös kaarevien peilin tapauksessa valo heijastuu heijastuslain mukaisesti.

https://peda.net/id/cb2c4de917f

Kupera peili


Kuvassa on kupera peili. Kuperan peilin polttopiste on nimeltään valepolttopiste, koska se sijaitsee peilin takana. Valepolttopisteen sijoittuminen tapahtuu samoin kuin koverassa peilissä.


Kovera peili



Kaareva peilipinta on osa ympyrän kehää. Polttosäde on aina puolet kaarevuussäteestä. Kuvassa on kovera peili ja sen kaarevuuskeskipiste c ja polttopiste f.

Kovera peili kokoaa valonsäteitä. Tällaista peiliä voidaan käyttää esimerkiksi aurinkogrillinä tai lautasantennina.


Kaarevien peilien käyttö

Kaarevien peilien suurentavia ja tai pienentäviä ominaisuuksia käytetään hyödyksi monissa välineissä. Hammaslääkärin on nähtävä hampaat suurennettuina. Liikennepeilistä on havaittava isompi alue kuin mitä tasopeilistä nähtäisiin. Hammaslääkäri käyttää peilinään koveraa peiliä, koska se suurentaa kohteen. Liikennepeilinä käytetään kuperaa peiliä, koska se pienentää kohteen, jolloin peilin alueella nähdään isompialainen kuva kuin tasopeilistä.
Liikennepeili helpottaa risteyksissä liittymään turvallisesti liikennevirtaan. Sen kupera muoto pienentää kuvan, jolloin peilistä nähdään suurempi alue. Auton sivupeilin ulkoreuna on myös kuperaa peiliä. Epäsuoraa valaistusta käytetään hyödyksi esimerkiksi katujen valaistuksessa. Heijastava peilipinta on epätasainen, jolloin valo siroaa ympäristöön.

Auton peruutuspeilin avulla nähdään takapenkillä oleva kupera vauvapeili, joka suurentaa kuvaa. Sen avulla voidaan seurata takapenkillä olevaa lasta.

Yhteenveto

Tasopeili muodostaa aina samankokoisen valekuvan. Valonsäteet heijastuvat tasopeilistä heijastuslain mukaisesti

Kupera peili muodostaa aina pienennetyn oikeinpäin olevan valekuvan. Valonsäteet hajaantuvat kuperasta pelistä valepolttopiste määrää heijastussuunnan.

Kovera peili muodostaa joko todellisen, väärinpäin olevan pienennetyn kuvan tai suurennetun oikeinpäin olevan valekuvan. Kovera peili kerää valonsäteet kulkemaan polttopisteen kautta.