1. Tekstinymmärtäminen/Kuuntelu

1. Min dröm


Jag är en 16-årig pojke, fyller 17 nästa sommar. Min skolväg är ganska lång; cirka 20 kilometer. Därför har jag länge drömt om en egen motorcykel. Lyckligtvis har jag fått sommarjobb på en restaurang i Helsingfors för nästa sommar. Jag tänker jobba fem veckor så jag kommer att få tillräckligt med pengar för en helröd och himla snabb motorcykel. (1–2) Om jag inte lyckas få min lön att räcka till, får min pappa hjälpa till lite. Det har han redan lovat mig. (3)

Jag behöver motorcykeln också för fritiden. Det skulle vara jättekul att köra omkring i staden på sommarkvällarna. Jag skulle också få nya vänner för nästan varje 16-åring i min hemstad har en dyr motorcykel. (4) Min mamma är bara lite orolig för mig eftersom hon är rädd för att jag kommer att skada mig. Hon litar inte så mycket på mina körkunskaper. Allt går säkert bra, jag ska köra försiktigt! (5)

– Marko Soininen

2. Efter provveckan

Det är äntligen fredag och provveckan är över. Gymnasisterna Kajsa, Daniel, Max och Stina har klarat av första perioden. De känner sig trötta men lyckliga och tänker sitta en stund på något mysigt kafe innan det är dags att åka hem. Visst var det jobbigt att plugga för proven varje kväll utan någon som helst paus, men nu är loppet kört och på veckoslutet har de tid att koppla av.

De unga diskuterar varför de valde just den här skolan och inte yrkesskolan. Var det ett bra val eller vill någon kanske byta skola?

Daniel: Jag tycker absolut att jag valde rätt. Jag vill bli arkitekt och koncentrera mig på matematiska studier för att komma in på universitetet. Dessutom trivs jag jättebra på gymnasiet. Lärarna är trevliga och känner sitt ämne väl, de hjälper oss med svåra uppgifter. Jag har fått många nya kompisar och vi håller på med roliga hobbyer tillsammans.

Max: Det var inte lika lätt för mig att välja skola, eftersom jag inte ännu vet vilket yrke som passar mig. Jag är intresserad av så många saker, mest av allt musik och idrott. Jag vill kanske bli lärare som min pappa eller syssla med idrott. Jag trivs också på gymnasiet, kompisarna är trevliga och skollunchen är god. Maten är också viktig så att man orkar plugga. Nästan alla skolämnen är intressanta, men matte och fysik är svåra för mig.

Kajsa: Jag drömmer om att bli veterinär, så jag måste studera på gymnasiet först. Det känns jobbigt därför att jag inte är så duktig på matte. Jag tycker om modersmål och litteratur, jag kan kanske bli journalist. Jag har tre år att bestämma mig, och just därför var gymnasiet ett bra val för mig. Lärarna här är trevliga och hjälpsamma, vilket är viktigt.

Stina: Jag tycker att gymnasiet är lite svårt, så känns det nu i början. Det är kanske därför att jag är mera intresserad av praktiska saker. Vi får massor av läxor och hemuppgifter varje dag. Jag vill ändå fortsätta på gymnasiet och sedan på yrkehögskolan för att läsa till ingenjör. På gymnasiet får jag lära mig mycket sådant som är nyttigt i framtiden.

3. Efter skoldagen

Hur använder du din tid efter skoldagen?

Lisa står på skolgården med några gymnasister och intervjuar dem om deras dagliga rutiner efter skoldagen. Hon skriver en artikel till skolans nättidning om hur ungdomarna tillbringar sin tid på vardagarna. Hon är speciellt intresserad av hur många timmar de läser sina läxor och gör sina skoluppgifter. Andra frågor gäller fysisk aktivitet och hur många timmar de sitter vid datorn ellet tittar på tv.

Kalle: Jag brukar använda ca. två timmar per dag för skolarbeten och sedan kollar jag på nätet, typ uppdateringar och filmer kanske en timme innan jag går ut med kompisarna. Jag har fyra träningspass i veckan. Ishockey är en krävande hobby och därtill går jag på gym eller joggar. Sport tar tre timmar av min tid varje dag. Jag har mobilen med mig hela tiden, men jag hinner inte titta på den så mycket. Hälsomotion är viktigare för mig än datorer.

Anders: Jag pluggar bara en timme varje dag, jag gör uppgifterna så snabbt. Jag vet, att jag borde läsa mera, men jag har bråttom till mina intressen. Jag har fått en ny moped, så jag kör till sporthallen för att spela innebandy och handboll. Ibland kör jag till simhallen med några kompisar. Vi har börjat träna simhopp där. Mina sportintressen tar mer än två timmar dagligen, och jag hänger också ute med kompisarna efter träningarna. På veckosluten kör vi onlinespel med en grupp polare och det kan ta tre timmar eller mera. Mobilen använder jag för att skicka meddelanden på sociala medier.

Karin: Jag brukar plugga tre timmar, jag är så noggrann med allt jag gör. Jag är missnöjd med mig själv, om jag inte lyckas med skoluppgifterna. Tyvärr sitter jag alltför mycket vid datorn, eftersom jag skriver bloggtillägg och läser vad de andra har skrivit. Jag är intresserad av kläder och mode. För tillfället håller jag på med skor och väskor. Jag tar foton på vilka härliga fynd jag har gjort på loppis. Jag tillbringar tre eller fyra timmar vid rutan varje dag, men motionerar bara två gånger i veckan. Jag dansar och går på gym. Jag vet att jag måste ändra på mina rutiner, eftersom hälsomotion är väldigt viktigt. Man orkar studera bättre och blir inte sjuk så lätt, när den fysiska konditionen är bra.

4. På höstlovet

Vad ska vi göra på höstlovet?

Provveckan är över, tack och lov. Den nya perioden har redan börjat och snart börjar höstlovet i slutet av oktober. Åsa och Erik sitter i köket med mamma och pratar vad de skulle vilja göra på den lediga veckan. De är båda gymnasister, Åsa började studera i augusti, men Erik är redan abiturient och ska ta studenten nästa vår. Det är viktigt att koppla av och glömma bort den jobbiga perioden och därför skulle ungdomarna gärna åka till Portugal eller något annat varmt land. Mamma har en annan åsikt, hon tycker att de kunde åka till Pärnu i Estland för några dagar och sedan tillbringa resten av veckan hemma och ta det lugnt.

Åsa: Snälla mamma, vi var ju hemma nästan hela sommaren. Jag jobbade flitigt och sparade pengar för den här resan. Några av mina kompisar skulle också följa med.

Mamma: Jag är ledsen, men jag kan inte ta ledigt från jobbet mer än tre dagar och pappa jobbar hela veckan. Erik, vad tycker du om en resa till Pärnu? Skulle det passa dig?

Erik: Jag är nöjd med det, Pärnu är en fin stad med sina badstränder och spahotell. Det är säkert ännu varmt där i oktober. Jag kan fråga några kompisar om de vill följa med. Ska vi åka båt till Tallinn och sedan köra bil till Pärnu? Vi kunde ju också ta bussen dit, om du inte vill köra. Så synd att ja börjar bilskolan först i december!

Åsa: Ja, varför inte, om vi kan bada där varje dag. Men ska vi åka till Madeira sedan på jullovet, när det är kallt och mörkt i Finland?

Mamma: Ja, det lovar jag. Då kan jag ta flera lediga dagar, så att vi kan stanna där hela veckan och njuta av solskenet. Pappa kan säkert också åka med oss då i slutet av december.

Erik: Det är en bra ide. Då behöver jag sol och värme mitt på vintern. På hösten är det fint också här i Norden, och jag vill träffa kompisarna på höstlovet. Vi kan gå på gym tillsammans och spela innebandy, eller bara sitta och snacka om allt möjligt.

Mamma: Då är det överenskommet, jag ska boka resan till Pärnu. Det blir skönt, jag vill också ta någon härlig skönhetsbehandling på spahotellet. Varför inte gå till frissan också, mitt hår behöver kanske en ny färg?

5. Sista året



Anna, Karl, Oskar och Sara går sista året på gymnasiet. De har gått i samma klass på samhällsvetenskapliga programmet i tre år. Nu diskuterar de om vad klassen ska göra med klasskassan, pengar som de har sparat ihop tillsammans under tre år. (1–2)

Anna: Jag tycker att vi ska dela upp pengarna så att alla får lite var. Det är ju inte alla som har fått ett sommarjobb och då kan pengarna vara ett bra bidrag.
Karl: Men, då var det väl ingen idé att vi skulle spara pengar? Om alla bara ska få tillbaka samma summa som de har bidragit med.
Oskar: Du, jag tycker vi skulle fixa en riktigt stor fest! För att fira att vi är klara med skolan.
Sara: Det är en bra idé Oskar. Men jag tycker vi borde åka någonstans tillsammans så att vi får tid att umgås lite mer innan vi slutar. Sedan kanske det dröjer länge innan vi träffas igen. (3–4)
Oskar: Det är sant.
Anna: Hur ska vi bestämma? Alla måste få vara med och tycka till.
Sara: Kanske kan vi föreslå ett par idéer och så får folk i klassen säga vad de tycker. Och de kanske har fler förslag.
Oskar: Det är smart!
Karl: Och sedan röstar vi.
Oskar: Ja, det låter bra.
Sara: Det kör vi på! (5) Vi kan ses hemma hos mig i morgon och planera.
Karl: Gött! Vi ses hos dig!

6. Min fritid



Hej!

För ett år sedan skulle jag aldrig ha gissat att jag skulle bli en innebandyspelare. Det är faktiskt inte så länge sedan – antagligen bara ett halvår – när min bästis Kalle inspirerade mig att prova sporten. Allt började med att jag slog upp den lokala innebandyklubben på internet och kontaktade flicklagets ledare. För bara två veckor senare hade jag blivit helt förtjust i sporten!

Förutom att vi spelar tillsammans tre gånger i veckan brukar jag jogga på egen hand om jag inte känner mig för trött. Resten av min fritid går åt skolarbete och kompisar så visst. Det bästa jag vet efter en lång dag på gymnasiet är att få koppla av och lyssna på lugnande musik utan att göra något speciellt.

 Ida

Min fritid
antagligen luultavasti
bruka, brukar, brukade, har/hade brukat I olla tapana
en bästis, -en, -ar, -arna 2 paras kaveri
ett flicklag, -et, flicklag, -en 5 tyttöjoukkue
förtjust, förtjust, -a ihastunut
förutom paitsi, lisäksi
gissa, gissar, gissade, har/hade gissat I arvata
gå åt, går, gick, har/hade gått IV kulua
på egen hand omin päin
en innebandyklubb, -en, -ar, -arna 2 salibandyseura
en innebandyspelare, -spelaren, -spelare, -spelarna 5 salibandypelaaja
inspirera, inspirerar, inspirerade, har/hade inspirerat I inspiroida, innoittaa
koppla, kopplar, kopplade, har/hade kopplat I av rentoutua
en ledare, -n, ledare, ledarna 5 johtaja
lugnande (tpm) rauhoittava
lyssna, lyssnar, lyssnade, har/hade lyssnat I kuunnella
prova, provar, provade, har/hade provat I kokeilla
resten av min fritid loput vapaa-ajastani
skolarbete, -t koulutyö
slå upp, slår, slog, har/hade slagit IV avata; tässä: hakea
trött, trött, -a väsynyt