8.1 Stockholm

Stockholm i mitt hjärta…

Stockholm i mitt hjärta…

…heter en populär sång i Sverige. Den sjungs under Allsång på Skansen, ett musikprogram som visas på TV varje sommar i Sverige. Programmet spelas in just i Stockholm. Lyssna gärna på sången och lär dig nya ord!

Stockholm är Sveriges huvudstad och ligger i östra delen av landet, vid Östersjön. Staden är byggd på flera små öar som ligger i sjön Mälaren. I Stockholm bor ungefär en miljon invånare. Staden växer snabbt, eftersom många flyttar dit. 30 procent av dem som bor i Stockholm är födda utanför Sverige eller har utrikes födda föräldrar. Många i Stockholm arbetar inom olika företag eller med handel.

Som ung i Stockholm kan man besöka ungdomsgårdar i stadens olika förorter för att umgås med kompisar och hitta på aktiviteter tillsammans. I centrum finns Kulturhuset där man kan gå på konserter och lära sig massor av saker, till exempel att framkalla egna fotografier och jobba med keramik.

Efter studenten finns möjligheten att studera vidare på universitetet. I Stockholm kan man studera bland annat konst, flera tekniska utbildningar samt studera till polis. Många universitet ligger utanför Stockholm, till exempel Lund och Uppsala är populära studentstäder.

Kom och hälsa på och låt Stockholm bli staden i ditt hjärta!


Fakta: VisitSweden, Nationalencyklopedin, KTH, Stockholms stad (statistik om Stockholm), Kulturhuset Stockholm.


Ordlista

1. Kungliga slottet


Kungliga slottet i Gamla stan hör till Europas största och finaste slott med sina 600 rum på sju våningar. Slottet byggdes under 1700-talet i italiensk barockstil på samma plats som borgen "Tre Kronor", hade legat. Det gamla slottet brann ned år 1697. Trots att slottet är H.M. Konungens officiella residens för olika representationer, är det öppet för allmänheten och erbjuder fem muséer. I Livrustkammaren kan turisterna bekanta sig med kungliga dräkter och rustningar.
Också Gustav III:s Antikmuseum, Skattkammaren och Museet Tre Kronor finns i slottet. Praktfulla interiörer från 1700- och 1800-talen finns i Representationsvåningarna. Vaktparaden och den dagliga vaktavlösningen är också värda att se.

Ordlista

2. Kungsträdgården

Kungsträdgården i Stockholms citykärna är en härlig plats särskilt i april, då de rosa körsbärsträden blommar. Den är en samlingsplats för både stockholmare och turister, där man ordnar stora evenemang, bl.a. konserter, och löpartävlingar. Mitt i allt är det också härligt att ta en fikastund eller en lunch på en mysig restaurang. Parken är öppen året runt, och på vintern kan man åka skridskor på banan i trädgården. På sommaren är det möjligt att spela storschack. På 1500-talet odlade man grönsaker för det Kungliga hovet på Kungsträdgården.

Ordlista ​​

3. Stortorget

Stortorget i Gamla stan är Stockholms äldsta torg. Staden växte kring det här torget. Stadens Rådstuga fanns där från 1300- till 1700-talen, och där öppnades också Sveriges äldsta apotek år 1575. Mitt på torget står Stortorgsbrunnen. Stortorgets julmarknad arrangeras varje år. Man kan hitta allt möjligt från julklapp och dekorationer till sötsaker och mat på marknaden. Det finns mysiga restauranger och kaféer på torget och därför brukar det vara fullt med folk, särskilt på sommaren.

Ordlista

4. Mårten Trotzigs gränd

Stockholms smalaste gränd heter Mårten Trotzigs gränd. Den ligger i Gamla stan, är bara 90 cm bred, och har 36 trappsteg som leder från Prästgatan till Västerlånggatan. Gränden fick sitt namn efter den tyske köpmannen och borgaren Mårten Trotzig, som flyttade till Sverige år 1581, och köpte fastigheter vid gränden i kvarteret Trivia. Han blev en av stadens rikaste invånare.

​​ Ordlista

5. Vasamuseet

Vasa i Stockholm på Djurgården är det enda bevarade skeppet från 1600-talet i hela världen. Det är en unik konstskatt med sina hundratals skulpturer och andra originaldelar och prydnader. Regalskeppet Vasa sjönk under sin första resa mitt i Stockholm år 1628 och bärgades långt efteråt, år 1961. Under flera år har skeppet restaurerats omsorgsfullt för att bli Skandinaviens mest besökta museum. På museet finns tio olika utställningar som berättar om livet ombord på båten. Dessutom kan man titta på en film om Vasa på 13 olika språk.

Ordlista

6. Sankt Göran och Draken

När man promenerar i Gamla stan längs Österlånggatan och kommer till Köpmantorget, ser man en mystisk staty som föreställer en kamp mellan en riddare och ett monster, en drake. Den här statyn är egentligen en replik av den originala statyn som står i Storkyrkan. Statyn invigdes i Storkyrkan nyårsaftonen 1489. Den hade beställts av Sten Sture den äldre som tack för segern vid Brunkeberg 1471. Skulptören Bernt Notke från Tyskland skapade det här konstverket som har jämförts med ryttarstatyerna i Venedig. Myten om Sankt Göran och draken illustrerar kampen mellan det goda och det onda: riddaren räddar prinsessan som den onda draken nästan har ätit upp. Sådana legender var populära i Europa under medeltiden. Sankt Göran symboliserar Jesus och draken symboliserar djävulen.

Ordlista

Att visa vägen

Tien neuvominen: Kuuntele ja toista mallin mukaan.

Fraser och frågor
Är du vilse? Oletko eksyksissä?
Kan jag hjälpa till med något? Voinko auttaa jotenkin?
Behöver du hjälp? Tarvitsetko apua?
Försöker du hitta någonstans? Yritätkö löytää jonnekin?
Ursäkta, kan du hjälpa mig att hitta till gymnasiet? Anteeksi, voitko auttaa minua löytämään lukiolle?
Ursäkta, vet du var biblioteket ligger? Anteeksi, tiedätkö missä kirjasto sijaitsee?
Ursäkta, vet du var jag kan hitta busstationen? Anteeksi, tiedätkö mistä löydän linja-autoaseman?
Kan jag fråga dig om vägen till polisstationen? Voinko kysyä sinulta tietä poliisiasemalle?
Kör västerut/österut/norrut/söderut. Aja länteen/itään/pohjoiseen/etelään päin.
Kör rakt fram. Aja suoraan eteenpäin.
Ta första/andra/tredje avfarten. Aja ulos (tieltä) ensimmäisessä/toisessa/kolmannessa rampissa.
Kom, jag ska visa dig. Tule, näytän sinulle.
Kom med mig, jag ska samma väg. Tule minun kanssani, menen samaa tietä.