3.3. Oppimiskäsitys ja opiskeluympäristö

3.3. Oppimiskäsitys ja opiskeluympäristö

Opiskelijoita kannustetaan oppimiseen, joka on seurausta opiskelijan aktiivisesta ja tavoitteellisesta toiminnasta. Oppiessaan opiskelija käsittelee ja tulkitsee hankkimaansa informaatiota ja kokemuksia, mikä tuottaa uutta osaamista: taitojen kehittymistä, ymmärryksen lisääntymistä ja kykyä tulkita asioita. Opiskeltuja tietoja ja taitoja syvennetään myös integratiivisesti oppiainerajat ylittävässä toiminnassa. Opettaja on ohjaaja, joka auttaa opiskelijaa tarvittavien tietojen ja taitojen hankkimisessa sekä ymmärtämisen saavuttamisessa.

Parhaimmillaan oppiminen on prosessi, jossa yksilö saa uudenlaisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Yksilön kehitys voidaan siis ymmärtää vastavuoroiseksi toiminnaksi. Osallistuessaan yhteisön toimintoihin yksilö rakentaa samalla omaa mieltään, älykkyyttään ja identiteettiään.

Opiskeluympäristö on joustava, se sallii oppimistapojen yksilöllisyyden. Opiskelijoiden on mahdollista työskennellä pienryhmässä ja itsenäisesti. Opiskelijat voivat opiskella erilaisin työskentelymuodoin. Erilaiset tavat hankkia, tuottaa ja arvioida tietoa ovat osa opiskelua: opiskelijat ohjataan mahdollisuuksien mukaan käyttämään tieto- ja viestintätekniikkaa sekä kirjastopalveluja (ks. liite 1: tieto- ja viestintästrategia). Opiskeluympäristö mahdollistaa vuorovaikutustaitojen kehittymisen.

Positiivista koulun ilmapiiriä vahvistavat arkityön lisäksi erilaiset yhteiset tilaisuudet, jotka välittävät kulttuuriperintöä ja tapakulttuuria.