Tietoa hankkeesta

Hankkeen tarkoitus ja sisältö

Hankkeessa on mukana 5 peruskoulua Kreikasta, Suomesta, Tšekin tasavallasta, Puolasta ja Espanjasta. Espanja toimii hankkeemme koordinaattorina. Kohderyhmämme ovat 6–12-vuotiaat oppilaat.

TAUSTA
Projektin kantavana teemana on taide, joten riippumatta opiskelijoidemme taidoista tai oppimisvaikeuksista, kaikki voivat osallistua jotenkin. Tässä projektissa yhdistyvät oppitunneilla käytettävät uudet menetelmät sekä tieto- ja viestintätekniikan kautta tapahtuva pelillistäminen oppilaiden opiskelumotivaation lisäämiseksi. Hankkeessa kaikki osallistuvat koulut käyttävät tieto- ja viestintätekniikkaa, uusia menetelmiä ja pelillistämistä. Koulujemme erikoisosaamisalueet ja tarpeet täydentävät toisiaan, joten opimme toisiltamme. Siksi jokainen koulu saa uutta asiantuntemusta asettamiemme tavoitteiden kautta. Projektin aikana hankkimamme tietotaito ja kokemukset julkaistaan ​​Twinspace-sivustollamme, joten se on kaikkien muidenkin koulujen hyödynnettävissä.

TAVOITTEET
1. Oppia käyttämään taiteen eri näkökulmia.
2. Lisätä tieto- ja viestintäteknisten välineiden käyttöä oppitunneilla ja edistää säännöllistä yhteistyötä kumppanikoulujen kanssa. 
3. Oppia vähintään viisi uutta opetusmenetelmää kumppaneiltamme.
4. Parantaa oppilaiden osallistumista omaan oppimisprosessiin.
5. Parantaa jokaisen oppilaan ja opettajan englannin kielen taitoja.
6. Lisätä tietoisuutta Euroopan kulttuuririkkaudesta ja monimuotoisuudesta.

OSALLISTUJIEN MÄÄRÄ
Projektiin osallistuu yhteensä noin 2050 oppilasta viidestä alakoulusta. Neljällä koululla on kokemusta kumppanuudesta aiemmissa EU:n rahoittamissa hankkeissa. Lapijoen koulu on uusi osallistuja tässä Erasmus+ "elinikäisen oppimisen ohjelmassa".

TOIMINTA
Lapset tuottavat opetusvideoita kumppanimaissa käytettävistä taidetta koskevista tekniikoista, pelillisyydestä sekä uusista ICT-työkaluista. Opettajat laativat opetusvideoita oppitunneilla käytetyistä menetelmistä. Tuotetun materiaalin myötä joka koululla on projektin päättyessä laaja materiaalipankki hyödynnettäväksi tulevien vuosien opetuksessa.

Leirikoulujen aikana esittelemme kunkin maan opetusjärjestelmää, koulun osaamisalueita ja oppimiskokemuksia. Sitä kautta me kaikki opimme ja autamme toisiamme toteuttamaan kumppaneiltamme oppimiamme asioita omissa kouluissamme. Jokaisen leirikoulun aikana järjestetään 2 työpajaa (taide ja uusi menetelmä) opettajille, joita johtavat isäntäkoulun opettajat, ja 2 työpajaa (taide ja pelillistäminen) oppilaille, joita johtavat isäntäkoulun oppilaat.

Palattuaan takaisin omiin kouluihin, leirikouluun osallistuneet opettajat ja oppilaat opettavat oppimansa asiat ja menetelmät koulun muille opettajille ja oppilaille.

MENETELMÄT
Suurin osa suunnitellusta toiminnastamme kaksivuotisen projektin aikana on yhteistyötä sekaryhmissä, joissa on osallistujia kaikista kumppanikouluista. Myös oppimisvaikeuksissa olevilla oppilailla on täydet mahdollisuudet osallistua. Näissä toimissa hyödynnetään virtuaalista eTwinning -oppimisympäristöä. Opettajat tarjoavat toinen toisilleen lisätukea tarvittaessa mentori-opettajana ja vertaispartnerina. Opettajat seuraavat oppilaiden oppimisprosessia ja auttavat heitä. Projekti tarjoaa oppilaille mahdollisuuden osoittaa luovuutta ja yhteistyökykyä sekä työskennellä taitojen avulla ja oppia tekemisen kautta sen sijaan, että he vain etsivät muodollista tietoa ja tosiasioita. Koko projektin ajan kaikki opettajat saavat lisää asiantuntemusta ja heillä on mahdollisuus ottaa käyttöön uusia menetelmiä, joissa hyödynnetään virtuaalista eTwinningin -oppimisympäristöä.

TULOKSET
Opetusvideot (flipped learning) auttavat opettajiamme ja muita oppilaitoksia oppimaan ja käyttämään näitä uusia työkaluja päivittäisessä toiminnassaan.
Projektin lopussa meillä on
  • noin 30 erilaista escape room -pakohuonepeliä (6 jokaisesta koulusta)
  • vähintään 20 taidetekniikan opastusvideota  CLIL-toteutuksella (CLIL = Content and Language Integrated Learning, mikä tarkoittaa kielenopetusmenetelmää, jossa oppiaineiden asiasisältöjä opiskellaan vieraalla kielellä. Tässä menetelmässä oppilaiden äidinkielellä ja vieraalla kielellä annettu opetus muodostavat kokonaisuuden. Opetus tapahtuu kaksikielisesti siten, että oppimistilanteissa käytetään tarkoitukseen ja tilanteeseen soveltuvaa kieltä.)
  • erilaisia flipped classroom opetusvideoita, ja niihin tarvittava materiaalipankki
  • luettelo pelillisyyteen käytettävistä sovelluksista
  • jokaisen koulun taidegalleria, jossa on lisätty todellisuus QR-koodeineen jokaisesta teoksesta
  • esimerkkejä siitä, miten työskennellä uusien menetelmien kanssa
  • video-oppaat jokaisen Web 2.0 -työkalun käytöstä.

VAIKUTUS
Pelillistäminen (gamification), lisätty todellisuus (augmented reality), uudet menetelmät ja taidetekniikat sisällytetään kumppanikoulujen opetussuunnitelmiin sekä ovat hyödynnettävissä kaikissa muissakin aiheesta kiinnostuneissa kouluissa.

HYÖDYT
Hankkeen verkkosivustoalusta jatkaa toimintaansa kumppanuuden jälkeen ja on julkisessa Twinspace-tilassa, jotta muut opettajat voivat käyttää resursseja ja opetusohjelmia vähintään 3 vuoden ajan projektin päättymisen jälkeen. Luomalla jokaisesta sisältöalueesta omat eTwinning-ryhmät, muut opettajat hyötyvät tietämyksestämme parhaalla mahdollisella tavalla.