Meeting in Spain 11/2019

Llinars del Valles 17.-23.11.19


Sunnuntai 17.11.
Lähdimme sunnuntaina puolen päivän aikaan kohti Turun lentoasemaa. Turusta lensimme potkurikoneella Helsinkiin, josta jatkoimme hieman isommalla koneella kohti Barcelonaa. Miro ja Eepi matkasivat ekaa kertaa lentokoneella.


Matka sujui hyvin ja kaikkien matkatavaratkin löysivät perille Barcelonaan.


Perillä meitä olivat vastassa isäntäperheet ja opettajia Escola Salvador Sanroma -koululta.


Jatkoimme matkaa junalla kohti Llinards del Vallesin pikkukaupunkia. Junamatkalle espanjalaiset ystävämme olivat varanneet meille myös matkaevästä. Tunnin mittaisen junamatkan aikana Emma, Senni, Eepi ja Miro tutustuivat mukavasti isäntäperheiden lapsiin. Juttua ja yhteistä tekemistä tuntui löytyvän heti ensitapaamisella. Olimme perillä noin klo 23 ja väsyneet matkalaiset pääsivät majoittumaan isäntäperheisiin.

Maanantai 18.11.


Koulun pääoville oli ripustettu iso tervetuliaispanderolli. Koulun portit aukesivat yhdeksältä ja satapäinen oppilaslauma ryntäsi iloisesti tervehtien sisään kouluun. Eepi, Miro, Senni ja Emma saapuivat yhdessä isäntäoppilaidensa kanssa.


Kokoonnuimme aamulla koulun kirjastoon ja saimme pienet tervetuliaislahjat espanjalaisilta ystäviltämme.


Koko koulun väki ja Erasmus-kumppanit kokoontuivat koulun saliin yhteiseen tervetuliaistilaisuuteen, jossa kuulimme mm. koulun oman laulun.

Kiertelimme eri luokissa tutustumassa koulun tiloihin. Yhdentoista aikoihin saimme catalonialaisen aamiaisen, joka koostui sämpylöistä ja erilaisista leikkeleistä.


Puolen päivän aikoihin lähdimme kaupungintalolle tapaamaan pormestaria ja muita virkamiehiä. Tästä jatkoimme Llinarsin New Casttlea. Linna on peräisin 1600-luvulta. Se on ollut yksityisomistuksessa näihin päiviin asti ja on avattu yleisölle vasta jonkin aikaa sitten.




Linnan omistaneen suvun tunnuksena oli viisi korppia.


Linnakierrokselta oppilaat palasivat kouluun lounaalle ja pääsivät mukaan paikallisille oppitunneille. Opettajat käyttivät tämän ajan kumppanuusmaiden opettajien kanssa verkostoitumiseen.

Tiistai 19.11.


Aloitimme aamun tutustumalla Classcraft sovellukseen. Seurasimme aluksi matematiikan oppitunnilla, miten sovellusta käytettiin tiimityöskentelyyn ja oppilaiden motivoimiseen.


Ryhmät saivat erilaisia matemaattisia pulmia ratkottavaksi ja saivat kerättyä Classcraft roolipeliympäristöön pisteitä sen mukaan, miten nopeasti ja oikein saivat matikan haasteita ratkottua.


Tämän jälkeen oppilaat seurasivat oppitunteja isäntäoppilaidensa luokissa. Opettajat tutustuivat tarkemmin Classcraft sovellukseen paremmin ja ryhtyivät laatimaan tutorial-videota ympäristön käyttöön otosta.


Ennen lounasta koulun opettajien ryhmä esitti flamencoesityksen.


Tämän jälkeen nautimme koulun  kokin valmistamaa herkullista äyriäispaellaa.


Lounaan jälkeen oppilailla oli työpaja marmoroinnoista.


He tekivät koulun pihalla erilaisia marmorointikokeiluja. Tekniikka oli yksinkertainen. Laakeassa astiassa olevaan veteen lisättiin muutamia tippoja öljypohjaista maalia ja niitä sekoitettiin puutikulla. Lopuksi paperiarkki kastetaan nesteeseen ja nostetaan varovasti ylös.


Marmoroitunut paperi ripustettiin kuivumaan pihan aidalle aurinkoon.


Koulupäivän jälkeen piha-alueella järjestettiin Festa major-juhla, joka on perinteinen kesätapahtuma Cataloniassa. Esiintyjiä riitti joka lähtöön. Oli ihmispyramideja, rumpuryhmää, pitsin nypläystä, kansantanssia, tanssivia jättiläisiä ym. Illan pimennyttyä oli mahtava tulishow, jossa käytettiin soihtuja eräänlaisessa tanssiesityksessä. Shown kruunasi lohikäärme, johon oli kiinnitetty ilotulitteita.





Keskiviikko 20.11.
Keskiviikko oli retkipäivä Barcelonaan. Lähdimme koululta kymmenen ajoissa kohti Park Güellia, joka on Antonio Gaudin suunnittelema puistoalue.




Kiertelimme siellä jonkin aikaa ihailemassa erilaisia rakennelmia ja söimme siellä myös piknik-lounaan.


Seuraava kohde oli Barcelonan keskustassa oleva Casa Milá, joka on myös Gaudin suunnittelema. Rakennuksessa kaikki suunnittelu on lähtöisin erilaisista luonnon muodoista ja siksi muodot olivat kaarevia ja koristeellisia. Pääsimme käymään myös rakennuksen katolla, josta aukenivat upeat näkymät kaupungin ylle.



Opas kertoi rakennuksen historiasta hienoja yksityiskohtia, mm. sen, että talossa on olliut kaupungin ensimmäinen hissi sekä maan alla oleva autotalli, vaikka autoja ei tuohon aikaan juuri vielä ollut.


Sitten lähdimme kävelemään kohti kaupungin keskusaukiota, jossa bussi odottikin jo meitä. Sieltä jatkettiin matkaa Camp Nou -stadionille.



Pääsimme tutustumaan jalkapallostadionilla oleviin FC Barcelonan näyttelyihin ja itse stadionrakennukseen. Lopuksi oli mahdollisuus ostaa fanituotteita tuliaisiksi.


Oppilaat lähtivät isäntäoppilaidensa kanssa takaisin kotimajoitukseen. Opettajat jäivät vielä katsomaan illan Barca - Istanbul Euroliigan koripallomatsia, jonka isäntäjoukkue tietysti voitti. Tunnelma hallisssa oli mahtava!

Torstai 21.11.


Aloitimme päivän vauhdikkaasti espanjalaisten laatimalla pakohuoneella. Koulua uhkasi kammottava virus, johon löytyi parantavat lääkkeet erilaisten lukkojen takaa. Oppilaat ratkaisivat yhteistoiminnallisesti erilaisia pulmatehtäviä.





Pakohuonetyöpajan jälkeen oppilaat ryhtyivät tekemään tutorialia edellisen päivän marmorointityöpajasta.



Iltapäivällä oppilaat opiskelivat isäntäoppilaiden mukana luokissa. Opettajat tutustuivat kakkosluokassa "Learning boxes" -ongelmanratkaisumenetelmään.




Oppilaat oli jaettu ryhmiin, kukin ryhmä työskenteli yhden pulmalaatikon parissa. Laatikossa löytyi tehtävän tekoa varten tarvittavat ohjeet ja materiaalit. Kun ryhmä on saanut yhden pulmalaatikon suoritettua, he ottavat työskentelyn alle uuden pulmaboksin. Laatikoiden tehtävät olivat kaikki erilaisia. Yhdessä laatikossa oli Ikean kuvasto ja ryhmän tuli valita kuvastosta 1500 eurolla kalusteita asunnon kalustamiseen. Toisessa pulmaboksissa tehtävänä oli askarrella annetuista materiaaleista ilmapallon voimalla liikkuva auto jne... Kaikille tehtäville yhteistä oli ryhmätyöskentely, kommunikointi ja toistensa auttaminen.

Perjantai 22.11.


Perjantaiaamuna opettajat osallistuivat työpajaan, jossa opeteltiin Fimo-askartelumassatyöskentelyä.

Puolen päivän aikohin aloitettiin Erasmus-viikon päätösjuhla koulun salissa. Juhlaan kuului iloista laulantaa ja tanssia. Tutustuimme eri maiden perinteisiin kullekin maalle tyypillisen tanssin kautta. Me suomalaiset opetimme toisille letkajenkkaa.