Koulun säännöt ja ohjeistukset

Monninkylän koulun järjestyssäännöt

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1.Monninkylän koulun järjestyssäännöt

Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle, kouluyhteisön turvallisuudelle ja viihtyisyydelle. Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä sekä opiskelun esteetöntä sujumista. Järjestyssäännöt ohjaavat jokaista kouluyhteisön jäsentä vastuuseen päivittäisestä työskentelystä ja kasvattavat osaltaan oppilasta tulevaa elämää varten.

  1. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Näitä järjestyssääntöjä sovelletaan kouluaikaan ja koulualueeseen.

Koulualueella tarkoitetaan niitä kiinteistöjä ja piha-alueita, jotka ovat koulun opetustiloina.

Kouluajaksi käsitetään lukujärjestyksen mukainen työpäivä ja koulun vuosisuunnitelmassa hyväksytyt poikkeavat työajat.

Järjestyssäännöt ovat voimassa myös koulun järjestämissä opiskeluun välittömästi liittyvissä tilaisuuksissa ja matkoilla, vaikka ne järjestetään koulualueen ja / tai –ajan ulkopuolella.

Lisäksi koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle. Koulumatkalla tarkoitetaan matkaa aamulla kotoa kouluun ja koulun päätyttyä suoraan kotiin.

  1. Opiskelu

Oppilaan tulee osallistua opetukseen säännöllisesti. Oppitunnit alkavat ja päättyvät työjärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtana. Oppituntien ulkopuolisessa toiminnassa noudatetaan erikseen sovittuja työaikoja. Perusasteen oppilas saa poistua kouluaikana koulualueelta vain opettajan tai rehtorin erillisellä luvalla. Kotiin unohtuneita opiskeluvälineitä ei haeta koulupäivän aikana.

Jokainen kouluyhteisön jäsenen on käyttäydyttävä asiallisesti (mm. asiallinen kielenkäyttö ja pukeutuminen) ja tehtävä omat tehtävänsä tunnollisesti.

Jokainen kouluyhteisön jäsen vastaa siitä, että kaikissa tilanteissa vallitsee työrauha.

Jokainen on osallisena hyvän työrauhan luomisessa. Sisätiloissa liikutaan rauhallisesti ja meluamatta.

Välitunnit vietetään valvotusti sille osoitetulla alueella.

Mobiililaitteiden (matkapuhelin, tabletti) häiritsevä käyttö on kielletty kouluaikana. Laitteiden käyttö on luvallista vain opettajan luvalla ja valvonnassa.

Toisen henkilön kuvaaminen ilman lupaa on kielletty. Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa tai videota ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

Koulu ei korvaa mobiililaitteille tai muille henkilökohtaisille tavaroille koulussa aiheutuneita vahinkoja tai niiden katoamista.

Jokainen kouluyhteisön jäsen on velvollinen pitämään koulualueen ja muut koulun käytössä olevat alueet siistinä. Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti ja vioittuneista tai rikkoutuneista välineistä on ilmoitettava välittömästi koulun henkilökunnalle. Koulun omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta aiheutuva korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain (412/74) mukaan.

  1. Poissaolot

Jos oppilas ei voi tulla kouluun, on huoltaja velvollinen välittömästi ilmoittamaan syyn luokanopettajalle. Mikäli huoltaja ei ole ilmoittanut oppilaan poissaolon syytä tulee koulun ottaa yhteyttä huoltajaan saman päivän aikana. Peruskoulun tulee seurata oppilaan poissaoloja. Luokanopettaja voi antaa hyväksyttävästä syystä luvan enintään viiden päivän poissaoloon sen luokan oppilaalle, jonka valvonta hänelle kuuluu. Luvan yli viiden päivän poissaoloon myöntää koulun rehtori.

  1. Turvallisuus

Aiheeton liikennöinti koulun alueella on kielletty. Autot, pyörät, mopot ja muut kulkuvälineet pysäköidään koulun osoittamille paikoille. Koulu ei vastaa kulkuneuvoille mahdollisesti aiheutuneista vahingoista tai katoamisesta.

Liikuttaessa noudatetaan liikennesääntöjä.

 

Koulun alueella kiellettyjä ovat:

  • tupakkatuotteiden sekä niihin rinnastettavien aineiden, nuuskan, päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen, myynti ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen
  • veitset, tulentekovälineet, ampuma-aseet, voimakkaat laserosoittimet sekä vastaavat esineet

 

Henkilökunnalle on välittömästi ilmoitettava:

  • turvallisuuteen liittyvästä viasta tai puutteesta
  • kiusaamisesta ja häirinnästä sekä muusta epäasiallisesta käyttäytymisestä

 

  1. Seuraamukset oppilaalle rikkomuksista

Seuraavat toimenpiteet on kirjattava ja niistä on tiedotettava huoltajalle mahdollisimman nopeasti:

  1. Kasvatuskeskustelu PoL 35§ on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasialliseen käytökseen. Kasvatuskeskustelua käytetään, jos oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti. Koulun opettaja tai rehtori voi määrätä oppilaan kasvatuskeskusteluun.
  2. Perusasteella kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään PoL 36§.
  3. Perusasteella opetusta häiritsevä oppilas voidaan poistaa oppitunnin tai koulunjärjestämän tilaisuuden loppuajaksi. Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. PoL 36b§.
  4. Koulutyötä kohtuuttomasti häiritsevältä tai väkivaltaiselta tai toisten turvallisuutta uhkaavalta oppilaalta voidaan evätä oikeus osallistua opetukseen ja liikkumiseen koulualueella enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksia ja tarvittaessa myös seuraavaksi työpäiväksi. PoL 36§.
  5. Opettaja tai rehtori saavat tarkastaa oppilaan tai opiskelijan mukana olevat tavarat (mm. kassit, penaalit), hallinnassa olevat koulun tai oppilaitoksen säilytystilat ja vaatteet päällisin puolin sellaisen kielletyn tai vaarallisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta, jos esineen tai aineen hallussapito on ilmeistä ja oppilas tai opiskelija pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole.PoL 35e§.
  6. Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voivat ottaa myös muun opetusta häiritsevän esineen pois oppilaalta, jos oppilas ei sitä pyynnöstä anna. Esine tai aine palautetaan oppilaalle pääsääntöisesti oppitunnin päätyttyä.

Lisäksi oppilaalle, joka häiritsee opetusta taikka menettelee vilpillisesti, voidaan

  1. perusasteella määrätä enintään kaksi tuntia jälki-istuntoa PoL 36§ tai
  2. antaa kirjallinen varoitus PoL 36§.

Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan,

  1. oppilas voidaan sivistyslautakunnan päätöksellä erottaa perusasteella enintään kolmeksi kuukaudeksi. Väkivaltaisen tai uhkaavan oppilaan vaarantaessa toisten turvallisuuden voidaan määräaikainen erottaminen panna täytäntöön ilman lainvoimaa. PoL 36§.

Ennen kohdissa 7. – 9. kuvattujen rangaistuksen määräämistä on yksilöitävä teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Lisäksi ennen kurinpitorangaistuksen (kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen) antamista on huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Näitä järjestyssääntöjä täydennetään tarvittaessa koulun toimintaohjeilla.


KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNTÖJÄ TÄYDENTÄVÄT TOIMINTAOHJEET:

KÄYTTÄYTYMINEN
- Käyttäydyn ystävällisesti ja asiallisesti.
- Tervehdin, kiitän ja tarvittaessa pyydän anteeksi.
- En kiusaa ketään sanoilla enkä teoilla.
- En vahingoita ketään sanoilla enkä teoilla.
- Tottelen kaikkia koulun aikuisia.
VÄLITUNNIT
-Välitunnit vietän ulkona. Välitunnin viettämisestä sisällä ilmoitetaan erikseen.
-Välitunnilla voi olla kausittaisia/ muita määräyksiä, joista kertoo aikuinen (esim. kallion käyttö)
-Kaikilla on oikeus viettää välitunti kenenkään häiritsemättä ja kiusaamatta.
-Välitunti vietetään tarkoitukseen varatulla välituntialueella, joka on merkitty koulun karttaan.
-Koulun alueelta poistutaan vain opettajan luvalla.
-Lumipalloja, kiviä, keppejä tms. toisia mahdollisesti satuttavia esineitä ei saa heitellä.
-Kamppaaminen, töniminen, potkiminen, leikkitappelu, ym. väkivaltainen leikki on kielletty.
-Tapaturmasta, vahingosta tai kiusaamisesta on heti ilmoitettava lähimmälle aikuiselle.
-Välitunneilta tullaan sisälle HETI kellon soitua.
-Välitunneilta tullaan sisään rauhallisesti.
-Välitunteja valvoo välituntivalvoja.
OPPITUNNIT
- Aamulla tulen sisälle vasta kellon soitua.
- Saavun täsmällisesti oppitunneille.
- Annan kaikille työrauhan ja keskityn opetukseen.
- Teen huolellisesti tehtäväni koulussa ja kotona.
- Koulussa syö makeisia ja herkkuja vain sovituissa tilanteissa.
RUOKAILU
- Noudatan hyviä ruokailutapoja.
- Pesen kädet ennen ruokailua.
- Maistan erilaisia ruokia ja yritän syödä kaiken, mikä otan
- Keskustelen hiljaisella äänellä ruokailun aikana.
- Istun asiallisesti ruokaillessani.
-Vältän ruoka suussa puhumista.
-Kiitän ruuasta.
YHTEINEN JA HENKILÖKOHTAINEN OMAISUUS
- Jätän ulkovaatteeni ja kenkäni naulakkoon ohjeiden mukaisesti.
- Koulu ei vastaa oppilaan kouluun tuomasta omaisuudesta.
- Laitan kaikki käyttämäni tavarat omille paikoilleen.
- Haen tavaroita varastosta ja kaapeista vain opettajan luvalla.
- Korvaan tahallani rikkomani tavaran.

 

Ohjeita turvalliseen koulumatkaan

-Kävellessäni käytän tien vasenta reunaa ja
pyöräillessä oikeaa.
-En kulje ryhmässä enkä häiritse muuta
liikennettä.
-Pyöräillessäni minulla on pyöräilykypärä
päässä.
-Hämärällä pidän heijastinliiviä tai heijastinta.
-Odotan koulutaksia jonossa ja käyttäydyn
rauhallisesti matkan aikana.
-Autossa tai taksissa käytän turvavyötä.