5.22 Teemaopinnot

5.22 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

3. Osaaminen arjessa (TO3)

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Paikalliset kirjaukset

Teemaopinnot Askolan lukiossa

Kutakin teemaopintojen kurssia voidaan järjestää usealla eri nimellä ja useampaan eri aihepiireihin liittyvänä. Teemaopintokursseja tarjotaan niin, että mahdollisimman monella opiskelijalla on mahdollisuus osallistua ainakin yhdelle teemaopintokurssille jokaisen lukuvuoden aikana.

Esimerkkejä teemaopintokursseista

Seuraavat ovat esimerkkejä kursseista TO1, TO2 ja TO3. Tämä ei ole tyhjentävä lista, vaan kurssivaihtoehdot täydentyvät sitä mukaa, kun kehitetään uusia kursseja. Lukuvuonna toteutuvat teemaopintokurssit päätetään työsuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Monitieteinen ajattelu (TO1) -kurssin esimerkkejä

Science and Culture

Science and Culture on oppiainerajat ylittävä kurssi, jonka aikana vieraillaan ulkomailla. Kurssiin sisältyy lähiopetusta sekä itsenäistä työskentelyä ennen ja jälkeen opintomatkan. Kurssilla tutustutaan kohdemaan kulttuuriin ja kohdemaan merkittävimpiin tieteenharjoittajiin. Opiskelija saa kurssista suoritusmerkinnän.

Italian Renaissance

Kurssilla tutustutaan Italian renessanssin saavutuksiin tieteiden ja taiteiden saralla. Opintojakson aikana laaditaan tutkielma, jossa pohditaan jonkin renessanssi-ilmiön historiaa, merkitystä ja vaikutusta eurooppalaiseen maailmankuvaan. Kurssin lopuksi tehdään opintomatka Firenzeen ja Roomaan. Kurssiin liittyviä oppiaineita ovat historian lisäksi fysiikka, kuvataide ja äidinkieli.


Tutkiva työskentely teknologialla (TO2) -kurssin esimerkkejä

Luonnontieteitä kokeellisesti

Kurssilla opiskellaan luonnontieteitä kokeellisia menetelmiä käyttäen. Tavoitteena on teemaopintojen yleisten tavoitteiden ja TO2-kurssin valtakunnallisten tavoitteiden lisäksi, että opiskelija harjoittelee kokeellista työskentelyä esimerkiksi laboratoriossa ja tutustuu erilaisiin kokeellisiin menetelmiin luonnon tutkimisessa. Kokeellisten tutkimusten aihepiirit valitaan fysiikan, kemian, biologian ja maantieteen aihepiireistä. Valintaan vaikuttaa se, missä opintojen vaiheessa kurssille ilmoittautuneet opiskelijat ovat.

Lukiolehden toimittaminen

Kurssilla opiskelijat muodostavat toimituksen, joka suunnittelee ja toteuttaa lukion oman lehden, Aluxin. Kurssilla yhdistetään sisältöjä äidinkielen ja kuvataiteen oppiaineista ja opitaan käytännönläheisesti lehden tuottamisessa tarvittavia taitoja: sisällön ideointia, kirjoittamista, haastattelua, valokuvaamista, muuta kuvittamista, editointia ja taittamista.


Osaaminen arjessa (TO3) -kurssin esimerkkejä

Lukiolaisen turvakurssi

Lukiolaisen turvakurssi on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämä yhteiskuntatietoutta ja turvallisuutta lisäävä kurssi. Kurssien tavoitteena on tutustuttaa lukiolaiset omatoimiseen varautumiseen, pelastus- ja poliisiviranomaisten toimintaan sekä turvallisuuden alalla toimiviin järjestöihin teorian ja käytännön harjoittelun kautta. Kurssi koostuu luennoista ja viikonlopun kestävästä leiristä.

Yrittäjyys ja työelämä

Kurssilla perustetaan oma harjoitteluyritys ja opitaan yrittäjyydestä. Harjoitteluyritys innostaa yritteliääseen asenteeseen, kasvattaa ymmärrystä yritystoimintaa kohtaan sekä antaa kokemusta markkinoinnista ja talouden hallinnasta. Yritystoimintaa on mahdollista jatkaa kurssin jälkeen. Kurssin toisena teemana on työelämän perusteiden oppiminen. Tutustutaan työntekijän vastuihin ja velvollisuuksiin sekä toisaalta työnantajan tehtäviin. Kehitetään työnhakutaitoja ja valmistaudutaan työnhaun eri vaiheisiin. Avainkysymyksiä: Millainen tyyppi saa töitä? Miten töitä voi ja kannattaa hakea? Mitä vahvuuksia minun kannattaa nostaa esiin? Miten työelämässä toimitaan?

Yrittäjyys ja työelämä -kurssin toteuttaa 4H-yhdistys. Kurssi on laadittu 4H-kurssien 4H-yrittäminen ja Ajokortti työelämään pohjalta.

Ajokorttikurssi

Ajokortin suorittaminen täyttää TO3-kokonaisuuden tavoitteet. Opiskelija saa TO3-kurssimerkinnän esittämällä suorittamansa henkilöauton ajokortin lukiolla.

Ruotsin kieli ja kulttuuri

Kurssi perehdyttää opiskelijan nykypäivän ruotsalaiseen kulttuuriin ja kieleen. Kurssilla pidetään nettipäiväkirjaa ja luodaan kontakti ruotsalaisen koulun oppilaisiin netin välityksellä. Tarkoitus on verrata ja oppia Ruotsin koulumaailman ilmiöistä. Kurssin aikana tehdään opintomatka Ruotsiin ja käytetään kieltä aktiivisesti arkisissa tilanteissa. Tarkoitus on myös julkaista matkasta dokumentti joko video tai julkaista matkapäiväkirja paikallislehdessä.

Saksan kielivaihtoprojekti

Opiskelija saa tilaisuuden käyttää oppimaansa kielitaitoa ja voi syventää saksalaisen kielialueen kulttuurituntemusta autenttisessa ympäristössä. Hän oppii ymmärtämään saksalaisen yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kulttuurien välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä mm. vierailemalla yrityksissä, tutustumalla nähtävyyksiin ja seurustelemalla saksalaisten nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa. Hän osallistuu saksalaisen koulun arkeen käymällä oppitunneilla. Emäntänä tai isäntänä toimiessaan hän omaksuu myöhemmin opinnoissa ja työelämässä tarvittavia järjestelytaitoja sekä aikataulujen yhteensovittamista ja erilaisten mielipiteiden huomioimista. Opiskelija laatii esityksen jostakin saksalaisen kulttuurin osa-alueesta. Kurssiin kuuluu opintomatka Saksaan ja yhteistyökoulun vastavierailun järjestäminen Suomessa.