5.19 Musiikki

5.19 Musiikki

Lukion musiikinopetus perustuu ajatukselle, että musiikki on olennainen osa kulttuuria ja inhimillistä toimintaa. Musiikinopetus tähtää siihen, että opiskelija tiedostaa musiikkisuhteensa ja syventää sitä. Omakohtainen musiikkisuhde vahvistaa itsetuntemusta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tukee itsetuntoa. Opiskelija oppii ymmärtämään ja arvostamaan musiikin monenlaisia ilmenemismuotoja ja merkityksiä. Musiikin opiskelu tarjoaa elämyksiä, kokemuksia, taitoja ja tietoja sekä tilaisuuksia mielikuvituksen käyttöön. Ne kaikki lisäävät opiskelijan musiikillista sivistystä sekä rohkaisevat häntä luovaan taiteelliseen ajatteluun ja elinikäiseen musiikin harrastamiseen.

Olennaista musiikin opetuksessa ja oppimisessa on ilmaiseminen, yhdessä tekeminen ja myönteiset kokemukset. Musiikillinen osaaminen sekä luovan ja kriittisen ajattelun taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Yhdessä musisoiminen on ainutlaatuista ryhmätoimintaa, joka vahvistaa sosiaalisia ja kommunikaatiotaitoja. Laulaminen, soittaminen, kuunteleminen ja luova tuottaminen ovat sekä työtapoja että opetuksen keskeisiä sisältöjä, joita musiikin yhdistäminen muuhun taiteelliseen ilmaisuun rikastaa. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon opiskelijoiden erilaiset valmiudet ja kiinnostuksen kohteet siten, että musiikin kursseilla pyritään tarjoamaan jokaiselle opiskelijalle mielekkäitä musiikillisia tehtäviä.

Taideaineena musiikki luo koulun kulttuuritoimintaa ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Se on merkittävä osa lukion juhlia ja muita tapahtumia. Musiikinopiskelu syventää oman ja muiden kulttuurien tuntemusta. Se auttaa arvostamaan kulttuurien monimuotoisuutta ja ymmärtämään kulttuurien- ja taiteidenvälistä vuorovaikutusta. Opiskelija kehittää valmiuksiaan taiteelliseen työskentelyyn, aktiiviseen kulttuurivaikuttamiseen, teknologian hyödyntämiseen musiikillisessa ilmaisussa sekä median tarjonnan kriittiseen tarkasteluun.

Opetuksen tavoitteet

Musiikinopetuksen tavoitteena on, että opiskelija

Musiikin merkitys ja hyvinvointi

  • tiedostaa oman suhteensa musiikkiin ja oppii käyttämään musiikkia hyvinvointinsa edistämiseen

  • oppii arvostamaan erilaisia käsityksiä musiikista

Musiikillinen osaaminen

  • oppii ilmaisemaan itseään musiikillisesti, laulaen ja soittaen ja säveltäen

  • kehittää taitoaan kuunnella musiikkia ja tulkita kuulemaansa, myös musisoidessaan

  • syventää musiikin eri tyyleihin, lajeihin ja historiaan liittyvää osaamistaan

Kulttuurinen osaaminen ja monilukutaito

  • tunnistaa oman kulttuuri-identiteettinsä sekä oppii ymmärtämään musiikkikulttuurien monimuotoisuutta sekä toimimaan kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa myös kansainvälisissä yhteyksissä

  • oppii tiedostamaan äänen ja musiikin vaikutuksia arjen toimintaympäristöissä

  • oppii tulkitsemaan äänen ja musiikin käyttöä mediassa

Oppimaan oppiminen

  • osaa toimia vastuullisesti ja pitkäjänteisesti aktiivisessa vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa

  • osaa asettaa musiikinopiskelulleen tavoitteita sekä ohjata ja arvioida työskentelyään niiden suuntaisesti.

Arviointi

Musiikin opetuksessa arviointi tukee myönteisesti jokaisen opiskelijan musiikillisen osaamisen kehittymistä ja musiikkisuhteen syventymistä. Oppimisprosessin aikana opiskelijat saavat ja antavat monipuolista palautetta, mikä ohjaa opiskelijaa arvioimaan ja edistämään omaa oppimistaan.

Luottamuksellisessa ja turvallisessa ilmapiirissä tapahtuva arviointi kohdistuu koko musiikinopiskelun prosessiin ja opiskelulle asetettujen tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijan lähtötaso sekä se, että opiskelijan osaaminen voi ilmetä millä tahansa musiikin osa-alueella. Musiikissa arvioidaan opiskelijan musiikillista toimintaa koulussa, ei hänen musikaalisuuttaan.

Pakolliset kurssit

1. Musiikki ja minä (MU1)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää omat tapansa toimia musiikin alueella. Osallistumalla musiikilliseen toimintaan hän saa kokemuksia musisoinnista, syventää omaa osaamistaan ja pohtii asemaansa musiikin kuuntelijana, tulkitsijana, tekijänä ja kulttuuripalvelujen käyttäjänä. Omakohtaisen musiikkisuhteen kautta opiskelija ymmärtää musiikin merkityksiä elämässä ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Kurssilla tutustutaan opiskelijoiden omaan ja muuhun paikalliseen musiikkitoimintaan.

Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja soittotaitoaan musiikillisen ajattelun ja ilmaisun välineenä. Kurssilla syvennetään musiikin ja musiikkikäsitteiden tuntemusta käytännön musisoinnin avulla. Opiskelija oppii tarkkailemaan ääniympäristöään ja perehtyy kuulonhuoltoon.

2. Moniääninen Suomi (MU2)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään. Opiskelija tutkii erilaisia Suomessa esiintyviä musiikkikulttuureja ja niiden sisäisiä osakulttuureja sekä oppii ymmärtämään niiden taustatekijöitä, kehitystä ja olennaisia piirteitä. Kurssin toteuttamisessa otetaan myös huomioon, että suomalaiset musiikkikulttuurit ovat osa eurooppalaista ja globaalia musiikkimaailmaa.

Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja, erityisesti musisointia ja kuuntelua. Musisoitaessa kiinnitetään huomiota oman taiteellisen ilmaisun sekä kuuntelu- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Musiikkiohjelmistoon valitaan eri musiikinlajeja populaari- ja taidemusiikista perinnemusiikkiin.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

3. Ovet auki musiikille (MU3)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen uusia musiikinlajeja, musiikkityylejä ja -kulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Hän tarkastelee eri musiikkikulttuurien käytäntöjen samankaltaisuutta tai erilaisuutta ja oppii ymmärtämään, miten jokainen kulttuuri määrittelee itse oman käsityksensä musiikista. Kurssilla tutustutaan syvällisesti joihinkin musiikinlajeihin tai musiikkikulttuureihin. Opiskelija kehittää musisointitaitojaan sekä taitojaan hankkia ja käsitellä tietoa. Kurssin voi suorittaa myös projektina.

4. Musiikki viestii ja vaikuttaa (MU4)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa, monimediaisissa tieto- ja viestintäympäristöissä sekä yhteiskunnassa. Opiskelija tutkii musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen ja perehtyy tarkemmin musiikin käyttötapoihin esimerkiksi elokuvassa, näyttämöllä, joukkoviestimissä tai verkkoympäristöissä muutaman rajatun näytteen avulla. Sisältöjen tarkastelussa painottuu pyrkimys kokonaisuuksien ymmärtämiseen. Musiikin vaikuttavuutta tutkitaan analysoimalla olemassa olevaa materiaalia tai tuottamalla sitä itse. Kurssin voi suorittaa myös taiteidenvälisenä tai monialaisena projektina.


Paikalliset kirjaukset

Kurssien suoritusjärjestys

1. ja 2. kurssi suoritetaan ensimmäisenä opiskeluvuotena.

Kursseja 3-9 järjestetään vuorovuosin opiskelijoiden valintojen mukaisesti.

Paikalliset soveltavat kurssit

Paikallisista soveltavista kursseista ei anneta numeroarvosanaa vaan suoritusmerkintä.

5. Bändikurssi (MU5)

Kurssilla perehdytään tavallisimpien bändisoittimien soittotekniikoihin sekä bändisoiton ja laulamisen kehittämiseen. Kurssilla tutustutaan mikrofonitekniikkaan ja miksaamisen alkeisiin. Soittomateriaalina käytetään pop- ja rockbiisejä. Kurssilla on mahdollisuus valmistaa konsertti tai esiintyminen koululle tai ympäristölle.

6. Musiikin kuuntelun kurssi (MU6)

Kurssilla opetellaan rentoutumaan ja keskittymään erityyppisten musiikkinäytteiden avulla, tutustutaan musiikkinäytteiden taustoihin, keskustellaan ja kirjoitetaan musiikista. Kurssilla katsotaan kokonaan joku näyttämömusiikin teos ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan konserttikäynti.

7. Kuorokurssi (MU7)

Kurssi suoritetaan osallistumalla kuoron harjoituksiin lähinnä koulun normaalin lukujärjestyksen ulkopuolella erikseen ilmoitettuina aikoina yhden lukuvuoden ajan. Kuoro voi tarvittaessa jakautua myös pienempiin laulukokoonpanoihin. Lauluohjelmisto koostuu erityyppisistä lauluista ja kurssiin sisältyy esiintymisiä.

8. Kitarakurssi (MU8)

Kurssilla tutustutaan kitaransoiton perusteisiin, opiskellaan reaalisointumerkeistä säestämistä eri tyylilajien mukaan ja korvakuulolta säestämistä perussointutehoin.

9. Esiintymiskurssi (MU9)

Kurssin käyneet osallistuvat koulun juhlien esityksiin ja hoitavat erilaisia säestystehtäviä koulun eri tilaisuuksissa. Musiikinopettaja päättää kurssin kokonaisuudesta.

10.-11. Muissa oppilaitoksissa suoritetut kurssit (MU10, MU11)

Musiikkioppilaitoksissa suoritetuista kursseista voi hakea korvaavuuksia. Korvaavuuksien hyväksi lukeminen tapahtuu Suomen musiikkioppilaitosten opettajien ja Koulujen musiikinopettajien järjestöjen suositusten mukaisesti.

Aihekokonaisuudet

Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä

Opiskelija valitsee opettajan tukemana aktiivisesti ohjelmistoa eri kursseille. Diplomikurssilla ja bändikurssilla opiskelija suunnittelee konserttiohjelmiston, harjoittelee konsertin tuottamistaitoja ja toteuttaa lopullisen kokonaisuuden ryhmässä. Musiikillinen toiminta edistää omien vahvuuksien ja mahdollisuuksien käsittelyä.

Hyvinvointi ja turvallisuus

Yhteismusisointiin tarvitaan tasa-arvoinen ja toisia kunnioittava asenne, jonka luominen on edellytys hedelmälliselle oppimistilanteelle. Musiikin kuunteluun liittyy niin koulussa kuin erityisesti vapaa-aikana turvallisuus- ja terveysriskien tunnistaminen ja niinpä ennaltaehkäisevä kuulonhuolto on olennainen osa musiikin kuuntelun opetusta. Musiikin kautta saatavat esteettiset elämykset vahvistavat elämänlaatua ja musiikilliset kokemukset aktivoivat musiikin aktiiviseen harrastamiseen. Ryhmässä tutustutaan myös musiikin käyttöön tunne-elämän säätelyssä.

Kestävä elämäntapa ja globaali vastuu

Opiskelija tutustuu kulttuuriperintöönsä ja oppii kunnioittamaan sitä. Kursseilla tutustutaan useisiin musiikkikulttuureihin kuuntelun, laulun, soiton ja liikkeen kautta. Musiikin tuntemuksen keskeinen osa-alue on ymmärrys yhteisestä kulttuuriperinnöstä, sen jatkuvuudesta ja omasta osallisuudesta siihen.

Kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys

Pakollisissa kursseissa ja kurssissa MU3 pohditaan paljon musiikkikulttuureita ja eri kulttuurien vaikutuksia toisiinsa. Kurssien soitto- ja lauluohjelmisto tukevat kulttuuriperinnön siirtoa ja muiden kulttuurien ymmärtämistä. Lukiossa ylläpidetään juhlaperinnettä ja nostetaan kalenterivuoden juhlien ohjelmistoa esiin. Musiikin opinnoissa on mahdollisuus ymmärtää kulttuuria, sen merkityksiä, luoda itse uutta kulttuuriperintöä sekä vastaanottaa pitkä kulttuuriperintö.

Monilukutaito ja mediat

Musiikintunneilla käytetään erilaisia nuotinnosjärjestelmiä (esim. tabulatuuri, soinnut, nuotit). Musiikin kuuntelussa ja muokkaamisessa käytetään teknologiaa tarpeen mukaan. Pyritään myös keskittymään musiikin sanomaan niin tekstin, historian kuin sävelasun kautta.

Teknologia ja yhteiskunta

Musiikin historiaa opiskeltaessa tutustutaan mahdollisuuksien mukaan musiikin innovaatioihin eri kulttuureissa. Soitto- ja lauluharjoitteissa käytetään tarvittaessa erilaisia pedagogisia sähköisiä oppimateriaaleja tukemassa oppimista. Opiskelussa tuetaan opiskelijoiden omien teknisten välineiden käyttämistä harjoittelun ja musiikin tuottamisen apuna. Musiikin tuntemuksen ja kuuntelun yhteydessä tapahtuva kriittinen ja analyyttinen kuuntelu edistävät eettisen ja esteettisten arvojen tunnistamista ja soveltamista. Omien musiikillisten viestintäharjoitusten kautta pohditaan musiikin vaikutusta yhteiskuntaan.

Kurssien vastaavuudet vanhan opsin kanssa

OPS 2016 Vanha ops
Bändikurssi MU5 MU6
Musiikin kuuntelun kurssi MU6 MU7
Kuorokurssi MU7 MU8
Kitarakurssi MU8 MU9
Monitaiteellinen musiikkiprojekti TA1 MU5 (Musiikkiprojekti)
Musiikin lukiodiplomi MULD6 MU11