Vuosikello

Vuosikello

Vuosikellon tehtävänä on auttaa TVT-mentoria hahmottamaan vuoden kulkua, mentorin työtehtäviä ja TVT-sisältöjä. Vuosikelloon on määritelty yleisimpiä ja tärkeimpiä vuoden aikana suoritettavia tehtäviä.

SYKSY

TVT-toimintasuunnitelma
Kesällä tai syksyn alussa tehdään lukuvuoden mittainen TVT-toimintasuunnitelma. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi seuraavia asioita:
-vuoden teema: valitaan TVT-teema, esimerkiksi videot. Vuoden aikana käydään läpi videoiden hyödyntämiseen liittyviä aiheita, kuten videota hyödyntävät kamerakynätehtävät, pedagoginen dokumentointi videolla, videoiden editointi, videon tallennus ja jakaminen
-mentorointi: alustava suunnitelma mentoroinnille. Kuinka usein toteutetaan, missä muodossa, kuinka mentoroinnista tiedotetaan henkilöstölle
-koulutukset: suunnitellaan alustavasti koulutuksia, esimerkiksi missä muodossa, kenelle, kuinka usein, aiheet.
-sopimus laitteiden käytöstä: mitä laitteita on käytössä, onko ryhmillä omat laitteet vai ovatko yhteisiä ja varataan, miten varaus tapahtuu, voiko laitteita lainata toisilta
-TVT-teemapäivä/viikko: toteutetaanko jossain vaiheessa vuotta TVT-aiheinen teemapäivä tai teemaviikko, miten TVT näkyy, mitä tehdään käytännössä, voisiko hyödyntää lasten omia laitteita

TVT-toimintasuunnitelma voidaan liittää osaksi laajempaa vuosisuunnitelmaa ja sitä voidaan tarkentaa esimerkiksi vuodenvaihteessa.

TVT-tukihenkilöt
Varmistetaan, että kaikista yksiköistä/tiimeistä löytyy TVT-tukihenkilö. Sovitaan yhteydenpidosta ja vastuualueista.

Osaamisen kartoitus
Syksyn alussa olisi hyvä kartoittaa henkilökunnan TVT-osaamisen taso. Kartoitusta ei tarvitse tehdä joka vuosi, mutta se olisi hyvä uusia esimerkiksi kahden vuoden välein. Uusien työntekijöiden osaamiskartoituksen voi tehdä näiden aloittaessa työt. Kartoituksen voi tehdä esimerkiksi kyselyllä tai haastattelemalla. Henkilökunnalta voi myös kysyä, mitä TVT-asioita he haluaisivat mahdollisesti vuoden aikana oppia ja hyödyntää tätä TVT-toimintasuunnitelman laadinnassa.

Peruskäyttö kuntoon
Loppukesästä tai alkusyksystä olisi hyvä järjestää aloittelijoille ja uusille tulokkaille peruskoulutusta. Koulutuksessa voidaan tutustua esimerkiksi käytössä oleviin laitteisiin, niiden peruskäyttöön, sähköiseen oppimisympäristöön sekä muihin yleisiin TVT-asioita koskeviin käytänteisiin. Kun pohjatiedot ovat kunnossa, on helpompi lähteä opettelemaan uutta.

Huoltajien tiedottaminen
Syksyn alussa tarkistetaan lasten kuvaus- ja julkaisuluvat ja huolehditaan huoltajien tiedottamisesta TVT-asioiden suhteen. Huoltajille voi esimerkiksi avata sitä, mitä TVT:n käyttö päiväkodissa on. Tiedotus voi tapahtua esimerkiksi kirjeellä ja/tai vanhempainillassa, jossa huoltajat pääsevät itse kokeilemaan TVT:n hyödyntämistä. Tiedottamisessa voi esimerkiksi avata uuden vasun velvoittavuutta, TVT:n roolia vasussa sekä sitä, että varhaiskasvatuksessa painotetaan TVT:n pedagogista käyttöä.

TALVI

Uusia sovelluksia haltuun
Talven alkupuolella voi lähteä laajentamaan henkilöstön TVT-osaamista esimerkiksi tutustumalla 1-3 uuteen sovellukseen, verkkosivuun, toimintatapaan tai ohjelmaan. Tutustuminen voidaan tehdä alkuun esimerkiksi yhdessä viikkopalaverissa ja suunnitella, kuinka uutta taitoa lähdetään käyttämään lasten kanssa. Aiheeseen voidaan palata vielä muutaman viikon päästä ja varmistaa, että kaikki ovat päässeet kokeilemaan uutta taitoa. TVT-mentori voi auttaa kokeilussa tai hän voi pyytää TVT-tukihenkilöitä toimimaan käytännön apuna yksikössä/tiimissä.

Välityhjennys

Vuodenvaihteessa olisi hyvä tarkistaa laitteiden kunto, käyttöaste ja muistin käyttö. Mikäli laitteet ovat olleet vähällä käytöllä, niiden käyttöön olisi hyvä rohkaista kevätpuolella. Mikäli laitteille on kertynyt paljon esimerkiksi valokuvia, olisi ne joko hyvä siirtää talteen tai poistaa kokonaan.

Budjetointi
Vuoden lopussa sekä vuoden alussa olisi hyvä kiinnittää huomiota budjetointiin. TVT-mentori voi toimia esimerkiksi apuna TVT-budjetin laadinnassa ja sen toteutuksessa. Myös erilaisten rahoitusten hankintaan kannattaa kiinnittää huomioita. Budjetoinnin yhteydessä voi myös esimerkiksi tehdä kartoitusta liittyen TVT-laitteisiin, apuvälineisiin, sovelluksiin sekä ohjelmiin.

Yhteys IT-tukeen
Mentorin olisi hyvä tietää, kenen puoleen voi kääntyä teknisissä ongelmissa ja kuinka yhteydenpito käytännössä hoituu. Samalla kannattaa selvittää esimerkiksi uusien laitteiden käyttöönottoprosessi, uusien sovellusten/ohjelmien asennus eri laitteille, onko käytössä laitteiden etähallintaa ja siihen liittyvät asiat sekä maksullisten sovellusten lataaminen.

KEVÄT

TVT-toimintasuunnitelman päivitys
Kevään alkupuolella olisi hyvä palata vuosisuunnitelmaan ja kartoitoittaa sen toteutumista.

Laajemman TVT-projektin toteutus
Mikäli vuoden aikana ei vielä ole toteutettu laajempaa TVT-projektia, voisi keväällä olla hyvä hetki sellaisen toteuttamiselle. Projektin toteutuksessa voi pohtia kulunutta vuotta: mitä asioita olemme jo harjoitelleet, mitä osaamme jo? Näihin teemoihin pohjautuen mentori voisi rohkaista jonkun laajemman TVT-projektin toteuttamiseen. Projekti voi olla esimerkiksi QR-kooditeemapäivä, jolloin QR-koodeja hyödynnetään lähes kaikessa toiminnassa. Mikäli taas animaation teko on tuttua, mentori voi kannustaa esimerkiksi oman animaatioelokuvan tekemiseen. Elokuva voidaan suunnitella, rakentaa ja toteuttaa täysin itse rakennetuista osista, sitä voidaan editoida edelleen esimerkiksi iMoviella ja esittää kevätjuhlassa vanhemmille. Ideoita projektiin voi katsoa esimerkiksi materiaalipankista kohdasta TVT-projektit.

KESÄ

Sisällön deletointi
Kesän aikana olisi hyvä tehdä pieni siivous, jossa poistetaan laitteilta kaikki ylimääräinen sisältö. Huom! Mentori voi ohjeistaa TVT-tukihenkilöitä vastaamaan oman yksikön laitteiden tyhjennyksestä! Muistilista siivoukseen:
-poista valokuvat
-poista tiedostot
-poista sovelluksista/ohjelmista sisältö (esim. kuvakollaasit, animaatiot jne.)
-poista ylimääräiset, toimimattomat, turhat sovellukset
-tyhjennä roskakori

Oppimisympäristöt kuntoon
Mikäli kaupungissa/kunnassa on käytössä jokin oppimisympäristö tai yksiköt/tiimit käyttävät esimerkiksi Office 365:sta viestintään, on nämä hyvä laittaa kuntoon kesän aikana. Esimerkiksi peda.netistä voi siirtää edellisen vuoden sisällön sivuun arkistoon, jotta uudelle sisällölle tulee tilaa. Myös yksiköiden/tiimien viestintäkanavia voi tarkistaa ja yhteistä ympäristöä mahdollisesti siistiä.

TVT-tukihenkilöt
Kesän loppupuolella voi lähteä jo kartoittamaan syksyn henkilökuntaa ja tarkistaa, löytyykö jokaiseen yksikköön/tiimiin oma TVT-tukihenkilö. Mikäli ei, TVT-mentori voi pyytää yksikköä/tiimiä valitsemaan jonkun TVT-tukihenkilöksi. Tukihenkilön tehtävänä on huolehtia oman yksikön/tiimin TVT-asioista ja toimia yhteyshenkilönä yksikön/tiimin ja mentorin välillä. Mentori huolehtii tukihenkilön kouluttamisesta ja tukihenkilö puolestaan oman yksikön/tiimin TVT-asioista ja koulutuksesta joko mentorin avustuksella tai itsenäisesti.

Vuosisuunnitelma
Kesän aikana voi lähteä jo hahmottelemaan TVT-vuosisuunnitelmaa, joka kattaa esimerkiksi vuoden aikana opeteltavia taitoja, koulutusmenetelmiä tai muuta tärkeää. Mentori voi laatia jo kesällä vuosisuunnitelman raamit ja tehdä tarkennuksia esimerkiksi syksyn alussa TVT-tukihenkilöiden avulla.