Ohjeita

Täiden häätö!

 PÄÄTÄIN HÄÄTÖHOITO-OHJE

 PÄÄTÄIDEN HÄÄTÄMINEN VAATII AINA HOITOA.

APTEEKISTA SAATAVIA LÄÄKEVALMISTEITA: PRIODERM®, NIX® ja HEDRIN®

Täitartunta hoidetaan apteekista saatavalla permetriiniä (Nix®) tai malationia (Prioderm®) sisältävällä täishampoolla tai -liuoksella. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden ja malationi yli kaksivuotiaiden lasten hoitoon. Lisäksi saatavana on myös silikonia sisältävää dimetikoni-liuosta (Hedrin®), joka sopii kaikenikäisille ja myös raskauden ja imetyksen aikana. Kaikki perheenjäsenet hoidetaan samalla kertaa, vaikka tartunta todettaisiinkin vain yhdellä perheenjäsenellä. Hoito-ohjeita tulee noudattaa huolellisesti. Hoito uusitaan valmisteen ohjeen mukaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä pesusta kaikilla niillä perheenjäsenillä, joilla täitä tai saivareita on löytynyt.

Kuolleet, halvaantuneet ja mahdollisesti vielä elävät täit ja saivareet tulee poistaa käsin heti shampookäsittelyn jälkeen ja lisäksi vielä kahden viikon ajan käsittelystä vähintään 2-3 kertaa viikossa. Kampa pestään saippuavedellä käsittelyn jälkeen. Saivareiden irrottamista saattaa helpottaa hiuspohjan käsittely 50 %:lla ruokaetikkaliuoksella ennen kampaamista. Myös föönauksen on sanottu poistavan saivareita. Jos hoidon jälkeisinä päivinä täiden ja saivareiden määrä lisääntyy selvästi, on häätö epäonnistunut ja hoito tulee uusia.

LÄÄKEHOIDON LISÄKSI:

 lakanat, tyyny- ja pyyheliinat pestään pesuaineella (+60˚C), patjat sekä tyynyt imuroidaan huolella

  • täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1-2 vuorokaudessa, joten tekstiilit ja muu materiaali (päähineet, pannat, hiusdonitsit, kammat, harjat) voidaan säilyttää ilmatiiviissä, suljetussa muovipussissa 2-3 vuorokautta, jolloin täit tuhoutuvat
  • kammat ja harjat voi myös pestä huolellisesti tai vaihtaa kokonaan uusiin
  • pesua kestämättömistä materiaaleista päätäit voi hävittää myös:
    • kuumentamalla niitä 1-2 tuntia kuivausrummussa (vähint. + 50 °C) tai saunassa (n. +80˚C)
    • laittamalla ne muovipussissa pakastimeen (n. -20 °C) illalla nukkumaan mennessä, jolloin täit ja saivareet ovat seuraavaan aamuun mennessä kuolleet
  • ylenmääräiseen siivoamiseen ei ole tarvetta
  • vaikka ihmistäit eivät viihdykään eläinten turkissa, perheen koiran turkki on kuitenkin käsiteltävä permetriiniä sisältävällä paikallisvaleluliuoksella.

Lapset voivat mennä päivähoitoon ja kouluun ensimmäisen hoitokerran jälkeisenä päivänä.

Jos täitartuntoja todetaan päiväkodeissa tai kouluissa, tulee selvittää koko yhteisön täitilanne.

 
TARTUNTOJEN EHKÄISEMISEKSI TULEE VÄLTTÄÄ TOISEN HENKILÖN KAMMAN, HARJAN TAI PÄÄHINEEN KÄYTTÖÄ.

VÄLILLISTEN TARTUNTOJEN EHKÄISYN LISÄKSI ON HYVÄ VÄLTTÄÄ SUORAA HIUSKOSKETUSTA.

Kihomatojen häätö

KIHOMATOJEN HÄÄTÖHOITO-OHJE

APTEEKISTA SAATAVIA LÄÄKEVALMISTEITA: PYRVIN®

Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti oireista riippumatta reseptivapaalla pyrviinilääkityksellä, joka annostellaan painon mukaisesti pakkauksesta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Jos päiväkotiryhmässä on useita oireisia, saatetaan myös päätyä koko ryhmän hoitamiseen. Lääkkeet eivät tapa madonmunia, joten hoito on uusittava n. 2 viikon kuluttua ennen kuin jäljelle jääneistä munista kehittyneet madot ehtivät tuottaa uusia munia. Hoito uusitaan vain niillä perheenjäsenillä, joilla kihomatoja alun perin oli todettu. Joissakin perheissä kihomatovaiva uusiutuu kerta toisensa jälkeen. Tällöin on useimmiten kyseessä uusi tartunta. Joskus vaiva on vain sitkeä ja vaatii useita lääkehoitokertoja.

LÄÄKEHOIDON LISÄKSI

  • käsien pesua tehostetaan (aamuin ja illoin, ennen ja jälkeen ruokailun sekä wc-käynnin yhteydessä)
  • kynnet leikataan lyhyiksi
  • sormin syötäviä ruokia tulisi välttää
  • lääkkeen ottamista seuraavana päivänä vaihdetaan vuodevaatteet ja patjat, peitot sekä tyynyt imuroidaan ja tuuletetaan (pakkanen tappaa madonmunat)
  • unilelutkin on hyvä pestä
  • samana päivänä tehdään normaali viikkosiivous: imuroidaan lattiat, pyyhitään pinnat
  • jatkuva suursiivous ei ole tarpeen
  • sitkeissä tapauksissa on hyvä pestä tai tuulettaa verhot, sillä kihomadon munia saattaa tällöin olla huonepölyn seassa
  • wc:n ja kylpyhuoneen hanat sekä ovenkahvat pyyhitään huolellisesti
  • vuoteiden ympäristö imuroidaan pari kertaa viikossa


Monissa perheissä lasten kihomatotartuntoihin suhtaudutaan häpeillen. Asia tuntuu vastenmieliseltä. Hoidon aloittamista viivytellään tai sitten lasta hoidetaan vaivihkaa muille kertomatta. Tällöin kihomatotartuntojen leviäminen niin lapsen toveripiirissä kuin päiväkotiympäristössä ja koulussa on mahdollista.

 

Päiväkodista tai koulusta ei kuitenkaan tarvitse olla pois kihomatojen vuoksi.

Jos päiväkotiryhmässä todetaan kihomatoja vähintään kolmasosalla lapsista, kannattaa koko ryhmä hoitaa.


KIHOMATOTARTUNTOJEN EHKÄISEMISESSÄ HYGIENIALLA ON RATKAISEVA MERKITYS!

Syyhypunkin häätö

SYYHYN HOITO-OHJE

SYYHYPUNKKIEN HÄÄTÄMINEN VAATII AINA HOITOA!

APTEEKISTA SAATAVIA LÄÄKEVALMISTEITA: NIX®.

Syyhy hoidetaan apteekista reseptittä saatavalla permetriinivoiteella (Nix®).  30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn ja alle 10-vuotiaille riittää puolikas tuubia. Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin myös genitaalialueelle sekä sormi- ja varvasväleihin. Limakalvoille voidetta ei levitetä. Iho pestään aamulla huolellisesti ja vaihdetaan alusvaatteet ja lakanat.

 

Kutisevat perheenjäsenet hoidetaan toistamiseen viikon kuluttua. Oireettomien perheenjäsenten hoitoon riittää yksi käsittelykerta. Kutina voi onnistuneen hoidon jälkeen jatkua vielä muutaman viikon, kunnes ihon alle jääneet kuolleet punkit poistuvat ihon normaalin paranemisen myötä.

 

On tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan riippumatta siitä, kutiavatko he vai eivät. Siten estetään ns. pingpongsyyhy, jossa hoitamaton mutta oireeton henkilö tartuttaa punkin hoidetuille perheenjäsenille uudelleen muutaman viikon päästä.

 

LÄÄKEHOIDON LISÄKSI:

  • voidekäsittelyn yhteydessä vaatteet ja vuodevaatteet pestään (vähint. +60 °C)
  • tai tekstiilit laitetaan pestyinä pakasteeseen vuorokaudeksi
  • helposti pestävät vaatteet, esim. lasten suojapuvut, pestään normaalin pesuohjelman mukaan
  • perusteellisempiin siivous- tai desinfektiotoimenpiteisiin kodissa ei syyhyn takia tarvitse ryhtyä

 

Lapset voivat mennä päivähoitoon ja kouluun ensimmäisen hoitokerran jälkeisenä päivänä.