Anuliisa Lahtinen ja Jarkko Rantanen: Tunnetaidot opetustyössä. Opas haastaviin tilanteisiin. PS-kustannus 2019

Tunteet ovat ratkaisevia koulun tärkeimmän tavoitteen eli oppimisen kannalta. Tunteiden voima on vahva niin oppilaiden motivoinnissa, toimintaan herättelyssä, itse oppimisessa kuin rauhoittumisessakin. Vahvistamalla tunnetaitoja luot oppimiseen syvempää merkitystä. Opettajana sinulla on mahdollisuus näyttää, kuinka tunteiden kanssa toimitaan.

Moni opetusalan ammattilainen kokee lisääntyvää kuormitusta työssään. Jaksamista auttaa, jos kokee työnsä merkitykselliseksi. Tunnetaitoja tutkimalla ja kehittämällä työhösi tulee lisää syvyyttä ja merkitystä. Jos ymmärrät syvästi työsi valtavan tärkeän merkityksen, vahvistaa se myös jaksamistasi. Osa opetustyötäsi on näyttää, kuinka tunteiden kanssa toimitaan. Miten vahvistetaan ja ylläpidetään iloa arjen keskellä? Miten toimitaan kun turhautuminen ja suuttumus valtaa mielen? Entä miten toimitaan silloin, kun tuntuu ettei kertakaikkiaan enää jaksaisi? Vahvistamalla tunnetaitojasi ja hyödyntämällä tunteiden voimaa työssäsi luot oppimiseen syvempää merkitystä.

"Ihmiset eivät muista, mitä sanoit.
He eivät muista, mitä teit.
Mutta he eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan."
- Maya Angelou

Se miten kohtaat, näet ja kuulet oppilaasi, on tärkeintä asiantuntijuutta, mitä voit opettajana jakaa. Perusopetuksen opetussuunnitelman uudistuttua katse kääntyi siitä, mitä opetetaan siihen, miten opetetaan. Miten luodaan opetustilanteissa ilmapiiri, joka herättää innosusta uuden oppimiseen. Oppilaan tunteet, kokemukset, kiinnostuksen kohteet ja vuorovaikutus toisten kanssa luovat pohjan oppimiselle. Jotta koulun toimintakulttuuri voi kehittyä vuorovaikutteiseksi, toisia arvostavaksi ja avoimeksi oppimisympäristöksi, on perustana oltava turvallisuuden ja luottamuksen tuntu. Luottamus syntyy hiljalleen moninaisista kohtaamisista ja kokemuksista, joissa minua on kuultu ja arvostettu. 

Menestyäkseen ja voidakseen hyvin ihmisen on tultava toimeen sekä itsensä että muiden kanssa. Yhtenä perusopetuksen tavoitteena on tukea kasvua ihmisyyteen. Kasvua vahvistaa taito tunnistaa ja käsitellä omia ja toisten tunteita. Kun opettaja on tietoisesti läsnä, huomioi ja tunnistaa tunteita sekä hyödyntää niitä opetus- ja oppimistilanteissa, oppilaille syntyy luonnollinen malli kohdata tunteita ja oppia tunnetaitoja. Nykyisen oppimiskäsityksen mukaan tuneet ovat osa oppimista. Vain tunteet havainnoiva ja tiedostava opettaja voi luoda ympärilleen aitoja kohtaamisia sekä ohjata oppimaan itsestä ja elämästä. Opettajan merkitys ja siitä jäänyt tunnemuisto voi kantaa läpi elämän. 

Tunteet ja tunnetaidot
Tunteet ovat ratkaisevia oppimisen kannalta. Tunteet vaikuttavat huomion suuntautumiseen, keskittymiseen, muistiin, päättelykykyyn ja energisyyteen. Tunteet voivat edistää tai ehkäistä oppimista monin tavoin. Luokkahuone, jossa koetaan paljon tunteita, synnyttää myös paljon tunteita. Erilaiset tunteet vaikuttavat muistiin eri tavoin (vrt. stressaantunut ja pelokas oppilas/positiivisesti virittynyt oppilas). Luokan tunneilmapiiri vaikuttaa oppimiseen ratkaisevasti. Kun oppilaat oppivat sanoittamaan tunteitaan tarkemmin, myös heidän vuorovaikutustaitonsa ja koulumenestys paranivat. Tunnetaitojen opiskelu on yksi opettajan täerkeimmistä tehtävistä.

Mitä tunnetaidot ovat?
1. Itsensä havainnointi - kyky tunnistaa eritellä omia tunteita
2. Itsensä ilmaiseminen - kyky ilmaista omia tunteita rakentavasti
3. Vuorovaikutus - kyky tunnistaa ja hyödyntää tunneperäistä tietoa vuorovaiktuksessa
4. Päätöksenteko - kyky tunnistaa ja hyödyntää tunneperäistä tietoa päätöksenteossa
5. Stressinhallinta - kyky säädellä omia voimavaroja ja omaa tavoitteellista toimintaa.

Vie huomiosi tunteisiin käytöksen takana. Sen sijaan että vain katsot oppilaan tai kollegan haastavaa käytöstä katsotkin käytöksen taakse ja mietit, miltähän hänestä tuntuu, mikä tunnetila saa aikaan tällaisen käytöksen. Tilanteessa ilmenevät tuneet ovat todellisia ja totta. Jos ohitat ne, ohitat osan totuutta. Tunnistamalla ja huomioimalla tunteet lisäät syvempää ymmäryystä ja viisautta tilanteessa kuin tilanteessa. Kun tunteet ovat tunnistettu ja käsitelty, järkevälle keskustelulle ja toiminnalle syntyy paremmat edellytykset.

Haastavien tilanteiden jälkikäsittely
1. Mitä todella tapahtui?
2. Miltä tuntui?
3. Mitä tästä opittiin (tapahtuman merkitys)

Tunteet ovat ikkuna tarpeisiin
1. Kaiken sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lähtökohta on se, että jokainen meistä haluaa olla edes jollain tavalla kiinnostava (nähdyksi tulemisen tarve).
2. Jokainen meistä haluaa tulla ymmärretyksi.
Monesti jo se, että toinen kuuntelee ja ymmärtää, rauhoittaa.
3. Kaikki ihmiset haluavat olla arvostettuja. 
4. Ihmisillä on syvälle aivoihin rakennettu tarve tulla kohdelluksi reilusti.
5. Haluamme, että meillä on hallinnan tunne.
6. Edistymisen tarve.
Edistymisen näkyväksi tekeminen on yksi parhaista keinoista ruokkia oppilaiden sisäistä motivaatiota. 
7. Merkityksellisyyden tunne.

Kun mielemme on hajaantunut sinne ja tänne, voimme viettää päiväkausia yhdessä, kuitenkaan kohtaamatta oikeasti toisiamme. 
Tunnepaljastus on tekniikka, josta on hyötyä yllättävän monessa tilanteessa. Se tarkoittaa sitä, että kerrot jotain siitä, miltä sinusta tuntuu ja mitä ajatuksia mielessäsi liikkuu. Sen sijaan, että yrität kätkeä sisintäsi, kerrotkin jotain omista haaveistasi, toiveistasi, peloistasi ja etenkin omista tunteistasi. Silloin tulet kuulijoille ihmisenä läheisemmäksi ja tutummaksi. Oppilaat ovat yleensä kiinostuneita opettajan omista tarinoista, kokemuksista ja tunnetiloista. Kun puhut omista tunteistasi, etä syytä etkä moiti toisia. 

Tahtojen taistelu - luo yhteisiä sopimuksia
Opettele ainakin nämä kolme keskeisintä taitoa:
1. Tunnista osapuolten tunteet ja tahtotilat niiden takana. Ota viesti vastaan ja kerro mitä tunteita huomaat, mitä toiveita kuulet.
2. Nosta kissa pöydälle. Kerro tiivistetysti kaikkien tunnelmat ja tahtotilat.
3. Etsi yhteinen ratkaisu. Vaihtoehtoja on kolme ja lähtökohtaisesti pyritään ratkaisuun C, aina kun se on mahdollista. 
a) Minun tahtoni toteutuu.
b) Sinun tahtosi toteutuu.
c) Molempien tahdot on kuultu ja huomioitu ja yhteinen toiminta jatkuu.

Opettajan tunnetaitokäsi - muistivinkit arkeen
P=pysähdy, ole sata prosenttisesti läsnä toiselle ja tilanteelle. 
E=etsi käytöksen takana oleva tunne, tarve ja viesti
K=kunnioita, hyväksy ja kunnioita kaikkia erilaisia tunteita ystävinä
N=neuvottele, tarkastele vaihtoehtoja, miten tilanteessa voi edetä
P=pistä töpinäksi, toimi eli päätä, mitä tehdään seuravaksi

Luokan ilmapiiri ei toimi - mikä avuksi?
Turvallisuuden tunne; vain tunneilmapiiriltään turvallisessa luokassa oppilas voi olla avoin ja luova sekä oppia ja oivaltaa yhdessä toisten kanssa.