4.3.3. Opiskeluhuolto Äänekosken lukiossa

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Toteutuminen ja seuraaminen

Äänekosken Lukiolla on laadittu opiskeluhuollon toteuttamiseen vuosi kello. Opiskeluhuoltotyöryhmän tehtävä koordinoida, arvioida, suunnitella ja toteuttaa opiskeluhuolto. Tämän tehtävän hoitamiseksi se kokoontuu vähintään kerran jaksossa, eli 6krt lukuvuodessa 2t kerrallaan. Valmius reagoida ja pohtia arjen ilmiöpohjaisia asioita on muulloinkin ja lyhyempiä kokoontumisia saadaan koolle tarpeen mukaan. Kokoonpanossa vakiona rehtori, apulaisrehtori, opo, opo/erityisopettaja, opiskeluterveydenhoitaja, koulupsykologi ja vastaava koulukuraattori. Opiskeluhuoltotyöryhmä on asettanut yhdeksi kehittämisen kohteeksi huoltajien ja opiskelijoiden sekä muun henkilöstön osallistamisen lisäämisen opiskeluhuollon toimintaan. Lisäksi mietitty laajennettua opiskeluhuoltotyöryhmää, johon kutsuttaisiin verkostoyhteistyökumppaneita (esim. mielenterveys- ja päihdepalvelut, sosiaalityö ja lastensuojelu, nuorisopsykiatria)

Lukiolla on yhteisöllisyyttä edistäviä vuosittaisia teemapäiviä, joiden toteutuksessa oppilaskunta aktiivisesti mukana. Teemapäiviä on vuoden aikojen mukaiset juhlat ja mm. uusille opiskelijoille järjestettävät alkajaiset. Teemoja voidaan järjestää myös arjen ilmiöiden tai valtakunnallisten teemojen ohjaamina (esim. valtakunnallinen päihdeviikko ja mielenterveysviikko). Lukiolla on tutortoimintaa ja erikseen koulutettuja hyvinvointitutoreita, joita ohjaavat opiskeluhuollon palveluiden työntekijät yhdessä opettajien kanssa.

Lukion opiskeluhuollon hyvinvointityöhön on laadittu 3vuoden suunnitelma. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille toteutetaan ryhmänohjaajan kanssa yhteistyössä vastaavan kuraattorin ja opiskeluterveydenhoitajan hyvinvointitunnit 6 x vuodessa. Hyvinvointituntien tarkoitus on antaa nuorille mielen hyvinvoinnin taitoja ja ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia. Toisen vuoden opiskelijoille teemana täysi-ikäisyys, joka käsitellään ryhmänohjaajan tunneilla. Opiskeluterveydenhoitaja pyrkii osallistumaan Lukion terveystiedon tunneille, joilla käsitellään seksuaalisuutta ja päihteiden käyttöä. Kolmannen vuoden opiskelijoille teemana tulevaisuuteen suuntautuminen ja elämänmuutokset ryhmänohjaajan tunnilla. Opiskeluhuollon palvelut voivat olla suunnittelemassa ja/tai toteuttamassa teemoja yhdessä ryhmänohjaajien kanssa. Opiskeluhuoltotyöryhmän peruskokoonpano tapaa lukukausittainvuositason ryhmänohjaajat ja tavoitteena kuulla ryhmänohjaajien ajatuksia opiskelijoiden opintojen etenemisestä, sen mahdollistajista ja esteistä sekä opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Opiskeluhuollon palvelut voivat osallistua myös Lukion muihin kokouksiin ja/tai koulutuksiin silloin kun opiskeluhuollon teemoja yhteisesti käsitellään.


Yksilöllinen opiskeluhuolto

Koulupsykologi ja vastaava koulukuraattori
Yksilökohtainen oppilashuolto on esimerkiksi palveluohjausta, kartoitustyötä, ohjausta ja neuvontaa (opiskelijalle, huoltajille, opettajille), oppilaan tapaamisia, huoltajien/perheen tapaamisia, jatko-ohjausta ja yhteistyökumppaneiden konsultointia. Lisäksi koulupsykologilla se voi olla oppimisvaikeustutkimuksia ja niiden tarpeen arviointia.

Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Oppilaitoksen opettajilla ja muillakin oppilaitoksen työntekijöillä on velvollisuus ohjata opiskelija opiskeluhuollon palveluihin ensisijaisesti yhteistyössä opiskelijan kanssa, mikäli huolta opiskelijan hyvinvoinnista ja opintojen etenemisestä ilmenee. Mikäli ohjausta ei ole mahdollista tehdä yhteistyössä opiskelijan kanssa, on tällä työntekijällä velvollisuus ilmoittaa palvelun tarpeesta opiskeluhuollon palveluiden työntekijälle. Arvion asian kiireellisyydestä tekee koulupsykologi tai vastaava koulukuraattori.

Yhteyttä opiskeluhuollon palveluihin saa puhelimitse (soitto tai tekstiviesti) tai wilmaviestillä. Käytössä ei ole erillistä aikaa yhteydenottoihin. Ajanvaraukseton vastaanotto on Lukiolla tiistaisin klo 8.30-10.00. Ajanvarauksettomalla ajalla ensikäynti toteutetaan tulojärjestyksessä. Jatkotyöskentelyyn voi ohjautua myös toiselle työntekijälle tai muihin palveluihin.

Koulupsykologi- ja koulukuraattoripalveluiden tarkoitus on turvata oppilaille riittävä tuki ja ohjaus koulunkäyntiin, ehkäistä ja poistaa oppilaiden oppimiseen ja kehitykseen liittyviä sosiaalisia ja psyykkisiä vaikeuksia ja edistää koulun ja kodin välistä yhteistyötä. Palvelut ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia. Toisen asteen opiskelijoilla on ikänsä ja kehityksensä puolesta ja pitkälle itsenäiset oikeudet ja vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Alaikäisten osalta yhteistyö huoltajien/vanhempien kanssa on edelleen tärkeää tilanteissa, joissa yksilöllinen työskentely nuoren hyvinvoinnin edistämiseksi ei ole riittävää. Myös täysi-ikäisten kohdalla erityisesti kotona asuvien koti- ja tukiverkostoyhteistyö on tärkeää.

Äänekosken Lukion käytettävissä on koulupsykologin ja vastaavan koulukuraattorin palvelut. Samat työntekijät toimivat myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolla ja heidän työpanoksensa on jaettu keskimäärin opiskelijamääriin suhteutettuna. Työpanoksesta 1/3 on käytettävissä Lukiolle, mikä tarkoittaa noin 1,5pv/vk kuitenkin kulloisetkin tilanteet ja tarpeet huomioiden.

Opiskeluhuollon koulupsykologi ja vastaava koulukuraattori tekevät tiivistä yhteistyötä opiskeluterveydenhuollon palveluiden kanssa ja ajattelua ohjaa kokonaisvaltainen opiskelijahuolto (kolmikantayhteistyö).

Opiskeluterveydenhuolto

  • terkkari tekee…

Arvio oppilashuollon kokonaistarpeesta

Opiskelijahuollon palveluiden tarve on lisääntynyt (mainitaanko Covid19?) ja opiskelijoilla on yhä enemmän ahdistuneisuutta, stressiä ja mielialaoireita. Palveluiden resurssoinnin tulee olla vähintään nykyisellä tasolla. Yksilölliselle oppilashuoltotyölle tulee olla riittävästi aikaa samalla kun yhteisöllisen oppilashuoltotyön merkitys ennaltaehkäisevänä ja koko yhteisöä tukevana hyvinvoinnin edistämisen toimintana korostuu. Ilman riittäviä resursseja yhteisöllinen oppilashuoltotyö ei toteudu riittävällä tavalla.








Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin