4.2 Ohjaus

4.2 Ohjaus

Ohjaustoiminta muodostaa lukion toiminnassa kokonaisuuden, joka tukee opiskelijaa lukio-opintojen eri vaiheissa sekä kehittää hänen valmiuksiaan tehdä koulutusta ja tulevaisuutta koskevia valintoja ja ratkaisuja. Ohjaustoiminta tukee opiskelijoiden hyvinvointia, kasvua ja kehitystä, tarjoaa aineksia itsetuntemuksen ja -ohjautuvuuden lisääntymiseen sekä kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta kehitetään ja pidetään yllä lukio-opintojen ajan. Ohjauksen avulla edistetään koulutuksen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistään syrjäytymistä. Opiskelijoiden opintojen sujumista seurataan ja heidän opintojensa etenemistä tuetaan. Opiskelijoiden opiskelun ja hyvinvoinnin seuraamisesta ja tukemisesta huolehditaan yhteistyössä huoltajien ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Opinto-ohjaajalla on päävastuu opinto-ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ryhmänohjaaja toimii opiskelijaryhmänsä lähiohjaajana. Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Opiskelija on ohjauksessa aktiivinen ja osallistuva toimija. Jokaista opiskelijaa kunnioitetaan yksilönä, jolla on oikeus ohjaukseen. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena opetuksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä.

Opiskelijan tulee saada lukio-opintojensa aikana ohjausta opiskelunsa ja valintojensa tueksi. Ohjauksen avulla opiskelija ymmärtää erilaisten lukioaikaisten valintojen vaikutuksen ura- ja jatko-opintomahdollisuuksiinsa. Opiskelijan opiskelutaidot sekä kyky arvioida taitojaan kehittyvät. Häntä tuetaan tunnistamaan vahvuutensa ja kehittymistarpeensa oppijana sekä käyttämään hänelle soveltuvia opiskelumenetelmiä. Opiskelijaa harjaannutetaan omien valintojen suunnitteluun ja tekemiseen sekä vastuuseen valinnoistaan. Tavoitteena on, että opiskelija sisäistää elinikäisen oppimisen merkityksen. Ohjauksessa käsitellään monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti erilaisia jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyviä vaihtoehtoja opiskelijan omien suunnitelmien ja valintojen tueksi sekä ohjataan opiskelijaa näihin liittyvässä tiedonhaussa. Opiskelijan lukio-opintojen etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, joka pitää sisällään opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Opiskelija päivittää suunnitelmiaan oppilaitoksen ohjaushenkilöstön tuella.

Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin. Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua sekä työelämään että opiskeluun jatko-opiskelupaikoissa. Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen loppuvaiheessa.

Opiskelijan tulee saada tietoa siitä, mitkä ovat eri toimijoiden tehtävät ohjauksen kokonaisuudessa sekä missä asioissa ja miten opiskelija voi saada heiltä tukea. Osaksi opetussuunnitelmaa laaditaan ohjaussuunnitelma, joka osaltaan toimii koko oppilaitoksen ohjaustyön kehittämisen välineenä. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi ohjaustoiminta ja sen tavoitteet, ohjaukseen liittyvien tehtävien ja työn jakautuminen lukion koko henkilöstön kesken, ohjaus koulutuksen nivelvaiheissa, kuvaus ohjausta koskevan yhteistyön järjestämisestä keskeisten yhteistyökumppaneiden, kuten jatko-opintopaikkojen, työelämän ja muiden lukion ulkopuolisten tahojen, kanssa. Ohjaussuunnitelmasta tulee käydä ilmi myös huoltajien kanssa tehtävä ohjaukseen liittyvä yhteistyö.




ÄÄNEKOSKEN LUKION OHJAUSSUUNNITELMA

Ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä. Ohjausta voidaan järjestää kurssimuotoisena ohjauksena, henkilökohtaisena ja pienryhmäohjauksena, vertaisohjauksena sekä näiden yhdistelmänä tarpeen mukaan.

Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Lukiokoulutuksesta annetaan tietoa perusopetuksen oppilaille ja heidän huoltajilleen esimerkiksi luokkamuotoisissa lukioinfoissa perusasteilla (opinto-ohjaaja), yhteishakuilloissa (rehtori, opinto-ohjaajat, tutorit), vanhempainilloissa (rehtori, opinto-ohjaaja, ryhmänohjaajat, aineenopettajat, opiskelijat) ja lukiomessuilla lukiolla (rehtori, opinto-ohjaaja, aineenopettajat, opiskelijat). Tarvittaessa yhdeksäsluokkalainen voi päätöksen tekemisensä tueksi tulla keskustelemaan lukion opinto-ohjaajan kanssa ja tutustumaan lukion oppitunneille.

Korkea-asteen jatkokoulutusmahdollisuuksiin perehdytään erityisesti niin kutsutuissa opoinfopäivissä, joita järjestetään kaksi kaksi kertaa lukuvuodessa, opinto-ohjauksen oppitunneilla sekä osallistumalla Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammmattikorkeakoulun yhteiseen Hakijan päivään. Näiden järjestämisestä päävastuu on opinto-ohjaajalla. Myös omaehtoisia tutustumiskäyntejä yliopistoon tai ammattikorkeakouluun voidaan järjestää.


Ohjauksen toimijat

Päävastuu opintojen ohjauksen käytännön järjestämisestä sekä ohjauksen kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta on opinto-ohjaajalla.

Ryhmänohjaaja toimii ohjausryhmänsä lähiohjaajana. Hän pyrkii vahvistamaan luokkansa opiskelijoiden ryhmäytymistä, yhteistyökykyä ja yhteishenkeä. Hän muiden muassa seuraa opiskelijoidensa opiskelun säännöllisyyttä ja opintojen edistymistä. Ryhmänohjaaja keskustelee ryhmänsä opiskelijoiden kanssa henkilökohtaisesti ensimmäisen lukuvuoden syyslukukaudella.

Aineenopettaja ohjaa opiskelijaa opettamansa aineen opiskelutaidoissa, auttaa häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan sekä tukee opiskelijoiden jatko-opintovalmiutta ja työelämätuntemusta oman oppiaineensa osalta. Hän seuraa opiskelijan oppimista, jotta mahdolliset oppimisen esteet ja oppimisvaikeudet voitaisiin tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja järjestää tukitoimet.

Tukitoimet suunnittelee opettaja yhdessä opiskelijan, tarvittaessa huoltajan ja mahdollisten asiantuntijoiden (erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi, koulukuraattori, opinto-ohjaaja) kanssa. Jokaisen opettajan tehtävänä on antaa kannustavaa palautetta ja ohjata tukea tarvitsevaa opiskelijaa siten, että hänen itseluottamuksensa, itsearviointitaitonsa ja oppimaan oppimisen taitonsa sekä kykynsä suunnitella
tulevaisuuttaan vahvistuvat.

Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan ja opiskelun käytänteisiin. Tästä vastaavat ensisijaisesti ryhmänohjaajat tutoreiden kanssa (ryhmäytyminen). Metodikurssi (= Opinto-ohjauskurssi 1) tätä varten järjestetään heti lukuvuoden alkaessa. Sen toteutuksesta vastaavat opinto-ohjaaja, aineenopettajat ja tutorit. Lukiossamme toimii myös digitutoreita, joiden tehtävänä on auttaa opiskelijoita ja henkiökuntaa tieto- ja viestintäteknologiaan liittyvissä kysymyksissä (esim. sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen ja opiskeluohjelmien käyttö) niin oppitunneilla kuin oppituntien ulkopuolellakin.

Mikäli lukioomme tulee ulkomainen vaihto-opiskelja, hänen perehdyttämisestään koulumme tiloihin, toimintaan ja käytänteisiin vastaavat ensisijaisesti kv-tutorit yhteistyössä kansainvälisten asioiden koordinaattorin kanssa. Kv-tutorit auttavat myös vaihto-opiskelijaa kurssivalintojen tekemisessä yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Kv-tutorit ovat vaihto-opiskelijan tukena, apuna ja ystävänä koko hänen vierailunsa ajan. Aktiivisesta työstään, joka kestää vähintään yhden lukukauden (väh. 38 tuntia) ja josta he pitävät opiskelupäiväkirjaa, he saavat joko Teemaopinnot 3-kurssin tai Kansainvälisyyskasvatuksen kurssin.

Opiskelijoille järjestetään lukioaikana mahdollisuuksia tutustua työelämään ja yrittäjyyteen erityisesti opinto-ohjauksen luokkatunneilla, niin kutsuttujen opoinfopäivien aikana kaksi kertaa lukuvuodessa ja työelämäpäivässä toisen lukiovuoden keväällä. Vastuullisena järjestäjänä on opinto-ohjaaja. Mahdollisuuksien mukaan työelämään tutustutaan myös eri oppiaineiden kursseilla.

Lukio-opintojensa etenemisen sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisen tueksi opiskelija laatii itselleen Wilmaan sähköisen henkilökohtaisen suunnitelman. Siihen sisältyvät opiskelusuunnitelma (2-4 vuotta, ainevalintojen painopiste), ylioppilaskirjoitussuunnitelma (ainevalinnat ja hajauttaminen) sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelma. Opiskelija päivittää suunnitelmaansa itse ohjaushenkilöstön (opinto-ohjaaja, ryhmänohjaaja) tuella.