Virkavapaa perusopetuksen opettajilla

Palkattoman virkavapaan vaikutus kesäkeskeytysajan palkkaan

Palkaton virkavapaa vaikuttaa jatkossa kesäkeskeytysajan palkkaan. Määräys koskee virkavapaita, joita on haettu 1.6.2023 alkaen. Määräys ei koske raskausvapaita, vanhempainvapaita, hoitovapaan 1. jaksoa eikä sairauspoissaoloa. Määräys ei koske myöskään palkattoman virkavapaan ensimmäistä 60 kalenteripäivää. Kesäkeskeytysajan palkasta vähennettävien päivien määrä lasketaan 60 kalenteripäivän jälkeen kaavalla virkavapaaseen sisältyneet koulun työpäivät (ma-pe) x 0,1. Kesäkeskeytysajan palkan vähennystä ei tehdä, jos virkavapaa kestää 12 kuukautta tai laskennallisen vuosiloman alkuun (16.6.) saakka. (Osio A 37 § 4 mom.) 

Palkattoman virkavapaan vaikutus 1.8.2023 alkaen

Palkattoman virkavapaan vaikutus lyhyen keskeytysajan palkkaan muuttuu 1.8.2023 alkaen. Muutoksen jälkeen keskeytysajan palkan saamisen ehtona on, että sitä ennen tai sen jälkeen on vähintään 15 työpäivää viranhoitoa. Palkkaoikeus lyhytaikaisella keskeytyksellä on myös silloin, kun sitä ennen ja jälkeen on ollut yhteensä vähintään 15 työpäivää viranhoitoa. Esimerkiksi jos opettajalla on ennen syyslomaa seitsemän päivää viranhoitoa ja syysloman jälkeen kahdeksan päivää viranhoitoa, hänellä on oikeus syysloman palkkaan. (Osio A 37 § 3 mom.)

Virkavapaaohje perusopetuksen opettajille

Kun olet hakenut ja sinulle on myönnetty virkavapaa, sinut on virkavapaasi ajaksi vapautettu kaikista opettajan työhösi liittyvistä tehtävistä, kuten opetuksen suunnittelusta, oppituntien pitämisestä, oppitunteihin liittyvistä jälkityöstä, arvioinnista, veso-päivistä ja yhteissuunnittelutyöaikaan liittyvistä työtehtävistä. Sinulla ei ole velvollisuutta hankkia itsellesi sijaista, vaan sijaisjärjestelyt ja opettajien palkkaaminen kuuluvat työnantajalle.

Osa virkavapaista on lakisääteisiä (mm. sairauspoissaolo, perhevapaat, opintovapaa) ja osa perustuu työnantajan harkintaan (mm. vuorotteluvapaa, koulutukset, poissaolo lomamatkan takia). Kun haet harkinnanvaraista virkavapaata esim. matkaa varten, sinun on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • työnantajallasi ei ole velvoitetta hyväksyä harkinnanvaraista työ- tai virkavapaata
  • työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti samojen periaatteinen mukaisesti työ ja virkavapaita myönnettäessä
  • myönnettyä työ- tai virkavapaata ei kumpikaan osapuoli voi muuttaa tai peruuttaa ilman toisen osapuolen suostumusta
  • ennen koulun lyhytaikaista lomaa (syys-, joulu-, talvi- ja pääsiäisloma) tai molemmin puolin koulun lyhytaikaista lomaa haettu ja myönnetty virkavapaa voi johtaa palkan menetykseen koulun lyhytaikaisen loman osalta.Ole yhteydessä luottamusmieheesi ja kysy, kuinka asiasta on sovittu oman työnantajasi kanssa. (tästä JKLssä oma ohjeistus)
  • koulun lyhytaikaisen loman jatkoksi anotulla ja myönnetyllä virkavapaalla ei ole merkitystä koulun lyhytaikaisen loman palkkaan