Toimintakertomus 2022

Toimintakertomus 2022

 

Toimintakertomus vuodelta 2022

 


1 Jäsenet

Aikuislukioiden Rehtorit AiRe ry 
Aikuislukioiden opettajat AIO ry
Hyvinkää 
Joensuu 
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
Järvenpää 
Kaarina 
Kerava 
Kokkola
Lahden yhteiskoulun säätiö sr
Lappeenranta 
Liikelaitos Otavia ja Otavan opiston aikuislukio
Pori
Salo  
SASKY koulutuskuntayhtymä
Tampere 
Touko Voutilaisen koulusäätiö sr
Töölön Yhteiskoulun Osakeyhtiö
Vaasa

2 Tiedotusrenkaan jäsenet

Muut kuin em. ylläpitäjien alaisuuteen kuuluvat aikuislukiot

Omnian Espoon aikuislukio 
Helsingin aikuislukio 
Kotkan aikuislukio 
Kouvolan iltalukio 
Kuopion aikuislukio 
Lauttakylän lukion aikuislinja 
Lohjan lukion aikuislinja
Oulun aikuislukio
Rovaniemen aikuislukio
Savonlinnan aikuislukio
Valkeakosken aikuislukio
Vantaan aikuislukio

3 Aikuislukioliiton hallitus vuonna 2022

Puheenjohtaja: Mauri Ronimus, rehtori, Eiran aikuislukio
Varapuheenjohtaja: Sari Liski, apulaisrehtori, Eiran aikuislukio
Sihteeri: Mari Levy, rehtori, Joensuun Aikuislukio
Rahastonhoitaja: Sami Peltonen, rehtori, Turun iltalukio
Muut jäsenet:
Katri Hyrsky, rehtori, Helsingin aikuislukio
Anna-Maija Iskanius, toimialarehtori, Omnia
Mikko Kaarmela, lehtori, AIO ry, Turun iltalukio


4 Aikuislukioliiton kokoukset, yhteiskokoukset ja koulutusyhteistyö vuonna 2022

Aikuislukioliitto ry:n kokouksia pidettiin yhteensä kymmenen, joista 

  • vuosikokous 4.4.2022
  • hallituksen järjestäytymiskokous 20.4.2022
  • hallituksen kokoukset yhdessä AiRe ry:n kanssa: 18.1.2022, 10.2.2022, 10.5.2022, 16.6.2022 (kesäseminaari), 5.9.2022, 11.10.2022, 13.12.2022

Kokoukset toteutettiin kesäseminaaria lukuun ottamatta etämuodossa. Ulkopuolisena vierailijana hallituksen kokouksiin osallistui kauden aikana OAJ:n lukiokoulutuksen erityisasiantuntija Tuomo Laakso (kokous 8/2022). 

Lisäksi yhdistys järjesti kolme aikuislukioiden verkko-opetuksen ja -ohjauksen kehittämiswebinaaria (Eiran aikuislukio 1.4.2022, Omnian Espoon aikuislukio 30.9.2022 ja Turun iltalukio 28.10.2022), ja osallistui aikuislukioiden verkko-opetuksen kehittämisseminaarin järjestämiseen Joensuun Aikuislukion kanssa 2.-3.11.2022. Verkko-opetuksen pedagogiikan ja toteutustapojen kehittämiseen tähtäävä webinaarisarja jatkuu myös tulevalla kaudella.

Yhdistyksen vuosikokouksen 4.4.2022 puheenjohtajana toimi Marja-Leena Ruha-Tuomola ja sihteerinä Maria Lammi. Pöytäkirjan tarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Mari Levy ja Anna-Maija Iskanius. Liiton toimihenkilöiksi valittiin edellä mainitut hallituksen jäsenet. Toiminnantarkastajiksi valittiin Juho Kallio ja Anne Schroderus sekä toiminnan varatarkastajiksi Marja-Leena Ruha-Tuomola ja Kimmo Mikkola. Yhdistyksen liittymismaksuksi päätettiin 0 euroa ja kalenterivuoden 2022 jäsenmaksuksi 100 euroa. Tiedotusrenkaaseen kuuluvien aikuislukioiden vuosimaksu on jäsenmaksun suuruinen. 

5 Määrätietoista toimintaa vuonna 2022 – aikuislukioiden yhteistyö verkko-opetuksen kehittämisessä

Päättynyt toimikausi oli maassamme toisen asteen koulutuksen rakenteiden voimakkaan uudelleenarvioinnin aikaa. Valtioneuvoston vuonna 2021 julkaistusta koulutuspoliittisesta selonteosta ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) kauden aikana julkaisemista toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeen asiakirjoista oli selkeästi nähtävissä, että maamme koulutusjärjestelmään kohdistuu lähivuosikymmeninä hyvin merkittäviä kehityshaasteita, väestörakenteen ja työelämän muuttuessa voimakkaasti.  

OKM:n kehittämishankkeiden taustamateriaalit ja valmistelutyö ohjasivatkin vahvasti yhdistyksemme kehittämistoimintaa, tehdystä työstä varsin suuren osan keskittyessä hankkeiden keskeisten uudistustarpeiden käsittelyyn, näistä merkittävimpinä lukiokoulutuksen valtakunnallisen saavutettavuuden varmistamiseen ja toisen asteen koulutuksen järjestäjien yhteistyön lisäämiseen liittyvät toimenpiteet. Kuitenkin myös uuden TUVA-koulutuksen käyttöönottoon liittyvään valmistelu- ja tiedotustyöhön käytettiin yhdistyksessä varsin paljon aikaa.

Yhdistyksen toiminnan varsinaisena painopisteenä vuonna 2022 oli aikuislukioiden keskinäisen verkko-opetuksen kehittämisprojektin käynnistäminen. Tämän useampivuotisen hankkeen tarkoituksena on vahvistaa aikuislukioiden verkkopedagogista osaamista ja luoda oppilaitoksillemme aiempaa toimivampia ja yhtenäisempiä verkko-opetuksen järjestämisen tapoja. Tavoitteena on, että verkostollamme on jatkossa osaltaan riittävät valmiudet lukiokoulutuksen ja aikuisten perusopetuksen valtakunnallisen saavutettavuuden varmistamiseen.

Kauden aikana yhdistyksessämme vahvistui entisestään käsitys siitä, että aikuislukioiden tarjoamalla yleissivistävällä tutkintotavoitteisella koulutuksella on jatkossa yhä keskeisempi rooli mm. lukiokoulutuksen valtakunnallisen saavutettavuuden varmistamisessa, ammatillista ja lukiokoulutusta yhdistävien opintojen järjestämisessä sekä työuran aikaisen täydennyskouluttautumisen (jatkuva oppiminen) tärkeänä osana, kuten myös s2-opetuksen järjestämisessä maahanmuuttajaopiskelijoille ja toisen asteen koulutusta vaille jääneiden nuorten aikuisten kouluttamisessa.

Päättynyt kausi oli myös useiden koulutuspoliittisten uudistusten toimeenpanon ja arvioinnin aikaa.

Nivelvaiheen koulutuksen valtakunnalliset rakenteet uudistuivat syksyllä 2022, jolloin käynnistyi tutkintokoulutukseen valmentava TUVA-koulutus. Siinä yhdistyvät aiemmat perusopetuksen lisäopetus, lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA). Uusi TUVA-koulutus on suunnattu sekä oppivelvollisille että aikuisille, jotka tarvitsevat lisävalmiuksia ja ohjauksellista tukea siirtyäkseen lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen. Aikuislukioyhdistykset osallistuivat aktiivisesti uudistuksen valmisteluun ja oppilaitosverkostollamme voikin katsoa jatkossa olevan merkittävä tehtävä tämän koulutuksen yleissivistävien osien järjestämisessä.

Ylioppilastutkinto uudistui keväällä 2022. Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä aiemman neljän asemesta vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Uudistus koskee kokelaita, jotka aloittivat ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen. Aikuislukioliitto ry seuraa uudistuksen vaikutuksia opiskelijoidemme opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen.

Yhdistyksessä arvioitiin päättyneellä kaudella myös viime vuosina toteutettujen lukiouudistuksen ja laajennetun oppivelvollisuuden vaikutuksia aikuislukioiden toimintaan. Tehostetusta opintojen ohjauksesta, erityisopetuksesta ja oppimisen tuesta sekä lisääntyvästä korkeakoulu- ja työelämäyhteistyöstä on tullut koulutuksen järjestämisen uusia elementtejä aikuislukioissa, kuten myös oppivelvollisten opiskelun etenemisen aiempaa tarkemmasta seurannasta ja maksuttomuuden tuomista käytänteistä. Uudistusten vaikutuksista aikuislukioissa aloittavien opiskelijoiden opintomenestykseen ja sijoittumiseen jatko-opintoihin, sekä myös niiden oppilaitostemme toimintakulttuuriin tuottamista muutoksista, saataneen tarkempi kuva lähivuosina.

Keväällä 2022 yhdistyksemme jatkoi koronaepidemian ajan käytyä vuoropuhelua AiRe ry:n, AIO ry:n ja jäsenoppilaitosten kanssa keinoista helpottaa oppilaitostemme toimintaa ja ylläpitää opiskelijoidemme ja henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista poikkeusoloissa. Vaikka epidemia hiipuikin päättyneen kauden aikana maassamme, ovat sen vakavat vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin vasta tulossa näkyviin. Viranomaisen myöntämillä korona-avustuksilla on ollut merkittävä vaikutus oppilaitostemme kykyyn tavoittaa epidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita opiskelijoita.

Vuoden 2022 lopussa Opetushallitus antoi aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen arviointikriteerit, vastaparina edellisenä vuonna uudistetuille päättöarvioinnin kriteereille. Yhdistyksemme edustajat osallistuivat myös tämän uudistuksen valmisteluun.

Joulukuussa 2022 saatiin viranomaiselta tieto siitä, että aikuisten perusopetuksen rahoituksessa on tulevana vuonna odotettavissa suotuisa muutos, jota yhdistyksemme oli ajanut jo vuodesta 2017: opetuksen järjestäjät voivat jatkossa saada suoritusperusteista rahoitusta myös osasta opiskelijoidensa kertaamista kursseista.

Yhdistys toimitti syksyllä 2022 opetus- ja kulttuuriministeriölle taustamateriaalia ukrainalaisille maahantulijoille tarjolla olevista opintopoluista aikuislukioiden järjestämässä AIPEssa, TUVAssa ja lukiokoulutuksessa

Yhdistyksen hallitus käsitteli vuoden 2022 kokouksissaan pääasiassa seuraavaa:

  • koronavirusepidemian vaikutuksia opetuksen järjestämiseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin
  • OKM:n toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeiden avaamia näkymiä aikuislukioiden kehityshaasteisiin, erityisesti lukiokoulutuksen saavutettavuuden, jatkuvan oppimisen yhteistyömuotojen kehittämisen, lukiokoulutuksen laadunhallinnan sekä ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteistyön lisäämisen osalta
  • aikuislukioiden järjestämän verkko-opetuksen ja sähköisen opintojen ohjauksen kehittämishankkeen käynnistämistä (webinaarisarja ja seminaari)
  • oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpanon vaikutuksia aikuislukioihin
  • tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen käynnistämistä syksyllä 2022
  • ylioppilastutkinnon rakenteen uudistamisen vaikutuksia aikuislukioissa
  • aikuisten perusopetuksen arvioinnin kehittämistä

Aikuislukioliitto ry pyrkii toiminnallaan turvaamaan jäsentensä toimintaedellytykset nopeasti muuttuvassa koulutuskentässä sekä tuomaan esiin aikuislukioiden ja -linjojen järjestämän koulutuksen erityispiirteitä ja koulutuspoliittista merkittävyyttä. Yhdistyksemme jatkoi kauden aikana hyvää ja tiivistä yhteistyötään rehtoriyhdistys AiRe ry:n ja opettajayhdistys AIO ry:n kanssa. Yhteisesti laadittuina yhdistystemme koulutuspoliittiset lausunnot saavat vahvempaa näkyvyyttä ja painoarvoa. 

Vuosi 2022 oli yhdistyksemme kannalta onnistunut. Aikuislukioliitto ry:n edustajat osallistuivat kauden aikana OKM:n kehittämishankkeiden lisäksi myös useiden muiden asiantuntijaverkostojen toimintaan. Tämän toiminnan yhteydessä kyettiin sidosryhmille tuomaan hyvin esiin aikuislukioiden ja -linjojen järjestämän koulutuksen ja toimintakulttuurin erityisiä vahvuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Yhdistys myös tiedotti jäsenistöään tehokkaasti lähivuosina odotettavissa olevista merkittävistä muutoksista maamme koulutusjärjestelmässä.

6 Toiminta pedagogisena tukena ja asiantuntijuuden jakaminen

Kuluneen kauden aikana yhdistys käynnisti aikuislukioiden verkko-opetuksen ja -ohjauksen webinaarisarjan, jonka avulla voitiin jakaa tietoa oppilaitoksissa tehdystä verkkopedagogisesta kehittämistyöstä ja toimiviksi osoittautuneista käytännöistä ja samalla myös lisätä verkostomme tietoisuutta oppilaitosmuotoomme tulevaisuudessa kohdistuvista kehityshaasteista. Webinaareista lisää alla kohdassa 8.

Yhdistys jakoi kauden aikana jäsenistölleen ja rehtoriyhdistyksen jäsenille tietoa käynnissä olevista valtakunnallisista koulutuspoliittisista kehittämishankkeista sekä mm. TUVA-koulutuksen sisällöistä ja järjestämisestä, oppivelvollisuuden laajentumisen toteuttamiseen liittyvistä käytänteistä ja lukiouudistuksen viimeisten osien toimeenpanosta, sekä aikuisten perusopetuksen arvioinnin kehittämisestä. Liiton jäsenet ovat voineet osallistua opetusalan viranomaisten järjestämiin koulutuksiin ja webinaareihin sekä eri asiantuntijaverkostojen toimintaan.  



7 Aikuislukioliiton edustus ja jäsenten osallistuminen työryhmien toimintaan

Aikuislukioliitto ry osallistui vuonna 2022 ministeriön koulutuspoliittisten hankkeiden ja ylioppilastutkinnon kehittämisen seurantaryhmien sekä uuden TUVA-koulutuksen valmisteluryhmien työhön.

Puheenjohtaja Mauri Ronimus edusti yhdistystä OKM:n lukiokoulutuksen laadunhallinnan ja saavutettavuuden kehittämishankkeen seurantaryhmässä sekä ministeriön toisen asteen koulutuksen yhteistyön ja järjestäjärakenteen kehittämishankkeen seurantaryhmässä. Yksityiskoulujen Liitto ry:n hallituksen jäsenenä Ronimus jakoi myös tietoa aikuislukioiden toiminnasta ja kehittämishankkeista yksityisille koulutuksen järjestäjille.

Niina Peltonen toimi AiRe ry:n edustajana YTL:n ylioppilastutkinnon kehittämisen seurantaryhmässä ja myös AIO ry:n edustajana kaudella 2020–2022 OAJ:n aikuiskoulutustyöryhmän varajäsenenä.

Sari Liski toimi AiRe ry:n edustajana Opetushallituksen perusopetuksen arviointiuudistustyön ohjausryhmässä.

Sami Peltonen toimi Aikuislukioliiton edustajana CIMO:n Aikuiskoulutuksen (kansallisessa) asiantuntijaryhmässä (Grundtvig, Nordplus Voksen) ja Kuntaliiton rehtoriverkoston seminaareissa. Vuonna 2022 hän edusti yhdistyksiämme myös Suomen Rehtorit SURE ry:n hallituksen varsinaisena jäsenenä (vastuualueena KOPO-salkku).

Mikko Kaarmela toimi AIO ry:n puheenjohtajana.

 

8 Jäsenten osallistuminen koulutuksiin ja tilaisuuksiin

Aikuislukioliitto ry järjesti toimintakauden aikana jäsenoppilaitoksillemme ja yhdistystemme eri sidosryhmille kolme verkko-opetuksen ja ohjauksen kehittämisen webinaaria, joiden avulla yhdistys pyrki tekemään osallistujatahoille tunnetuksi aikuislukioiden järjestämää verkkokoulutusta ja myös sen merkitystä lukiokoulutuksen valtakunnallisen saavutettavuuden varmistamisessa. Samalla pyrittiin aktivoimaan oppilaitostemme henkilöstöä verkko-opetuksen pedagogiikan ja toteuttamistapojen voimakkaaseen kehittämiseen. Esitykset tallennettiin ja ne saivat erittäin hyvän vastaanoton. Tietoa kehittämistyöstä kyettiin levittämään sidosryhmillemme laajalti. Webinaarisarja sai myöhemmin syksyllä jatkoa Joensuun Aikuislukiossa 3.-4.11.2023 lähitilaisuutena järjestetyn aikuislukioiden verkko-opetuksen kehittämisseminaarin muodossa.  Seminaarissa esiteltiin mm.:

  • Itä-Suomen eLukioverkkopalvelun toimintaa
  • yksilöllisiä opintopolkuja verkko-opiskelussa
  • arvioinnin ja analytiikan työkalujen käyttöä sähköisellä oppimisalustalla
  • jatkokoulutuksen esittämiä vaatimuksia aikuisopiskelijan verkko-opiskelutaidoille
  • simulaatioita ja virtuaaliympäristöjä opetuksen tukena
  • verkko-opetuksen laatukriteereiden kehittämistä lukio-opetuksessa
Seminaarissa järjestettiin myös erillinen TUVA-koulutuksen työpaja. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui henkilöstöä 15 aikuislukiosta, kokonaisosallistujamäärä oli hieman yli 100 henkilöä.



9 Tiedotustoiminta  

Aikuislukioliitto ry pyrkii edistämään yhdistyksen jäsenten ja oppilaitostemme näkyvyyttä maamme koulutuskentässä ja tekemään järjestämämme aikuiskoulutuksen merkitystä ja erityispiirteitä tutuiksi viranomaisille, poliittisille päättäjille ja sidosryhmille. Näin voidaan parantaa aikuislukioiden ja -linjojen toimintaedellytyksiä nopeasti muuttuvassa koulutuskentässä.

Tiedotuksessa tehtiin aiempaan tapaan yhteistyötä AiRe ry:n ja AIO ry:n kanssa ja yhdistykset valmistelivat yhteisesti lausuntonsa ajankohtaisista koulutuspoliittisista hankkeista.

Toimintakausi tarjosi yhdistyksellemme tilaisuuksia viestiä sidosryhmilleen aikuislukioverkoston järjestämän koulutuksen yhteiskunnallisesta merkittävyydestä erityisesti OKM:n lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman sekä toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeen seurantaryhmissä ja muissa viranomaisten työryhmissä. Maaliskuussa 2022 puheenjohtaja oli vieraana ministeriön lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osaston tapahtumapäivässä kertomassa maamme aikuislukioverkoston toiminnasta ja kehitysnäkymistä. Tietoa jäsenille ja oppilaitoksillemme tärkeistä koulutuspoliittisista kehittämistarpeista yhdistys toimitti myös muille sidosryhmilleen (mm. Suomen Kuntaliitto ry, Sivistystyönantajat ry, Suomen Rehtorit SURE ry, Yksityiskoulujen Liitto ry, Pro Lukio ry).

Kauden aikana Aikuislukioliitto ry on tiedottanut aikuislukioita yhdistyksen toiminnasta ja oppilaitoksiamme koskevista kehittämishankkeista kotisivuillaan ja sähköpostitse. Yhdistyksen jäsenet ovat voineet keskustella aikuislukioita koskevista ajankohtaisista asioista myös Facebookin Aikuislukiot-ryhmässä.

Seminaarissa järjestettiin myös erillinen TUVA-koulutuksen työpaja. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistui henkilöstöä 15 aikuislukiosta, kokonaisosallistujamäärä oli hieman yli 100 henkilöä.

10 Lausunnot ja kuulemiset 

Yhdistys antoi vuoden 2022 aikana seuraavat lausunnot:

  • Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi oppivelvollisuuslain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (4.2.2022)
  • Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeeseen liittyvistä säädösmuutoksista (21.6.2022)
  • Lausunto luonnoksesta lukiokoulutuksen laatustrategiaksi 27.9.2022
Puheenjohtaja Ronimus esitteli 23.3.2022 opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osastolle (LAMOS) maamme aikuislukioverkoston nykytilaa ja kehitysnäkymiä, erityisesti koulutuksen saavutettavuuden, jatkuvan oppimisen muotojen kehittämisen ja kahden tutkinnon opintojen järjestämisen näkökulmista.


Ronimus osallistui 30.8.2022 Opetushallituksen järjestämille XIII valtakunnallisille lukiopäiville, joissa hän alusti aikuislukioiden tekemästä laadunhallintatyöstä. Hän esitteli myös aikuislukioiden ja ammatillisen koulutuksen verkostoyhteistyötä Suomen Kuntaliiton, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE:n, Sivistystyönantajien ja FCG:n 14.10.2022 järjestämässä Osaamista yhdessä – Ammatillinen koulutus 2022 -tapahtumassa.

Keväällä 2022 Aikuislukioliitto ry sai tiedon siitä, että aikuisten perusopetuksen päätoimisille opiskelijoille muodostuisi jatkossa työnhakuvelvoite, jos he opiskelevat kotoutumistuella. Yhdistyksemme edustajat lähettivät työ- ja elinkeinoministeriöön sekä muille asianosaisille aikuisten perusopetuksen järjestäjien yhteisesti laatiman vetoomuksen, jossa vastustettiin tätä työnhakuvelvoitetta.


11 Kansainvälinen toiminta

Rehtori Sami Peltonen edusti Aikuislukioliittoa CIMO:n Aikuiskoulutuksen (kansallisessa) asiantuntijaryhmässä (Grundtvig, Nordplus Voksen).

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä