Opetusvinkkejä
Tabletlaitteet opetuksessa
iPad oppimisen tukena
Mobiilisovellukset opetuksessa
iPadin mahdollisuuksia opetuksessa
Löytyy paljon ohjelmia, joilla voi tuottaa, kommunikoida tai hakea tietoa - tässä muutamia:
Tuottaminen voi olla tekstiä, piitämistä, kuvia, videoita jaäänitiedostoja.
Tekstiä voi kirjoittaa muisiinpanoihin itselleen,opettajalle tai verkkoon erilaisina esityksinä.
- Appseina voivat olla toimisto-ohjelmat (Pagestms. kirjoitusohjelmat, Word)
- esitysten teko-ohjelmat (KeyNote, Explain Everything, ShowMe, Power Point)
- blogiohjelmat (Blogger tms.) Blogin voi luoda vaikka ryhmälle oman, jolloin kaikki voivat kirjautua samoilla tunnuksilla postaamaan. Oppilaat voivat esiintyä etunimillään, jolloin ryhmä tunnistaa, ketkä ovat postanneet, mutta ulospäin ei voi ketään tunnistaa.
- Wikit on yksi yhteisöllinen tuottamisen muoto.
- Explain Everythingilla tai ShowMella tuotetut nauhoitteet voi halutessaan jakaa laajemminkin vaikka YouTubeen.
- kirjanteko-ohjelmat (Book Creator, CBB)
- Tuottaa voi omaan käyttöön tai jakoon miellekartta-, piirto-, kuvankäsittely-, sarjakuvanteko-, animaatio-, musiikinteko- ja videonkäsittelyohjelmilla.
- Esim. kielten opetukseen BitsBoard-apps, jolla voi luoda omia sisältöjään ja jakaa niitä.
Kommunikointiin on omat ohjelmansa sosiaalisen median työkaluista, sähköpostiin ja videoneuvotteluun.
- Tiedostojen jakovoi tapahtuapilvipalveluiden, kuten Dropboxin kautta.
- Kuvia voi jakaa mm.Flickrissä ja videoita YouTubessa.
- Opettajavoi luodajaetun kansion materiaalejaan varten. Tällöin oppilaat saavat helpostioppitunneillaluentomuisiinpanot itselleen. Oppilaiden on myös luotava tili pilvipalveluun.Samaan kansioon voi oppilaat palauttaa myös omat työnsä tai sitä varten voi luoda uuden kansion.
Tietosisältöiset ohjelmat
- Oppillaat voivat ladata iBooksiin sähköisiä kirjoja, verkkolehtiä ja pdf:iä.
- Verkossa olevat sanakirjat, videot, TV-ohjelmat ja webinaarit (iTunesU, TED, opetusTV, mafynetti) ovat opetuksessa käytössä.
- Monet eri tietosisältöiset ohjelmat kuten jaksollinen järjestelmä, taulukkokirjat (www.taulukot.com), laskimet (Calc Pro HD…)yms. löytyvät.
- Podcast-appsilla voi ladata itselleen kuunneltavia äänitiedostoja AppleStoresta.
- Erilaisia opettajan työkaluja, kuten korjaukseen (Annotate) ja testien teko-ohjelmia (Socrative) voi käytää.
- Opetusta voi toteuttaa monella eri periaatteella, yhtenä Flipped Classroom. Opiskelijat perehtyvät itsenäisesti verkon materiaalien avulla opiskeltavaan asiaan ja oppitunnit käytetään tiedon harjoitteluun ja soveltamiseen.
iMovie (ala- ja yläasteelle)
iMoviesta iloa opetukseen: Nyt tehdäänkin elokuvaa
Jos oppitunneilla on enemmän aikaa työstää vuoropuhelua, mini- tai isompaa näytelmää, kannattaa kokeilla iMovie-appsia. Ohjelmalla voi kuvata ja työstää omia elokuvia tai trailereita. Joskus varsinkin pojista vuoropuhelujen harjoittelu on pakkopullaa, joten iMoviella voi naamioida tehtävän - nyt tehdäänkin elokuvaa! - oppilaat joutuvat keksimään vuorosanat ja puhuvat huomaamattaan.
IMoviella on helppo kuvata erilaisia suullisia tilanteita, esim. ostoksilla toimiminen, tienkysyminen, haastatteluja. Kuvattuja kohtauksia on helppo käsitellä ohjelmassa, kohtausten järjestystä voi muuttaa, kohtauksia voi leikata tai venyttää. Voi lisätä taustamusiikkia, stillkuvia, vuorosanoja tai musiikkia haluttuun kohtaan.
iMovien traileritoiminto on tosi kätevä. Tänä syksynä 9.luokan kanssa olemme käsitelleet ruotsin oppikirjaamme kuuluvaa elokuvateemaa tekemällä elokuvia ja trailereita. Yksi ryhmä työsti trailerin elokuvasta Geishan muistelmat (ks.traileri), toinen ryhmä Pingviinien matkasta lisäten omia kuvaamiaan kohtauksia. Kolmas ryhmä teki kauhuelokuvaa koulusta (ks. Traileri), kolmas ryhmä teki kuvitetteellisen trailerin luokan opintomatkasta Moskovaan.
iMovie opettaa trailerin tekemisen kädestä pitäen. Ensin valitaan teema, esim. romanssi, kauhuelokuva, seikkailu, jonka mukaan ohjelma valitsee kuvien värisävyt ja musiikin. Traileriin kirjoitetaan halutulla kielellä (voi kirjoittaa myös venäjäksi!!!) elokuvan tiedot, ohjaaja, tuottaja, lavastaja, näyttelijät, jne. Valitaan halutut filminpätkät. Tadaa, ja traileri on valmis esitetettäksi!
iMoviella voi myös tehdä duppausta. Oppilaat nauhoittavat ennen oppituntia haluamastaan elokuvasta tai sarjasta pätkän. Sitten poistetaan ääniraita ja oppilaat keksivät uudet vuorosanat ja nauhoittavat ne halutulla kielellä kohtauksiin. iMovie kehittää oppilaiden esiintymisvalmiutta, teknisiä taitoja ja luovuutta.
Terhi Tyyskä
kieltenopettaja
Itä-Suomen koulu
Lappeenranta
Kurkkaapa tämä kirjoitus: Quick voice suullisten tuotosten nauhoittamiseen (ala- ja yläasteelle)
QuickVoice on kätevä kielitaidon suullisessa harjoittelussa ja tuotoksen tallentamisessa
Ipad -appsi QuickVoice on erittäin kätevä kielitaidon suullisessa harjoittelussa ja tuotoksen tallentamisessa ja sopii kieleen kuin kieleen!
QuickVoice-reconder on eräänlainen sanelukone ja sillä voi nauhoittaa kaikenlaisia suullisia tuotoksia, mm. haastatteluja, vuoropuheluja, esim. kaupassa asioiminen, lippujen ostaminen, kouluaineista jutteleminen. Sopii myös oppilaille, jotka vierastavat naamansa näkymistä videokuvassa. Tuotokset tallentuvat ohjelmaan ja ne voi lähettää sähköpostitse eteenpäin. Ohjelmalla on helppo nauhoittaa ja tallentaa oppilaiden suullisia kokeita.
Toisinaan annan venäjän tunneilla alakoulussa tai ruotsin tunneilla yläkoulussa kotiläksyksi nauhoitettavia lukuläksyjä. Oppilas lukee kappaleen tai vuoropuhelun ja nauhoittaa sen QuickVoicella. Tarvittaessa opettaja kuuntelee lukuläksyn. Tärkeintä on kotona tapahtuva prosessi. Luettuaan läksyn oppilas kuuntelee sen ja tarvittaessa nauhoittaa sen niin monta kertaa, kunnes se kuullostaa häneltä hyvältä. Oppilas oppii reflektoimaan ja arvioimaan oppimistaan. Vinkki: jos ei ole mahdollisuutta käyttää ipadia, voi lukuläksyn myös suorittaa kännykän nauhurilla. Quickvoicen tai kännykän nauhurilla avulla voi myös antaa lukuläksyjä tai ääntämishajoituksia oppilaalle, joka lähtee pidemmälle lomamatkalle.
Quickvoicella voi myös kätevästi tehdä omia kuunteluita, jos ei löydy aihepiiriltään tai sanastoltaan sopivia kuunteluja. Olen pyytänyt koulumme natiiveja lukemaan haluamani tekstin ja nauhoittanut sen Quickvoicella ja soittanut sen sitten oppilaille.
Terhi Tyyskä
venäjän, ruotsin ja saksan opettaja
Itä-Suomen koulu, Lappeenranta
Lähde: http://padiopetus.blogspot.fi/2013/11/quicvoice-on-kateva-kielitaidon.html#more