Hankkeet

Yläluokkien opettajien ja oppilaiden lukujärjestykset on luettavissa Wilmassa. Eskarissa ja alaluokilla luokanopettaja tiedottaa oppilaiden lukujärjestyksistä. Oppilaan koulupäivä ajoittuu klo 8.55 ja 15.00 välille.

Koulukampuksella toimii esi- ja perusopetuksen luokat 0-9, lukio, kansalaisopisto ja musiikkiopisto. Viitasaari Areenaa käytetään liikuntatunneilla, yhteisiin tilaisuuksiin, juhliin ja vanhempainiltoihin. Auditoriotilana käytetään elokuvateatterin tilaa. Yhteistyötä eri koulumuotojen kesken kehitetään.

Yläluokkien (7-9) oppilaat voivat välituntisin olla Nuorisotalolla erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Muutoin välitunnit pääsääntöisesti vietetään ulkona. Kuljetusoppilailla on mahdollisuus käydä kirjastossa viimeisen välitunnin aikana.

 

AAMU- JA ILTAPÄIVÄHOITO

- esikoulussa (6.45 – 17.00)

- 1.-2. lk:t ja erityisen tuen oppilaat (7.45 – 16.15)

HENKILÖKUNNAN VIRKISTÄYTYMINEN

Henkilökunnan osallistuminen yhteisiin virkistystapahtumiin pyritään mahdollistamaan koulupäivää lyhentämällä tai muilla järjestelyillä.

KOULUPÄIVÄN PITUUDESTA POIKKEAMINEN

Koulupäivän pituutta voidaan rehtorin päätöksellä muuttaa ns. poikkeuspäivinä joko pidemmäksi tai lyhyemmäksi.

VERKKOMATERIAALIN HYÖDYNTÄMINEN (KOULUSSA JA KOTONA)

- Ekapeli

- http://opetusaineistot.kirjavalitys.fi/

- Peda.net

- Socrative

- Bingel

- Otavan oppilaan maailma

- Sanoma Pro

- Näppistaituri

- Ville oppimisympäristö

- Editan oppimateriaalit

KERHOT

Koulumme on jo useamman vuoden ajan osallistunut koulun kerhotoiminnan kehittämishankkeeseen. Kerhojen avulla on saatu aikaan monipuolista lapsen ja nuoren kasvua tukevaa vapaa-ajan toimintaa. Kerhoja on toteutetaan oppilaskerhoina varsinaisen koulupäivän jälkeen.

Kerhot pidetään pääsääntöisesti varsinaisen kouluajan ulkopuolella. Niissä käsitellään erilaisia teemoja ja niihin voivat osallistua 0 - 9 luokkien oppilaat. Osallistuminen sitoutetaan teemojen mukaan. Kerhojen ohjaajina toimivat eri oppiaineiden opettajat ja koulun sidosryhmien edustajat. Harrastamisen mallin koordinaattorina Wiitaunionin alueella toimii Saara Karhu.

KIVA-KOULU

Koulumme on mukana valtakunnallisessa ohjelmassa, jonka tarkoituksena on minimoida koulukiusaaminen. Eskarilaisilla käytössä Empatiataiturit -materiaali, sen lisäksi hyödynnetään eri tunnetaitomateriaaleja (Askeleittain, Fun Friends, Tunteet hukassa).

OPPILASKUNTATOIMINTA

- oppilaskunnan vetäjiänä toimivat alaluokilla Jani Paanila sekä yläluokilla Marika Korhonen

- oppilaiden osallisuuden lisääminen

- Lapsiparlamentin toiminta

- yhteisöllisyyden vahvistaminen koulun toimintakultturissa

- yhteistyö Huopanan ja Kymönkosken koulujen kanssa

LIIKKUVA KOULU

Haapaniemen koulu on liikkuva koulu. Pyrimme lisäämään liikuntaa koulupäiviin tauottamalla oppituntien istumista, järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia sekä liikuttamalla koululaisia välituntisin. Vastuuhenkilöinä toimivat Katja Paananen ja Krista Fomin.

Alaluokat: Välkkäri –koulutusta välituntiliikuttajille

Eskarissa metsämörritoiminta ja metsämörriretket lähiluontoon

Hyvinvointitaitojen opetus

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa ja oppilashuoltolaissa kirjattuna hyvinvoinnin opettamisen tavoitteet. Hyvinvointitaidot (esim. vuorovaikutus-, läsnäolo-, ajattelu-, vahvuus- ja tunnetaidot) ovat erottamaton osa oppimista ja koulunkäyntiä. Hyvinvointitaitoja voi oppia ja opettaa ja ne kuuluvat luontevana osana koulun arkeen.

Hyvinvointisuunnitelmamme tarkoituksena on vaalia koulussamme positiivista pedagogiikkaa. Hyvinvointiteot ovat väyliä siihen. Voimme luoda, synnyttää ja tavoitella isoja unelmia arjen pienten tekojen kautta. Hyvinvointiteot avaavat ovea oppimiseen, tunnelukkojen avaamiseen, tunnemaailman rikastumiseen, itseen ja toiseen ihmiseen. Toivomme, että koulussamme jokainen kohtaaminen olisi arvokas ja auttaisi sekä lapsia, nuoria ja aikuisia kukoistamaan omana ainutlaatuisena itsenään.

Hyvinvointisuunnitelma



LUKUINNOSTUKSEN TUKEMINEN

Koulussamme tuetaan oppilaan lukuinnostuksen heräämistä ja kasvua ikäryhmälle sopivin menetelmin ja välinein. Oppilasta ohjataan löytämään itselleen sopivaa luettavaa sekä koulussa että kirjastossa. Koulussamme hyödynnetään Lukeva koulu -mallia.

Alaluokille koulutetaan omat lukuagentit yhteistyössä kirjaston kanssa. Nämä lukuagentit toimivat omissa luokissaan lukemiseen innostajina, uutuuksien esittelijöinä sekä vertaisvinkkaajina.

Yläluokkien oppilaat toimivat lukukummeina alaluokilla niin, että he lukevat ja kuuntelevat lukemista sekä innostavat tarinankerrontaan ja lukemiseen.

Teemme läheistä yhteistyötä Viitasaaren Kirjakaupan ja Keski-Kirjastojen kanssa. Käytämme esimerkiksi Keski-Kirjastojen laatimia lukudiplomeja ja tunneilla hyödynnetään kirjaston palveluja. Paikalliskirjasto on myös mukana erilaisissa toiminnallisissa projekteissa, kuten genretyöpajoissa ja tiedonhakuharjoituksissa.

Mahdollisuuksien mukaan koulussamme järjestetään myös kirjailijavierailuja.

Kirjoista saamme paitsi tietoa ja elämyksiä, myös elämän rakennuspalikoita.