1.1 Opetussuunnitelman laatiminen

Paikalliset kirjaukset

Vesannon yhtenäiskoulun lukion opetussuunnitelmaa on tehty yhteistyössä Suonenjoen ja Rautalammin lukioiden kanssa.

Omassa koulussa opetussuunnitelman laatimisessa ovat olleet mukana myös opettajat ja opiskelijat.
Opiskelijoiden ja opettajien yhteisiä suunnittelutapaamisia on pidetty tammikuussa 2016 erityisenä aiheena teemaopinnot ja huhtikuussa aiheena arvot ja opiskelumenetelmät. Vanhempaintoimikunta on käsitellyt opetussuunnitelmaluonnosta usieta kertoja.

Koska lukio toimii kiinteässä yhteistyössä perusopetuksen kanssa, on myös opetussuunnitelmatyössä tarkastettu, että lukion ja perusopetuksen opetussuunnitelmat ovat sopusoinnussa keskenään.

Opiskelijahuolto -osio on laadittu vuonna 2014 moniammatillisesti tuolloin voimaantulleiden säännösten mukaisesti.

Tämä aikuislukion opetussuunitelma noudattaa mahdollisuuksien mukaan lukion opetussuunnitelmaa aikuislukion tuntijako ja muut määräykset ja ohjeet huomioiden.

1.1 Opetussuunnitelman laatiminen

Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelmajärjestelmän osia ovat
  • lukiolaki (629/1998) ja -asetus (810/1998)

  • valtioneuvoston asetus lukiolaissa tarkoitetun koulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (942/2014)

  • Opetushallituksen määräys aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista

  • koulutuksen järjestäjän hyväksymä opetussuunnitelma

  • lukioasetuksen (810/1998) 3 §:n mukainen vuosittainen suunnitelma.


Kaikki aikuisten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman näiden opetussuunnitelman perusteiden mukaan, jollei opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä järjestämisluvasta muuta johdu. Jos aikuisten lukiokoulutuksen järjestämislupaan liittyy erityinen koulutustehtävä, siihen liittyvät määräykset otetaan huomioon opetussuunnitelmaa laadittaessa. Opetussuunnitelmassa päätetään oppilaitoksen opetus- ja sivistystyöstä aikuisten lukiokoulutuksen osalta. Koulutuksen järjestäjä laatii opetussuunnitelman pohjalta lukuvuosittaisen suunnitelman opetuksen käytännön järjestämisestä. Opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa oppilaitoksen aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman sekä lukuvuosittaisen suunnitelman pohjalta.

Opetussuunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon oppilaitoksen toimintaympäristö, ja erityisresurssit, oppilaitoksen sijaintialueen luonto ja ympäristö, historia, kieliolosuhteet, elinkeino- ja kulttuurielämä sekä muiden oppilaitosten opetustarjonta. Käytännön yhteistyö eri alojen asiantuntijoiden kanssa lisää opiskelun elämänläheisyyttä ja syvällisyyttä. Opetussuunnitelmaa laadittaessa myös ajankohtaistetaan opetussuunnitelman perusteissa määrättyjä asioita.

Koulutuksen järjestäjä hyväksyy aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman ennen sen käyttöönottoa erikseen suomenkielistä ja ruotsinkielistä sekä tarvittaessa muulla kielellä annettavaa opetusta varten.

Opiskelijan mahdollisuus suorittaa aikuisten lukiokoulutuksen oppimäärään sisältyvät opinnot kolmessa vuodessa on turvattava järjestämällä opintojen eteneminen joustavasti ja tarjoamalla tarvittava oppimisen ja opiskelun tuki. Opetussuunnitelma tulee laatia siten, että se antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilöllisiin valintoihin myös muiden koulutuksen järjestäjien antamaa opetusta hyväksi käyttäen.

Koulutuksen järjestäjä päättää, miten opetussuunnitelma laaditaan opetussuunnitelman perusteiden pohjalta. Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Yhteistyötä opetussuunnitelman laatimisessa voidaan tehdä myös muiden koulutuksen järjestäjien ja eri sidosryhmien kanssa. Ennen opetussuunnitelman hyväksymistä koulutuksen järjestäjän tulee kuulla opiskelijakuntaa ja oppilaitoksen henkilöstöä sekä varata kaikille aikuisten lukiokoulutukseen osallistuville 2 opiskelijoille mahdollisuus ilmaista mielipiteensä siitä. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden vanhemmilla ja huoltajilla tulee olla mahdollisuus tutustua opetussuunnitelmaan. Yhteistyöllä eri tahojen kanssa pyritään varmistamaan aikuisten lukiokoulutuksen korkeatasoisuus, yhteiskunnallinen merkittävyys sekä koko yhteisön sitoutuminen yhdessä määriteltyihin tavoitteisiin ja toimintatapoihin.

Opetussuunnitelmaa laadittaessa pyritään ratkaisuihin, jotka kehittävät oppilaitoksen toimintakulttuuria, edistävät opiskelijoiden hyvinvointia, jaksamista ja osallisuutta, rohkaisevat resurssien joustavaan ja tehokkaaseen käyttöön sekä monipuolistavat vuorovaikusta oppilaitoksen sisällä ja suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan.