Asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä lasta koskevan asian käsittelyssä

Esiopetuksen monialainen asiantuntijaryhmä UKK

Onko asiantuntijaryhmän kokoukseen osallistuminen lapselle ja huoltajalle pakollista?
Ei. Oppilashuollon palvelut ovat vapaaehtoisia ja asiakkaalla on lisäksi oikeus päättää, ketä kokouksessa on paikalla.

Milloin oppilashuollon monialainen asiantuntijaryhmä kootaan?
Siinä vaiheessa, kun pelkkä pedagoginen tuki ei enää riitä. Lähtökohtaisesti oppilaan tulee saada vähintään tehostettua tukea ennen ryhmän kokoamista.

Kuinka asiantuntijaryhmä kootaan?
Lapsen vastaava esiopettaja, muu pedagogi tai oppilashuollon edustaja vie asian oppilashuollon tiimille, johon kuuluvat kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi. Oppilashuollon tiimi miettii asiantuntijaryhmän kokoonpanon ja lapsen vastaava esiopettaja pyytää paikalle tarvittavat asiantuntijat.

Ketä asiantuntijaryhmään kutsutaan?
Mukaan kutsutaan tapauskohtaisesti vain ne pedagogiset, oppilashuollolliset tai muut lasten hyvinvointiin liittyvät asiantuntijat, jotka ovat asian suhteen tarpeellisia. Ryhmä tulee pitää mahdollisimman rajattuna ja pienenä.

Mitä oikeuksia ryhmään nimeäminen tuo?
Ryhmään nimetty voi pyytää lasta koskevia neuvoja muilta asiantuntijoilta. Lisäksi hänellä on pääsy oppilaasta laadittuun oppilashuoltokertomukseen,

Ketä asiakkaan puolelta kutsutaan?
Lapsen lisäksi kutsutaan yleensä virallinen huoltaja tai huoltajat. Huostaan otettujen oppilaiden osalta tulee huoltajuus selvittää oppilasrekisterin ylläpitäjältä. Huoltajaa voi ryhmässä edustaa esimerkiksi sosiaalityöntekijä tai sijaisvanhempi.

Ketkä toimivat puheenjohtajana ja sihteerinä?

Ryhmän puheenjohtaja valitaan tapauskohtaisesti. Sihteerinä toimii lapsen vastaava esiopettaja, joka laatii oppilashuoltokertomuksen Wilmaan.

Millaisia suostumuksia tarvitaan tavalliseen asiantuntijaryhmään?
Kun osallistujat ovat pedagogisia tai oppilashuollon henkilöstöä, riittää lapsen ja huoltajan suullinen lupa. Käytännössä saattaa olla järkevää pyytää myös tällöin kirjallinen lupa.

Millaisia lupia tarvitaan laajempaan asiantuntijaryhmään?
Jos osallistujina on myös esimerkiksi perheneuvolan ja lastensuojelun henkilöstöä, tarvitaan asiakkaan yksilöity kirjallinen suostumus. Kirjallinen lupa tarvitaan myös lapsen tai huoltajan tukihenkilön osallistumiseen.

Miten asiantuntijaryhmän varaus tehdään?
Varaus tehdään Wilmassa vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin kaikille oppilashuoltotiimin asiantuntijoille, muussa tapauksessa varaus raukeaa.

Minkä verran kokoukseen varataan aikaa?
Yhden lapsen asiantuntijaryhmän kokouksen tulisi kestää vähintään tunnin verran.

Saako kokouksen nauhoittaa?
Kokouksen ääni- ja kuvanauhoitus on sallittua, kunhan te tehdään kaikille tiettäväksi.