3.4 Opintojen rakenne

3.4 Opintojen rakenne

Nuorille tarkoitetussa lukiokoulutuksessa lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Lukio-opinnot muodostuvat lukiolaissa tarkoitetun koulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta annetun valtioneuvoston asetuksen (942/2014) mukaisesti pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Syventävät kurssit ovat opiskelijalle valinnaisia, pääasiassa oppiaineen pakollisiin kursseihin välittömästi liittyviä jatkokursseja. Valtakunnalliset syventävät kurssit ovat valtioneuvoston asetuksessa (942/2014) tarkoitettuja syventävinä opintoina tarjottavia kursseja, joihin Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet. Näitä kursseja opiskelijan on valittava opinto-ohjelmaansa vähintään kymmenen. Valtakunnallisten syventävien kurssien lisäksi lukiossa voi olla opetussuunnitelmassa määriteltyjä paikallisia syventäviä kursseja.

Soveltavat kurssit ovat menetelmäkursseja, saman tai muun koulutuksen järjestäjän tarjoamia ammatillisia opintoja, aineksia eri oppiaineista sisältäviä eheyttäviä kursseja tai muita lukion tehtävään soveltuvia opintoja. Soveltaviin kursseihin kuuluu valtakunnallisia soveltavia kursseja ja lukion opetussuunnitelmassa määriteltyjä paikallisia soveltavia kursseja. Valtakunnallisia soveltavia kursseja ovat eri aineissa ja aineryhmissä suoritettavat koulutuksen järjestäjän tarjoamat valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset lukiodiplomit sekä ne taideopintokurssit, joille Opetushallitus on laatinut valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet näiden lukion opetussuunnitelman perusteiden luvussa Taiteiden väliset kurssit.

Kurssien suoritusjärjestyksestä päätetään lukion opetussuunnitelmassa.

Kieliohjelma

Äidinkielet

Utsjoen kunnan kouluissa opetettava äidinkieli on joko saamen tai suomen kieli. Lisäksi saamenkielisille oppilaille opetetaan suomea äidinkielen omaisena oppiaineena.



Toinen kotimainen kieli

Lukion opiskelijan toinen kotimainen kieli (B1), jonka opetus alkaa peruskoulun 7. luokalta, on ruotsin kieli.



Vieraat kielet

Perusopetuksen vuosiluokilla 1 - 6 alkanut kieli (A1) on englanti. A2-kielenä voi saamenkieliselle opiskelijalle olla norjan kieli ja suomenkieliselle opiskelijalle norjan tai saamen kieli. Perusopetuksen 8. luokalta alkaneena valinnaisena vieraana kielenä (B2) tai lukiossa alkavana kielenä (B3) opiskelija voi valita norjan, ranskan, saamen, saksan tai venäjän kielen.