Ruotsi

Ruotsin kieli

Ruotsin kielen opiskelu antaa opiskelijalle ruotsin kieleen ja sen käyttöön liittyviä tietoja ja taitoja ja perehdyttää hänet pohjoismaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Päämääränä on auttaa opiskelijoita syventämään tietojaan kaksikielisestä Suomesta ja muista Pohjoismaista. Ruotsin kielen opiskelu antaa opiskelijalle perusvalmiudet kommunikoida sekä kotimaassa Suomessa että muissa Pohjoismaissa ruotsin kielellä. Ruotsin kielen opetuksen tavoitteena on lisäksi pyrkiä motivoimaan opiskelijaa omatoimiseen kielen opiskeluun sekä pohjoismaiseen kulttuuriin perehtymiseen.

Opiskelijan on mahdollista suorittaa kursseja itsenäisesti vain painavassa erityistapauksessa ja asiasta tulee tällöin neuvotella opettajan kanssa. Pakollisia kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti.


Pakolliset kurssit

RUB1 Minun ruotsini

Kurssin tavoitteena on pohtia omia oppimistavoitteitaan ja ruotsin kielen merkitystä omassa elämässä nyt ja tulevaisuudessa. Aihepiireinä ovat nuoren omaan elämään liittyvät asiat: omasta itsestä kertominen, vapaa-aika, opiskelu sekä oma perhe ja asuminen.

RUB 2 Hyvinvointi ja ihmissuhteet

Kurssilla käsitellään hyvinvointia ja hyvää elämää sekä ystävyyttä ja ihmissuhteita. Muina teemoina ovat vaatteet ja tyyli sekä asuminen ja matkustaminen. Sekä suullista että kirjallista kielitaitoa harjoitellaan monipuolisesti.

RUB3 Kulttuuri ja mediat

Kurssin tarkoituksena on vahvistaa erilaisten tekstilajien tulkitsemis- ja tuottamistaitoa. Tämä tehdään eri medioita hyödyntäen. Keskeisenä teemana on tutustuminen suomenruotsalaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja tiedotusvälineisiin nuoria kiinnostavasta näkökulmasta katsoen.

RUB4 Monenlaiset elinympäristömme (U)

Kurssin aiheina ovat monimuotoinen elinympäristö, yhteiskunnan ajankohtaiset ilmiöt ja erilaiset kulttuurit. Kurssilla kehitetään kykyä tuottaa ja tulkita erilaisia tekstilajeja.

RUB5 Opiskelu- ja työelämää ruotsiksi

Kurssin keskeisinä aiheina ovat työelämässä tarvittavat vuorovaikutustaidot sekä nuoren jatko-opinnot ja tulevaisuudensuunnitelmat. Mahdollisuus opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä sekä osallistuminen pohjoismaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön ovat myös kurssin pääaiheita.


Syventävät kurssit

RUB6: Puhu ja ymmärrä paremmin: Kurssilla harjoitellaan puheviestintää ja suullisen kielen käyttöä eri tilanteissa. Aiheina ovat ajankohtaiset pohjoismaiset tapahtumat ja muiden kurssien aihepiirit kuten vapaa-aika, kulttuuri, retkeily luonnossa, tapakulttuuri ja maantuntemus. Kurssilla vankennetaan arkipäivän kielenkäyttötilanteissa tarvittavaa suullista kielitaitoa. Kurssilta saadaan tukea sekä ylioppilaskirjoitusten kuullunymmärtämiseen että viestinnällisiin tehtäviin. Kurssiin kuuluvasta suullisen kielitaidon kokeesta opiskelija saa erillisen todistuksen, jossa arviointiasteikkona on 4-10.

RUB7: Yhteinen maailma ja kansainvälistyminen: Eurooppaan ja koko maailmaan avautuva kurssi. Lukiokieliopin kertausta. Yo-tekstejä ja yo-kuunteluharjoituksia.

Soveltavat kurssit

RUB8: Tukikurssi 1: Kurssilla käydään läpi ruotsin kielen keskeisimpiä rakenteita, vahvistetaan sanastoa ja harjoitellaan puhumaan ja kirjoittamaan.

RUB9: Abikurssi: Kurssin pääpaino on ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa, mutta se sopii kaikille kertaamiseen ja ruotsin opintojen syventämiseen. Opiskelu tapahtuu lähinnä ylioppilastehtävien avulla. Kurssilla harjoitellaan kuuntelua, tekstinymmärtämistä ja rakenteita. Suoritusmerkinnän saamiseen vaaditaan tietty määrä hyväksytysti suoritettuja tehtäviä

RUB10: Ruotsin ainekirjoituskurssi: Kurssilla käydään läpi oikeakielisyyden perusasiat: kerrataan substantiivin, adjektiivin ja pronominien taivutukset sekä sanajärjestys. Opetellaan kirjoittamaan erityylisiä tekstejä (myös lyhyet kirjoitustehtävät; kirje, sähköposti, mielipidekirjoitus ym.).

RUB11: Affärssvenska: Ruotsin liikeviestintää suullisesti ja kirjallisesti. Esimerkkejä suullisista harjoituksista: Asiakaspalvelutilanteita, kokouskäytänteitä, yrityksen esittelyä Esimerkkejä kirjallisista harjoituksista: Tarjouspyyntö, tarjous, tilaus, reklamaatio ja –vastaus. Kurssi järjestetään joka toinen vuosi .

Suoritusjärjestys

Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä. Syventävä kurssi 6 suoritetaan toisena opiskeluvuonna, kun pakollinen kurssi 4 on suoritettu ensin. Kurssi 7 suoritetaan mieluiten viimeisenä kurssina ennen kirjoituksia kurssin 5 jälkeen. Tukikurssi 8 on tarkoitettu 1. vuosikurssin opiskelijoille ja kurssi 9, 2.ja 3. vuosikurssin opiskelijoille. Kurssi 10 ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville. Jos opiskelija kirjoittaa ruotsin ylioppilaskirjoituksissa 3. vuoden syksyllä, hänen pitää valita ruotsin 5. kurssi 2. opiskeluvuoden keväällä 5. jaksossa.

Arviointi

Kurssit 1-7 numeroarviointi, kurssit 8 – 11 hyväksytty (S) / hylätty (H)