Esteet nurin! -hanke
Mistä hakkeessa on kyse?
Esteet nurin! -hankkeen tavoitteena on selvittää yhdessä erilaisten kuntalaisten näkökulmasta tasa-arvon, yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista kansalais- ja työväenopistojen opetuksessa ja toiminnoissa sekä kehittää yhdessä konkreettisia keinoja näiden edistämiseksi. Hankkeessa etsitään ja kehitetään kuntalaisten, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa omaehtoisia osallisuuden, osallistumisen ja vapaaehtoistoiminnan tapoja opistoissa.
Hanketta koordinoi Kuopion kansalaisopisto, ja Tampereen seudun työväenopiston lisäksi mukana ovat Joensuun seudun kansalaisopisto, Kotkan opisto, Kuopion kansalaisopisto, Mäntsälän kansalaisopisto, Tornion kansalaisopisto ja Wellamo-opisto Lahden seudulla.
Hankkeen rahoittaa Opetushallitus, ja hankkeen toiminta-aika on 31.12.2025 saakka.
Esteettömyyskartoitus
Työväenopisto on toteuttanut hankkeessa Ylöjärven toimipisteen opetustilojen esteettömyyskartoituksen. Opetustilojen saavutettavuustiedot ovat tärkeitä, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua toimintaamme ja saada etukäteen tietoa siitä, minkälaisissa tiloissa kurssi toimii. Vastauksia on jatkossa tarkoitus hyödyntää kurssikuvausten yhteydessä ja opiskelijoiden ohjaamisessa sekä parantaaksemme kursseille tulevien mahdollisuuksia osallistua toimintaan. Kyselyn suunnittelussa käytettiin opetus- ja kulttuuriministeriön, Aluehallintoviraston ja SAMKin kyselylomaketta. Kartoitus lähetettiin 25 opetuspaikan yhteyshenkilölle Ylöjärvellä, Kurussa ja Viljakkalassa.
Kartoitukseen vastasi 14 opetuspaikkaa. Yleisesti esteettömyyteen liittyvät perusasiat oli huomioitu hyvin. Tällaisia olivat muun muassa esteetön kulku opetuspaikoissa ja -tiloissa sekä piha-alueiden, kulkuväylien ja portaikkojen riittävä valaistus, leveys ja tasaisuus/luistamattomuus. Määräysten mukainen esteetön wc oli opetustilan läheisyydessä reilu puolessa tiloista. Perustason ylittävän esteettömyyden huomioiminen toteutui kuitenkin melko heikosti. Vain harvassa opetuspaikassa oli esimerkiksi sähköisesti avattavia ovia, opasteita tai lattiamerkintöjä. Pukeutumis- ja peseytymistilojen osalta vain yhdessä paikassa oli erillinen LE-osasto tai -pukeutumistila.
Avovastauksissa annettiin opetuspaikkaa ja -tiloja koskevia lisätietoja. Yksittäisiä mainintoja tuli muun muassa piha-alueiden ja kulkuväylien jyrkkyydestä sekä puutteista ensiapukaappien varustuksessa. Vastauksissa kerrottiin myös muun muassa vaihtoehtoisista kulkureiteistä opetustiloihin, mikäli ensisijainen reitti oli esteellinen.
Saimme esteettömyyskartoituksen myötä arvokasta tietoa opetustilojen esteettömyystilanteesta sekä kyselylomakkeen toimivuudesta ja siihen tarvittavista parannuksista. Suunnittelemme vastaavan kartoituksen toteutusta myös Tampereen kaupungin muihin kuin opiston omiin opetustiloihin.
Turvallisemman tilan periaatteet
Suunnittelupäivä Varalassa
9.5.2025 klo 11–14 järjestetään hankkeen suunnittelupäivä, jossa yliopettaja, el. Jamkin ammatillinen opettajakorkeakoulu, KT Veijo Turpeinen pitää koulutustilaisuuden teemalla Aikuisopiskelijan oppimisvaikeudet, oppimisen ja saavutettavuuden tukeminen:
Oppimisvaikeus on haasteellinen oppijalle, mutta myös opettajalla ja opiskelijan ohjaajalle. Tavoitteena on, että koulutukseen osallistuja saa tietoa oppimisvaikeudesta, käytännön vinkkejä, miten kohdata ja tukea opiskelijaa sekä edistää koulutuksen saavutettavuutta.
Koulutuksessa tarkastellaan mistä oppimisvaikeudet johtuvat ja miten ne voidaan havaita henkilön arjen toiminnoissa, erilaisissa oppimistilanteissa ja oppimisessa. Tärkeää on huomioida erilaiset oppimisympäristöt ja että heikkouksia lähestytään vahvuuksien kautta. Lisäksi paneudutaan selkokielisen oppimateriaalin laadintaan. Lyhyen aiheeseen liittyvän alustuksen lisäksi koulutukseen sisältyy käytännön esimerkkejä, keskustelua ja osallistujien oman opetus- ja ohjaustoiminnan suunnittelua.