LAINATTAVAA JA VERKKOMATERIAALIA

materiaalia

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTUn materiaalit

www.lastu.fi, lastu@lastu.fi

lainaus maksutonta, lainaaja vastaa materiaalin kuljetuksista Lapinlahdelta ja turvallisuudesta

Talon rakennuksen perusteet -kalvosarja esittelee arkkitehtuurin peruskäsitteitä. Tutki kuvia, miten eri teemat ja arkkitehtuurin ilmiöt näkyvät omassa ympäristössäsi. Löydätkö jotain uutta, tai huomaatko jotain vanhaa tuttua uudestaan? Miltä sinun ympäristösi näyttää ja tuntuu? Materiaalit voi ladata itselleen.

Halosta päähän -verkkotyökirja on tarkoitettu oppaaksi kulttuuriperinnön parissa eri-ikäisten lasten kanssa seikkaileville opettajille. Työkirjaa voi käyttää museokäyntiä täydentävänä materiaalina tai itsenäisesti. Minna Kettusen Halos-tarinat ja Taitele ite -ohjeet sopivat myös lasten itse luettavaksi ja tutkittavaksi. Materiaalin löydät Lapinlahden taidemuseon sivuilta. http://www.eemil.fi/museot.php?pid=41

Tuttu Jänis verkkonäyttely ja opetusmateriaali

Kuopion museon kokoelmissa on noin 300 000 Tuttu Jäniksen ja hänen valokuvaamonsa ottamaa kuvaa. Verkkonäyttely opetusmateriaaleineen on supistettu versio vuonna 2005 toteutusta valokuvanäyttelystä.

Kosketa taidetta –kiertonäyttely selvittää mitä pronssiveistos painaa, miltä tuntuu maalauksen pinta, miten grafiikkalaattaa raaputetaan? Näyttely esittelee taidemaalauksen, kuvanveiston ja grafiikan menetelmiä sekä työvälineitä. Kustakin menetelmästä on esillä esimerkkiteoksia ja jokaiseen menetelmään liittyy mahdollisuus koskettaa: maalauksen pinta, pronssiveistoksen paino ja grafiikanlaatan ominaisuudet tulevat konkreettisesti ilmi pienemmällekin näyttelykävijälle. Näyttelyssä on teoksia taidemaalari Seppo Kääriäiseltä, kuvanveistäjä Kirsi Siposelta sekä graafikko Marja-Liisa Tikkaselta. Näyttely on pakattu kolmeen laatikkoon, jotka mahtuvat henkilöautoon. Laatikoiden sisällöstä voi kukin koulu ripustaa omanlaisensa kokonaisuuden.

Pohjois-Savon Kulttuuripolku

Kulttuuripolku tarjoaa kolme teemaa oman kunnan kulttuuriympäristöjen tutkimiseen ja hahmottamiseen. Matkaa taitetaan tila-, aika-, aine- ja elämystehtävien parissa. Vinkkimateriaali on räätälöity joka kuntaan sopivaksi ja helppokäyttöiseksi. Materiaalit ladataan Lastun sivuilta.

Ympäristöpolulla tapaat talojulkkiksia, erilaisia ympäristöjä ja taloperheitä; saat elämyksiä verstaissa ja hyppäät rakennustutkijan saappaisiin. http://www.lastu.fi/laku/pdf/ympolku.pdf

Kirjastopolulla otat omaksi kirjaston sekä kirjastoauton; saat elämyksiä ja taustatietoa kirjastoverstaissa. http://www.lastu.fi/laku/pdf/kirjastopolku.pdf

Museopolulla sukellat museoaarteisiin kaupungin-, kotiseutu- tai erikoismuseoissa, etsit taustatietoja ja saat elämyksiä museoverstaissa. http://www.lastu.fi/laku/pdf/museopolku.pdf

Musiikkipolulla hyppäät nuottiviivastolle ja otat askelia sävelten maailmassa myös muiden taiteenlajien avulla. Musiikkipolun materiaalit on koonnut Susanna Laukkanen. http://www.lastu.fi/laku/pdf/musiikkipolku.pdf

Kuopion museon lainattavat materiaalit

http://kuopionmuseo.fi/

lainaus maksutonta, lainaaja vastaa kuljetuksista ja vastaa materiaalin turvallisuudesta

Perinteen keruun työpaja (5 lk, AK, YK) Työpajan avulla pääset tutustumaan perinteenkeruutyöhön ennen ja keräämään itse perinnettä ja muistoja omasta elinympäristöstä. Perinteenkeruun työpajalaukku on lainattavissa Kuopion museolta. Lisämateriaalia osoitteesta http://kulttuurihistoriallinenmuseo.kuopio.fi/tehtavat-ja-opetusmateriaalit

Lainattava kansanpuvun käsityölaukku (tekstiilikäsityöryhmät kouluissa) tutustuttaa 1800-luvun pohjoissavolaiseen kansan pukeutumiseen ja naisten käsitöihin. Laukusta löytyy materiaaleja, myös ohjeita ja työvälineitä.

Junamatka Savosta Helsinkiin (seniorit, palvelutalot, oppilaitokset) Muistelulaukun kosketeltavien esineiden ja 1950- ja 1960-lukujen lehtijuttujen avulla tutustutaan Mirjan ja Veikon kesälomareissuun. Laukku sisältää myös musiikkia, Markus-sedän tarinoita ja äänityksen presidentinvaaleista vuodelta 1956.

Vipinää ja virikettä Pohjois-Savon esihistoriaan –opetuspaketti (5. lk – 6. lk) sisältää esihistoriallisen ihmisen selviytymislaukun, arkeologin työtä esittelevän DVD:n Indiana Jouko, arkeologisen kaivauksen maakerrostumalaukun sekä arkeologin työvälineitä omatoimisia kaivauksia varten.

Kuopion taidemuseon lainattavat materiaalit

http://taidemuseo.kuopio.fi/taidekasvatus

lainaaja vastaa kuljetuksista ja materiaalin turvallisuudesta; aitojen taideteosten tai muuten korvaamattoman materiaalin osalta ilmoitettujen vakuutusarvojen mukaan. Näyttelyn ripustus/esittely 60 € / t / henkilö + matkakulut

Voi ihme! (päiväkodit ja alakoulut)
Kahdeksan kehystettyä (60x80 cm) sirkusjulistetta 1800- ja 1900-luvun vaihteesta taikuri Solmu Mäkelän kansainvälisestä sirkusjuliste-kokoelmasta. Värikäs näyttelykooste vie katsojan kiehtovaan maailmaan ihmettelemään taikatemppuja, akrobatiaa, anatomista vahakabinettia yms.

Metsä-taidelaatikossa (päiväkodit, koulut) seitsemän metsään liittyvää taideteosta ja erilaisia aistimateriaaleja, mm. käpyjä, höyheniä, kuivattuja marjoja, lintujen laulua. Kooste antaa mahdollisuuden vuorovaikutteiseen keskustelu-, muistelu- ja taidetapahtumaan metsäisissä tunnelmissa. Teokset eivät edellytä ripustusta. Vanerisen laatikon koko: korkeus 35 cm x leveys 65 cm x syvyys 65 cm.

Matkalaukut (erilaiset oppimisympäristöt) Vanhoissa matkalaukuissa sisältökokonaisuuksia, jotka suunniteltu moniaistiseen ja vuorovaikutteiseen taidekokemukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Helppoja kuljettaa, ei tarvitse ripustaa.

  • Kuva kuljettaa kaupunkiin -aineisto muuttuvan kaupunkiympäristön tarkasteluun ja muisteluun. 25 kuvaa Kuopio-aiheisista taideteoksista, pienoisveistoksia, musiikkia. Toimii virikeaineistona erityisesti palvelutaloissa, myös taide- ja kulttuurikasvatuksen tarpeisiin.
  • Polkasta balettiin Tanssiaiheinen matkalaukku, jonka sisältö vie lavatansseista ballerinojen maailmaan, diskotanssia unohtamatta. 16 taideteoskuvaa, niihin liittyvää musiikkia, erilaisia tanssikenkiä, silkkihuiveja, yms. Ohjeita varjoteatterin toteuttamiseen.
  • Värisalkut (punainen, keltainen, sininen, lila ja valkoinen). Jokaisessa salkussa yksi sen väriteemaan valittu kehystetty taideteoskuva sekä välineitä musiikki- ja tanssi-ilmaisuun. Salkut lainattavissa myös yksittäin. Vanerisalkun koko on 60x80x10 cm.

Rautalammin museon nettisivut

www.rautalamminmuseo.fi

Sivuilla muun muassa Taidepolku, jossa voi tutustua esimerkiksi pohjoissavolaisiin taiteilijoihin, heidän elämäntarinoihinsa ja taiteeseen.

www.kulttuurinvuosikello.fi

Voit hakea materiaalia kuukausittain tai teemoittain tai tehdä oman vuosikellosi.

www.lastenkulttuuri.fi

Eri taiteenalojen maksuttomia menetelmäoppaita netistä ladattavaksi, lastenkulttuurin kulttuuripankki ym.

http://nurkantakana.fi

Sivuilla esitellään joukko innostavia malleja, jotka kehittävät 6-15 –vuotiaiden suhdetta omaan lähiympäristöön ja vahvistavat kulttuurin lukutaitoa.