Tervetuloa koulumme sivuille!
Tervetuloa Soinin yhtenäiskoulun kotisivuille!
Koulullamme työskentelevää henkilökuntaa on reilu nelisenkymmentä: opettajia, koulunkäynninohjaajia, kanslian henkilökunta, sekä oppilashuollon, ruokalan ja teknisen puolen henkilökuntaa.
Koulumme sijaisee keskustassa, johon oppilaiden on helppo tulla jalan ja pyöräillen. Koulun ympäristössä on frisbeegolf-rata, pienpelikenttä sekä pallokentät, joita käytetään kesäisin pesäpallo- ja jalkapallokenttinä ja talvisin jääkiekkokaukalona ja luistelualueena. Ladulle sekä patikkareiteille pääsee suoraan koululta. Koulumme kerhotoiminta on vilkasta.
Soinin yhtenäiskoulu
Viikko 52
Viikko 1
Viikko 2
Viikko 3
Viikko 4
Viikko 5
Lapset ja covid-19- koronavirus THL:n päivitetyn 24.8.2021 ohjeen mukaisesti
Lapset ja covid-19- koronavirus THL:n päivitetyn 24.8.2021 ohjeen mukaisesti
Aikuisväestön rokotusten edettyä on lasten suhteellinen osuus koronatapauksista noussut. Tähän on vaikuttanut myös runsas altistuneiden testaaminen muun muassa koulussa tapahtuneiden altistumisten jälkeen, jolloin myös oireettomat tartunnat on tunnistettu kattavammin kuin muissa ikäryhmissä.
Koronavirustauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lieväoireinen.
Myös terve nuori voi sairastua vakavasti tai saada jälkitaudin tai -seuraamuksen koronainfektiosta, mutta se on harvinaista. Perussairaus ja/tai sen hoito voivat heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua korkeakuumeisen koronavirusinfektion aikana.
Koronavirusinfektioon voi liittyä erilaisia jälkitauteja tai -seurauksia.
Vaikea koronavirustauti on lapsilla erittäin harvinainen
Vaikean koronavirustaudin riski on matala niillä lapsilla ja nuorilla,
- jotka ovat terveitä
- joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa
- jotka sairastavat diabetesta ilman merkittäviä lisäsairauksia
Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, jotka tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä. Sen sijaan lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista. Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan pitää ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on perussairautensa vuoksi seurannassa.
Miten lasta voi suojata koronavirusinfektiolta?
Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin. Lapset saavat tartunnan useimmiten lähipiirinsä aikuisilta, joten aikuisten rokotukset suojaavat myös lapsia. Kontaktia sairastuneisiin kannattaa välttää. Hyvä käsihygienia ja yskimistekniikka.
Koronavirusrokote antaa suojaa SARS-CoV2-viruksen aiheuttamaa koronavirustautia vastaan. Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että rokotuksen voivat saada vastedes kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Lisää informaatiota koronarokotuksista löytyy thl: sivulta.
Koronaviruksen oireet:
- kuume
- yskä
- kurkkukipu
- hengenahdistus
- lihaskivut
- väsymys
- nuha
- pahoinvointi
- ripuli
- maku- ja hajuaistin häiriöitä
Sairastunut lapsi käynyt testissä tai odottelee testiin menoa. Miten oireettomien perheenjäsenten tulee toimia ennen testituloksen tuloa?
Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes tulos tulee. Oireisten tulee pysyä kotona, kunnes testitulos valmistuu.
Jos lapsen tulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät henkilön kotikunnan tartuntatautiviranomaiset.
Allerginen ja aivasteleva lapsi nuori
Siitepölyallergiaoireet tulee pyrkiä saamaan hyvin hallintaan lääkityksillä.
- Jos oireet helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
- Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen palata.
Tarttuuko koronavirus pintojen välityksellä?
Kosketustartunnat pintojen välityksellä eivät ole keskeinen koronaviruksen tartuntareitti.
- Käsienpesusta huolehtiminen.
- Lisäksi oppilaita kannattaa ohjata välttämään turhaa oleskelua wc:ssä, ja pesemään kädet hyvin wc-käyntien jälkeen.
- Yskimishygienia. Yski hihaan tai paperiin. Kädet tulee pestä tämän jälkeen.
Kouluikäiset ja covid-19- koronavirus THL:n päivitetyn 11.9.2020 ohjeen mukaisesti
Tämä ohje koskee kouluikäisiä lapsia.
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun.
Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
Koronaviruksen oireet:
- kuume
- yskä
- kurkkukipu
- hengenahdistus
- lihaskivut
- väsymys
- nuha
- pahoinvointi
- ripuli
- maku- ja hajuaistin häiriöitä
Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana
- Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi.
- Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.
- Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
- Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
- Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.
- Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan.
- Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.
- Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
Koulu ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.
24.8.2021 Alavus Tartuntatautihoitaja Piritta Pasto, hyväksynyt tartuntataudeista vastaava lääkäri, vs johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi, hallintoylilääkäri Ismo Anttila
Alle kouluikäiset lapset ja COVID-19-koronavirus THL:n päivitetyn 11.9.2020 ohjeen
Tämä ohje koskee alle kouluikäisiä lapsia
Päivähoidossa olevien lasten Covid19 – näytteet
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronaan sopivia infektio-oireita, lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen.
Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
- Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.
- Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.
Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana
- Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
- Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
- Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.
Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.
Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.
Varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä
24.8.2021 Alavus Tartuntatautihoitaja Piritta Pasto, hyväksynyt tartuntataudeista vastaava lääkäri, vs johtava lääkäri Marjo Ala-Salmi, hallintoylilääkäri Ismo Anttila