3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

3.5 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö

Lukiolain (714/2018) 31 § edellyttää, että nuorten lukiokoulutuksessa tehdään yhteistyötä kotien kanssa. Yhteistyön lähtökohtana on avoin ja yhdenvertainen vuorovaikutus sekä keskinäinen kunnioitus. Aktiivinen yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Yhteistyö vahvistaa opiskelijoiden ja huoltajien osallisuutta sekä oppilaitosyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Yhteistyö huoltajien ja kotien kanssa kuuluu lukion toimintakulttuuriin, ja se jatkuu säännöllisenä opiskelijan koko lukio-opiskelun ajan.

Yhteistyö on monipuolista, ja sen toteuttamisen tapoja kehitetään suunnitelmallisesti. Lukiosta koulutusmuotona ja sen käytänteistä tiedotetaan huoltajia ja heitä kannustetaan tukemaan opiskelijan opintoja sekä osallistumaan oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen ja yhteistyöhön. Opiskelijan työskentelyä ja opintojen edistymistä seurataan yhdessä opiskelijan kanssa, ja niistä annetaan riittävän usein tietoa hänen huoltajilleen. Lisäksi opiskelijoille ja huoltajille annetaan tietoa ohjauksesta, yhteisöllisestä opiskeluhuollosta sekä erityisopetuksesta ja muusta oppimisen tuesta.

Opiskelijan yksilölliset edellytykset ja tarpeet ohjaavat yhteistyön toteutusta. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyössä ja erityisesti yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa otetaan huomioon aikuistuvan nuoren ja täysi-ikäisen opiskelijan kehittyvä itsenäisyys ja oma vastuullisuus. Yhteistyössä huomioidaan myös perheiden moninaisuus ja yksilöllisyys. Huoltajien osaamisen hyödyntäminen oppilaitoksessa vahvistaa toimintakulttuuria. Yhteistyö korostuu koulutuksen nivelvaiheissa, opintojen suunnittelussa ja mahdollista tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaamisessa ja tukemisessa.

Vastuu yhteistyön kehittämisestä sekä sen edellytysten ja toimintatapojen luomisesta on koulutuksen järjestäjällä. Koulutuksen järjestäjä päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa kodin ja oppilaitoksen yhteistyön toteuttamisesta. Lukiolain (714/2018) 31 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän tulee määräajoin selvittää opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa näkemyksiä oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta.


Paikalliset kirjaukset

Simon lukio julkaisee aina lukuvuoden alkaessa syystiedotteen, johon on koottu mm. henkilökunnan ja opiskelijahuollon yhteystietoja, erilaisia ohjeita, lukuvuoden aikatauluja sekä järjestyssäännöt. Syystiedote julkaistaan koulun kotisivuilla.

Simon lukio järjestää syyslukukaudella vanhempainillan opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Ohjelmassa on eri vuosikursseille suunnattua asiasisältöä mm. lukio-opintoihin, ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintoihin liittyen. Vanhempainilloissa huoltajilla on mahdollisuus saada tietoa opiskelusta ja keskustella heidän nuorensa opintojen etenemisestä.

Huoltajien ja lukion välinen yhteistyö tukee opiskelijan opiskelua ja hyvinvointia. Ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja tai rehtori on tarvittaessa yhteydessä huoltajaan ja aloitteellinen yhteistyön käynnistämisessä. Huoltajia voidaan tiedottaa Wilmassa tai puhelimitse opiskelijan opintoihin ja elämänhallintaan liittyvistä asioista ja huolista. Tarvittaessa koululla voidaan järjestää huoltajien kanssa palaveri, jossa opiskelijan asioita pyritään ratkaisemaan. Täysi-ikäisen opiskelijan kohdalla huomioidaan opiskelijan oma vastuu asioistaan ja häneltä pyydetään suostumus huoltajille tiedotettaessa.

Wilman lisäksi myös Simon lukion kotisivut toimivat tiedotus- ja yhteistyökanavana huoltajien suuntaan lukion tapahtumiin ja opintoihin liittyen. Jokaisen jakson jälkeen tiedotetaan opintomenestyksestä huoltajille jaksotodistuksella. Alaikäiset lukiolaiset pyytävät jaksotodistukseen allekirjoituksen huoltajaltaan ja palauttavat sen ryhmänohjaajalleen.

Vuosittain toteutetaan opiskelijoille ja huoltajille kysely, jolla selvitetään heidän näkemyksiään oppilaitoksen ja koulutuksen järjestäjän toiminnasta.