5.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät

5.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät

Numeroin annettavassa arvostelussa käytetään asteikkoa 4–10. Arvosana 5 osoittaa välttäviä, 6 kohtalaisia, 7 tyydyttäviä, 8 hyviä, 9 kiitettäviä ja 10 erinomaisia tietoja ja taitoja. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Opintojakso tai oppiaine, jota ei arvostella numeroin, arvioidaan suoritetuksi tai hylätyksi. (Valtioneuvoston asetus lukiokoulutuksesta 810/2018, 17 §.)

Opiskelija saa arvosanan opintojaksoihin sisältyvistä opinnoista. Opintojaksoihin sisältyvistä pakollisista opinnoista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista annetaan numeroarvosanat lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintojaksoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Muista valinnaisista opinnoista voidaan antaa arvosanaksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä.

Arvosanaa voidaan täydentää ja täsmentää kirjallisesti annetulla sanallisella arvioinnilla tai arviointikeskustelussa annetulla palautteella. Kesken olevan opintojakson merkintätavasta ja suorituksen täydentämiskäytännöistä päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Lukiolain (714/2018) 37 §:n 3 momentin mukaan opiskelijalle tulee varata mahdollisuus osoittaa saavuttaneensa opintojaksolla edellytetyt tiedot ja taidot, mikäli hän ei ole suorittanut opintojaksoa hyväksytysti.

Opiskelijalla on oikeus korottaa sekä hyväksyttyä että hylättyä arvosanaa siten, että hän voi osoittaa osaamistaan opintojakson keskeisissä tiedoissa ja taidoissa. Uusimisen käytännöistä määritellään tarkemmin paikallisessa opetussuunnitelmassa. Arvioinnin tulee tällöinkin olla monipuolista. Lopulliseksi arvosanaksi tulee eri uusimiskertojen arvosanoista paras.


Paikalliset kirjaukset

Kesken oleva opintojakso merkitään kirjaimella P. Se tarkoittaa, että osa opintojakson suorittamiseen vaadittavista töistä tai tehtävistä puuttuu tai poissaoloja on selvittämättä.

Jos opiskelija keskeyttää pakollisen opintojakson vähintään kahden viikon opiskelun jälkeen, saa hän opintojaksosta merkinnän K (keskeyttänyt). Jos opiskelija keskeyttää valinnaisen opintojakson, hänet poistetaan arviointikirjasta.

Opiskelija voi korottaa sekä hyväksyttyä että hylättyä opintojaksoa. Tämä tapahtuu pääsääntöisesti ennakkoon ilmoitettuina korotuspäivinä. Hylättyä opintojaksoa voi korottaa kaksi kertaa. Sen jälkeen opintojakso on suoritettava uudelleen. Myös ilmoittautuminen lasketaan suorituskerraksi. Hyväksytyn opintojakson korotuskertoja ei rajoiteta. Opiskelija kuitenkin menettää oikeuden korotukseen, jos hän jättää tulematta ilmoittautumaansa kokeeseen ilman erityisen painavaa syytä.

Kahdesta tai useammasta aineesta koostuvan opintojakson korotus on mahdollista suorittaa oppiainekohtaisesti.