3.1 Oppimiskäsitys

Paikalliset kirjaukset

Siilinjärven lukiossa opiskelijoita ohjataan konstruktiiviseen oppimiseen. Konstruktiivinen oppiminen korostaa oppijan aktiivisuutta ja uuden tiedon rakentamista aiemmin opitun perusteella.

Opiskelussa kiinnitetään huomio tiedonkäsittelyn taitoihin. Oppimisen perustason eli tietämisen ja ymmärtämisen lisäksi korostetaan tiedon analysoimista, soveltamista, arvioimista ja luomista (Bloomin taksonomia).

Opiskelijoita ohjataan kehittämään omia metakognitiivisia taitojaan. Metakognitiivisilla taidoilla tarkoitetaan kykyä tarkkailla, arvioida ja kehittää omia opiskelu- ja ajattelutaitoja. Käytännössä kursseilla voidaan käyttää esimerkiksi itsearviointeja tai vertaisarviointeja.

3.1 Oppimiskäsitys

Opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat oppimiskäsitykseen, jonka mukaan oppiminen on seurausta opiskelijan aktiivisesta, tavoitteellisesta ja itseohjautuvasta toiminnasta. Oppimisprosessin aikana opiskelija tulkitsee, analysoi ja arvioi eri muodoissa esitettyä informaatiota, rakentaa uutta tietoa ja syventää siten osaamistaan aikaisempien kokemustensa ja tietojensa pohjalta. Ohjaus ja rakentava palaute vahvistavat itseluottamusta ja auttavat opiskelijaa kehittämään ajatteluaan ja työskentelemään tarkoituksenmukaisella tavalla.

Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden opiskelijoiden, opettajien, asiantuntijoiden ja yhteisöjen kanssa erilaisissa ympäristöissä. Se on monimuotoista ja sidoksissa siihen toimintaan, tilanteeseen ja kulttuuriin, jossa se tapahtuu. Lukio-opinnoissa opiskelijoita ohjataan havaitsemaan käsitteiden, tiedonalojen ja osaamisen välisiä yhteyksiä sekä soveltamaan aiemmin oppimaansa muuttuvissa tilanteissa. Oppimisprosesseistaan tietoiset opiskelijat osaavat arvioida ja kehittää opiskelu- ja ajattelutaitojaan. Näin kehittyvät myös elinikäisen oppimisen edellyttämät taidot. Opintoihin liittyvät onnistumiset ja muut myönteiset kokemukset edistävät oppimista ja innostavat osaamisen kehittämiseen.