Elämänkatsomustieto

Elämänkatsomustieto

Koodi
ET

Oppiaine ja tehtävä

Elämänkatsomustieto on oppiaine, joka tukee opiskelijan elämänkatsomuksen ja identiteetin muodostumista sekä hyvän elämän tavoittelua. Elämänkatsomus tarkoittaa yksilön käsitystä maailmasta ja omasta paikastaan siinä.

Elämänkatsomustiedon lähtökohtana ovat valmiiden oppijärjestelmien sijaan opiskelijan elämismaailma ja sen ilmiöt. Oppiaine kannustaa opiskelijaa jäsentämään aktiivisesti omaa elämänkatsomustaan, reflektoimaan sen perusteita ja erittelemään siihen vaikuttavia tekijöitä. Samalla tarkastellaan erilaisia yleisiä maailmankatsomuksia, jotka voivat olla esimerkiksi poliittisia, tieteellisiä, elämänfilosofisia, aatteellisia, populaarikulttuurista nousevia tai uskonnollisia.

Oppiaine on taustaltaan monitieteinen. Elämänkatsomustiedon opetuksessa sovellettavista tieteistä tärkeimmät ovat antropologia, filosofia, kulttuurin, taiteen ja uskonnon tutkimus, kasvatustiede sekä yhteiskuntatieteet, kuten mediatutkimus, politiikantutkimus, sosiologia ja sukupuolentutkimus. Opetus integroi ja hyödyntää muissa oppiaineissa, kuten historiassa, psykologiassa, biologiassa ja maantieteessä, hankittuja tietoja elämänkatsomuksellisissa pohdinnoissa. Elämänkatsomustiedon opiskelu kehittää näkemyksellisyyttä, laaja-alaista kriittistä ajattelua sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia ja ilmiöiden välisiä yhteyksiä.

Elämänkatsomustieto kartuttaa kulttuurista ja katsomuksellista yleissivistystä̈, arvostelukykyä̈, toisten kunnioittamista sekä keskustelun, kuuntelun ja itseilmaisun taitoja. Oppiaine ankkuroituu ihmisoikeusetiikkaan ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Se pohjautuu ihmiskäsitykseen, jossa ihminen nähdään sosiaalisena olentona ja korostetaan ihmisten mahdollisuutta tutkia kriittisesti ympäröivää todellisuutta ja elää vapaina ja keskenään tasavertaisina, aktiivisina ja eettisinä yhteiskunnan jäseninä.

Oppiaineen luonne edellyttää vuorovaikutteisia ja keskustelevia työtapoja.

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

Elämänkatsomustieto tukee opiskelijan oman identiteetin kehittymistä, hyvän elämän tavoittelua sekä kasvua sivistyneeksi ja avarakatseiseksi ihmiseksi ja eettisesti toimivaksi yhteiskunnan jäseneksi.

Elämänkatsomustiedossa käytetään ymmärrettävää yleiskieltä, jotta vuorovaikutus on helppoa ja katsomukselliset pohdinnat avautuvat mahdollisimman hyvin eri taustoista tuleville opiskelijoille. Tarpeen mukaan oppiaine hyödyntää erikoisalojen termistöä, mikä helpottaa asioiden käsitteellistä tarkastelua.

Elämänkatsomustieto kehittää eettistä ajattelua, myötätuntoa ja valmiuksia ottaa muut ihmiset sekä heidän katsomuksensa ja tarpeensa huomioon. Oppiaine tukee oman identiteetin etsintää, auttaa jäsentämään minäkuvaa ja vahvistaa itsetuntemusta. Se vahvistaa näin osaltaan opiskelijan hyvinvointiosaamisen kehittymistä.

Elämänkatsomustieto tukee vuorovaikutusosaamisen tavoitteiden saavuttamista. Elämänkatsomustiedolle ominaiset työtavat ovat keskustelevia, opiskelijalähtöisiä ja vuorovaikutteisia. Opinnoissa on olennaista oppia kohtaamaan, ymmärtämään ja hyväksymään erilaisia ajattelutapoja. Toisten kuunteleminen ja ymmärtäminen sekä toisten näkemyksiä arvostava argumentaatio edistävät keskeisiä sosiaalisia taitoja.

Elämänkatsomustieto hyödyntää laajasti eri tietolähteitä ja kasvattaa kykyä arvioida niiden luotettavuutta. Kriittisen, rakentavan ja eettisen ajattelun oppiminen on keskeinen osa elämänkatsomustiedon tavoitteistoa. Oppiaine on monitieteinen, ja siinä yhdistellään ja sovelletaan luovasti eri lukioaineista sekä tieteistä ja taiteista omaksuttua tietoa ja osaamista.

Elämänkatsomustiedon opetuksen perustana ovat ihmisoikeuksien, demokratian ja kestävän tulevaisuuden periaatteet. Niiden edistämiseksi opetus rohkaisee yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Opetus kannustaa itsetutkiskeluun, omien eettisten arvojen punnitsemiseen sekä identiteetin ja omien vakaumusten rakentamiseen. Näin elämänkatsomustieto tukee yhteiskunnallisen osaamisen tavoitteita, kuten aktiivista kansalaisuutta, elämän valintojen tekemistä, suuntautumista jatko-opintoihin ja mielekkäälle elämänuralle sekä hakeutumista työelämän eri aloille.

Elämänkatsomustiedon opetuksessa opiskelija saa tilaisuuden pohtia globaalin ja ekologisen oikeudenmukaisuuden merkitystä ajankohtaisissa ja arkielämään liittyvissä kysymyksissä. Oppiaine harjaannuttaa monipuolisesti eettisyyden taitoja. Siinä opetetaan erottamaan perustellut väitteet perustelemattomista ja kannustetaan etsimään tieteellistä näyttöä uskomusten tueksi. Elämänkatsomustieto auttaa opiskelijaa ymmärtämään ympäristöosaamisen tavoitteiden mukaisesti luonnon monimuotoisuuden arvon ja opettaa pohtimaan keinoja, joilla yksilö ja yhteiskunta voivat toimia ekologisesti kestävällä tavalla. Oppiaineessa sekä aktivoidaan toimintaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi että pohditaan ilmastomuutoksen kohtaamisen kannalta olennaisia asenteita ja tunnetaitoja.

Elämänkatsomustieto perustuu ajatukseen erilaisten kulttuurien ja katsomusten kohtaamisen ja vuoropuhelun tärkeydestä. Se tutustuttaa historiallisesti ja nykyajassa merkittäviin maailmankatsomuksiin, kulttuureihin ja kulttuuriperintökohteisiin. Oppiaine avartaa maailmankatsomusta ja opettaa ymmärtämään kulttuurisen moninaisuuden arvon. Se ohjaa toimimaan eettisesti ja kunnioittavasti niin oman kuin muidenkin kulttuurien ja yhteisöjen piirissä. Oppiaineessa pohditaan ihmiskunnan tulevaisuutta ja maailmaa muuttavia kehityskulkuja, kuten uutta mediaympäristöä, teknologian kehitystä ja ilmastonmuutosta. Näin elämänkatsomustieto vahvistaa opiskelijan globaali- ja kulttuuriosaamista.

Tavoitteet

Elämänkatsomustiedon opetuksen tavoitteena on, että

opiskelija

  • saa tukea ja perusteita identiteettinsä ja elämänkatsomuksensa rakentamiseen
  • osaa hyödyntää, yhdistellä ja soveltaa eri tieteissä ja lukion oppiaineissa omaksuttuja tietoja oman elämänkatsomuksensa rakentamisessa
  • osaa arvioida kriittisesti maailmankatsomuksiin ja omaan elämänkatsomukseen vaikuttavia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia tekijöitä
  • osaa toimia rakentavasti erilaisissa ja erimielisissäkin vuorovaikutustilanteissa
  • laajentaa ja syventää katsomuksellista ja kulttuurista yleissivistystään
  • kehittää kykyään reflektoida omaa ja muiden ajattelua ja toimintaa
  • kunnioittaa ja osaa perustella periaatteita ja käytäntöjä, jotka edistävät ihmisoikeuksia, kulttuurien välistä myönteistä kohtaamista, yhteiskunnallista ja globaalia oikeudenmukaisuutta sekä kestävän tulevaisuuden rakentamista ja ilmastovastuuta.

Arviointi

Elämänkatsomustiedossa arvioidaan sitä, kuinka laaja-alaisesti, monipuolisesti, johdonmukaisesti ja oivaltavasti opiskelija osaa pohtia katsomuksellisia kysymyksiä ja ilmaista ajatuksiaan. Arviointi tukee ja kehittää opiskelijan kykyä reflektoida oman elämänkatsomuksensa ja identiteettinsä rakentumista sekä kykyä perustella katsomuksellisia valintojaan. Arvioinnissa otetaan huomioon taito perustella katsomuksellisia käsityksiä kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti.

Elämänkatsomukselliset kysymykset ovat henkilökohtaisia ja nousevat opiskelijan omasta elämästä. Niiden pohdiskelun arviointi perustuu ajattelun taitoihin, kuten johdonmukaisuuteen, kriittisyyteen, ristiriidattomuuteen ja systemaattisuuteen. Opiskelijan suorituksissa arvioidaan taitoa tarkastella ja eritellä monipuolisesti erilaisia katsomuksellisia kantoja sekä taitoa esittää niistä perusteltuja arvioita.

Elämänkatsomustiedossa arvioidaan myös katsomuksellista ja kulttuurista yleissivistystä, joka sisältää sekä tiedollisen ulottuvuuden että ajattelu- ja vuorovaikutustaitoja. Nämä otetaan huomioon opintojaksojen arvioinnissa. Arviointi rohkaisee opiskelijaa oman opiskelunsa suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen.

ET1: Minä ja hyvä elämä (pakollinen, 2 op)

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • ymmärtää hyvän elämän pohtimiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaa jäsenää omaa elämänkatsomusta
  • tutustuu erilaisiin käsityksiin hyvästä elämästä 
  • perehtyy arvojen todellisuuteen
  • osaa arvioida erilaisia hyvän elämän edellytyksiä 
  • tuntee erilaisia ihmiskäsityksiä pohii omaa identiteettiä
  • kehittää kykyään elämänkatsomukselliseen keskusteluun, vuorovaikutukseen ja näkemystensä ilmaisemiseen vastuullisesti, johdonmukaisesti ja luovasti.

Keskeiset sisällöt

  • minuus, elämänkatsomus, maailmankatsomus ja maailmankuva
  • arvot: platoniset arvot (hyvyys, totuus ja kauneus), kokemusarvot, ihanteet ja arvokkaat asiat
  • hyvän elämän tekijöitä ja ulottuvuuksia: tarpeet, onnellisuus, elämän merkityksellisyys, hyvinvointi ja toimintavalmiudet, erilaisia hyvän elämän malleja
  • luonnon- ja ihmistieteellisiä, filosofisia, taiteessa ja populaarikulttuurissa ilmeneviä sekä sekulaareja ja uskonnollisia ihmiskäsityksiä ja -ihanteita
  • yksilöllisyys, elämänvalinnat ja elämänhallinnan keinot: yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä, perimän ja ympäristön merkitys
  • ihmisen identiteetti ja sosiaalisuus: yksilöt yhteisöissä, yksityinen ja julkinen, sosiaaliset suhteet, roolit ja normit, ihmisen yhteisöllisen aseman intersektionaalisuus
  • ihmisen olemassaolon peruskysymyksiä: ihmissuhteet, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus, opiskelu ja työ, vanheneminen ja kuolema.

Paikalliset kirjaukset


Elämänkatsomustiedon tarkoitus on muodostaa näkökulmia erilaisiin elämänkatsomuksiin. Se sisältää tietoja arvofilosofiasta (aksiologia), yhteiskuntafilosofiasta, etiikasta, kulttuuriantropologiasta, sosiologiasta ja aatehistoriasta. Elämänkatsomustiedon lähtökohtana on oma elämismaailma ja sen ilmiöt. Oppiaineen tavoitteena on tiedon kriittisuus, pohtiminen ja tiedon soveltaminen arvoihin.


Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

Moduulissa korostuvat hyvinvointiosaaminen ja vuorovaikutusosaaminen. Hyvän elämän pohtimisen kauta opiskelija osaa jäsentä omaa elämänkasomustaan. Kyky elämänkatsomuksellisen keskusteluun kehittyy. Osaa pohtia elämänkatsomuksellisia kysymyksiä keskeisten käsitteiden avulla.


Arviointi

Arvioinnissa painotetaan keskeisten käsitteiden hallintaa, oman elämänkatsomuksen muodostumiseen vaikuttavien tekijöiden pohtimista. Oppilaalta edellytetään aktiivista keskustelua, pohtimista ja reflektointia eri elämän kysymyksiä.

Arviointi: 4-10

ET2: Ihminen, identiteetti ja hyvä elämä (2 op)

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • hahmottaa yhteisöllisyyden merkitystä ihmisyydelle ja omalle identiteetille
  • ymmärtää, että sosiaalisia ilmiöitä ja yhteiskunnallisia rakenteita voidaan tarkastella tieteellisesti ja että niillä on suuri merkitys yksilön elämänkatsomukselle ja elämänvalinnoille
  • osaa arvioida kriittisesti niin omia kuin muiden yhteiskunnallisia väitteitä ja katsomuksia
  • osaa tulkita ja arvioida erilaisten medioiden ja muiden yhteiskunnallisten instituutioiden tarjoamaa informaatiota
  • osaa tarkastella kriittisesti yhteiskuntaa ja sen osa-alueita, yhteiskunnallisia rakenteita, ideologisia piirteitä sekä vallitsevia yhteiskunnallisia arvoja
  • ymmärtää ja osaa perustella ihmisoikeuksien, uskonnon- ja omantunnonvapauden, yhdenvertaisuuden, demokratian, rauhan, yhteiskunnallisen ja globaalin oikeudenmukaisuuden sekä kestävän tulevaisuuden rakentamisen periaatteita
  • osaa jäsentää omaa asemaansa yksilönä yhteisöissä, kansalaisena valtiossa ja toimijana talousjärjestelmässä
  • osaa arvioida yksilön vaikutusmahdollisuuksia sekä kasvattaa valmiuttaan rakentavaan ja vastuulliseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

Keskeiset sisällöt

  • kriittinen ajattelu ja väitteiden järkiperäinen perustelu: ympäröivän todellisuuden jäsentäminen ja sen erilaiset vääristymät
  • median ja muiden informaationlähteiden toimintalogiikka; koulun, politiikan, tieteen, taiteen, viihdeteollisuuden sekä kulttuuristen, mukaan lukien uskonnollisten yhteisöjen, vaikutus maailmankuviin ja -katsomuksiin sekä omaan elämänkatsomukseen
  • aikalaiskritiikki: yhteiskunnan ja eri alakulttuurien aatteita ja arvoja
  • yhteiskunnassa toimimisen ja aktiivisen kansalaisuuden tiedollisia perusteita: yhteiskunnalliset rakenteet, sosiaaliset tosiasiat, modernin länsimaisen yhteiskunnan erityispiirteet, kuten individualismi ja yhteisön ja yhteiskunnan ero, sekä näiden vaikutus yksilön elämään
  • taloudellinen ja poliittinen valta Suomessa ja globaalissa markkinataloudessa, yksilön kuluttajana ja kansalaisena tekemien valintojen vaikutukset
  • ihmisarvo, ihmisen arvokkuus ja ihmisoikeudet; ihmisoikeusasiakirjat, kuten YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistus, Lapsen oikeuksien sopimus sekä Euroopan ihmisoikeussopimus; ihmisoikeusloukkaukset, kuten holokausti
  • globaali oikeudenmukaisuus, kestävä tulevaisuus, ilmastonmuutoksen torjunta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja Agenda 2030

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

Moduulissa keskeisiä sisältöjä ovat eri yhteiskuntajärjestelmät: diktatuuri ja demokratia sekä yhteiskuntafilosofian näkökulma hyvään yhteiskuntaan ja yksilön rooliin yhteiskunnassa. Pohditaan ihanneyhtesikuntaa erilaisista utopistisista käsityksistä.
Laaja-alaisessa osaamisessa korostuvat yhteiskunta-, eettinen, globaali- ja kulttuuriosaaminen.

Arviointi

Arvionti perustuu kokonaisuuteen koostuen kirjallisista töistä, oppimispäiväkirjan pitämisestä ja muista näytöistä.Summatiivinen koe. Arvioini: 4-10.


ET3: kulttuuri (2 op)

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • ymmärtää kulttuurin merkityksen ihmisyydelle ja omalle elämänkatsomukselleen sekä saa välineitä myönteisen kulttuurisen identiteetin rakentamiselle
  • osaa käyttää kulttuuria koskevan tutkimuksen käsitteistöä ja muodostaa kulttuureja koskeviin kysymyksiin oman perustellun kantansa
  • hahmottaa suomalaisuuden historiallisesti rakentuvana ja muuttuvana jatkumona, johon kuuluvat niin ulkoiset vaikutteet kuin sisäinen moninaisuus ja vähemmistökulttuurit
  • osaa hahmottaa erilaiset elämänkatsomukselliset ratkaisut ja identiteettivalinnat sekä maailman kulttuurisen moninaisuuden rikkautena ja osaa myös perustella niiden yhdenvertaisen kohtelun
  • tunnistaa vihapuheen ja osaa erottaa sen sananvapauden vastuullisesta käytöstä.

Keskeiset sisällöt

  • kulttuurin käsite ja sen merkitys sekä sen erilaiset luokittelut ja käyttötavat, kulttuuri merkityksiin perustuvana inhimillisenä toimintana, erilaisia teorioita kulttuurien kehityksestä ja suhteesta toisiinsa, etnosentrismi ja kulttuurirelativismi
  • kulttuuria koskevan tutkimuksen perusteita: tutkittavan ja tutkijan näkökulmat, kenttätyö, etnografia, kysely, haastattelu
  • kulttuuriperintö: tapakulttuurin monet muodot, kulttuurinen itseilmaisu, kulttuurin vaikutus yksilön maailmankuvaan ja elämänkatsomukseen, Unescon maailmanperintöohjelma
  • suomalaisen kulttuurin ja identiteettipolitiikan historiallinen rakentuminen, suomalaisuuden monimuotoisuus ja suomalaiset vähemmistökulttuurit
  • kulttuurien ja sivilisaatioiden vuorovaikutus sekä monokulttuurisuuden mahdottomuus: monikulttuurisuus ja globaali kulttuuri sekä niiden erilaiset katsomukselliset ja yhteiskunnalliset tulkinnat ja vaikutukset
  • etnisyyden, rasismin ja muun syrjinnän sekä keskinäisen kunnioituksen ja yhdenvertaisuuden historiaa ja nykypäivää eri kulttuureissa


Arviointi

Arviointi perehtyy kirjallisiin töihin, kuten esseisiin, mahdollisesti projektitöihin ja tutkielmiin, jonka tavoitteena on perehtyä ja syventyä johonkin keskeiseen osa-alueeseen. Jatkuvaa arviointia käytetään. Arviointi 4-10.

Yleiset tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • ymmärtää hyvän elämän pohtimiseen liittyvät keskeiset käsitteet ja osaa jäsenää omaa elämänkatsomusta
  • tutustuu erilaisiin käsityksiin hyvästä elämästä 
  • perehtyy arvojen todellisuuteen
  • osaa arvioida erilaisia hyvän elämän edellytyksiä 
  • tuntee erilaisia ihmiskäsityksiä pohii omaa identiteettiä
  • kehittää kykyään elämänkatsomukselliseen keskusteluun, vuorovaikutukseen ja näkemystensä ilmaisemiseen vastuullisesti, johdonmukaisesti ja luovasti.

Keskeiset sisällöt

  • minuus, elämänkatsomus, maailmankatsomus ja maailmankuva
  • arvot: platoniset arvot (hyvyys, totuus ja kauneus), kokemusarvot, ihanteet ja arvokkaat asiat
  • hyvän elämän tekijöitä ja ulottuvuuksia: tarpeet, onnellisuus, elämän merkityksellisyys, hyvinvointi ja toimintavalmiudet, erilaisia hyvän elämän malleja
  • luonnon- ja ihmistieteellisiä, filosofisia, taiteessa ja populaarikulttuurissa ilmeneviä sekä sekulaareja ja uskonnollisia ihmiskäsityksiä ja -ihanteita
  • yksilöllisyys, elämänvalinnat ja elämänhallinnan keinot: yksilön mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä, perimän ja ympäristön merkitys
  • ihmisen identiteetti ja sosiaalisuus: yksilöt yhteisöissä, yksityinen ja julkinen, sosiaaliset suhteet, roolit ja normit, ihmisen yhteisöllisen aseman intersektionaalisuus
  • ihmisen olemassaolon peruskysymyksiä: ihmissuhteet, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus, opiskelu ja työ, vanheneminen ja kuolema.



Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet

Moduulissa korostuvat globaali-, kulttuuri-, hyvinvointi- ja vuorovaikutusosaaminen. Hyvän elämän pohtimisen kauta opiskelija osaa jäsentä omaa elämänkasomustaan. Kyky elämänkatsomuksellisen keskusteluun kehittyy. Osaa pohtia elämänkatsomuksellisia kysymyksiä keskeisten käsitteiden avulla.


Arviointi

Arvioinnissa painotetaan keskeisten käsitteiden hallintaa, oman elämänkatsomuksen muodostumiseen vaikuttavien tekijöiden pohtimista. Oppilaalta edellytetään aktiivista keskustelua, pohtimista ja reflektointia eri elämän kysymyksiä.

Arviointi: 4-10



ET4: Katsomukset (2 op)

 Yleiset tavoitteet:

Opiskelija tutustuu niihin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin tekijöihin, jotka ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat katsomusten muotoutumiseen. Moduulissa käsiteltävät asiat auttavat opiskelijaa arvioimaan oman katsomuksensa perusteita jarakentamaan omaa identiteettiä, mikä tukee opiskelijan hyvinvointia.
*osaa eritellä maailmankatsomuksen ja elämänkatsomuksen käsitteitä
*ymmärtää katsomuksen, kulttuurien ja eri yhteiskuntamuotojen muuttumista
*osaa eritellä ja arvioida eettisten järjestelmien, evoluution, Euroopan uuden ajan murroksen, valistuken, tieteen sekä modernin markkinatalouden merkitystä maailmankuviin ja elämänkatsomukseensa

Keskeiset sisällöt: katsomukset perustavina tapoina käsittää maaila ja katsomusten kysymysten luonne
*katsomusten synty
*ajattelu ja kieli
*kirjoitustaidon historia osana korkeakulttuuria, sivilisaatiota
*ihmisen alkuhistoria ja kehitys sekä kulttuurievoluutio
*katsomusten historia:aatteiden ja uskontojen muotoutuminen
*suuret filosofit: Sokrates, Aristoteles, Platon, Marx jne.
*aate- ja oppihistoria: aatteen syntyhistorian kontekstissaan ja merkitys (liberalismi, nationalismi, sosialismi ja konservatismi)
*nykyajan aattee: uusliberalismi ja jälkinationalismi ja uusnationalismi
*yksilön ideologian muotoutuminen ns. ideologinen kriisi psykologiassa

Laaja-alaisessa osaamisessa painottuvat erityisesti globaali- , kulttuuri-, hyvinvointi- ja yhteiskunnallinen osaaminen.

 Arviointi: 4-10


ET5: Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)

Yleiset tavoitteet:
*erilaisiin uskonnottomiin katsomuksiin perehtyminen
*tutustuu em. tieteelliseen tutkimukseen
*perehtyminen ateismin, agnostismin ja humanismin historiaan
*ymmärtää uskonnottomuuden laaja-alaisesti eri näkökulmia
*perehtyminen laaja-alaisesti maailmanuskontoihin

Keskeiset sisällöt:
*Sekulaari humanismi keskeisin teema, lisäksi ateismi ja valtioateismi, Vapaa-ajattelijoiden Liitto
*kirkosta eroaminen ja sen syyt Suomessa
*eri maailmanuskontojen historia ja katsomuksen keskeiset piirteet
*uskonnon ja uskonnottomuuden vaikutus arkielämässä

Moduulissa on keskeisiä globaali-, kulttuuri- ja yhteiskunnallinen osaaminen.

Arviointi: 4-10

ET6: Tulevaisuus (2 op)

Yleiset tavoitteet:
*tulevaisuudentutkimus ja sen tutkimusmenetelmiin perehtyminen
*teknologian historian ja nykykehityksen vaikutus laaja-alaisesti
*opiskelija omaksuu mm. tunnetaitoja, omaksuu kestävän kehityksen käsitteen ja sen merkityksen maapallomme tulevaisuudelle
*osaa arvioida teknologian eri historian vaiheiden merkityksen nykyajalle
*ymmärtää eri utopien ja dystopien merkityksen

Keskeiset sisällöt:
*tulevaisuuden tutkimuksen metodit: skenaarioajattelu ja Delfoi-metodi
*historian- ja tulevaisuudentutkimus toistensa tukena
*tekoöly, robotisaatio, transhumanismi ja kyborgit
* digitalisaation vaikutus työelämässä
*teknologia ja suhtautumistavat: utopia ja dystopia
*globaalisti vaikuttavat muutokset integroiden eri oppiaineita: ilmastonmuutos esimerkkinä
*fiktiiviset kertomukset
*valistus ja sen ihanteet
*globaalit kysymykset ja ihmiskunnan uhkat ja kestävä kehitys
*yksilön omat valinnat ja vastuu ympäristöstä
*erilaiset luontosuhteet filosofian näkökulmasta: humanismi, utilismi, mystisismi ja naturalismi (Pietarisen mukaan)

Moduulissa korostuu kaikki laaja-alaisen osaamisen alueet.

Arviointi:4-10









 



Kursseilla käytettävät oppimateriaalit

Lukuvuosi 2022-2023

Elämänkatsomustiedon kurssit suoritetaan (ohjatulla) tenttimisellä (vastaanottaja Lasse Pippola). Syventävien kurssien suoritusjärjestys vapaa TAI

1. vuosi ETp1 ja ETs3
2. vuosi ETp2 ja ETs4
3. vuosi ETs5 ja ETs6 (kertauskurssi)

Pakolliset kurssit:
ETp 1: Hirvonen, Kekki, Mäkikangas, Pulliainen, Salminen: Matka 1: Minä ja hyvä elämä. Edita 2021
ETp 2: Peltomaa: Lukion elämänkatsomustieto. Minä ja yhteiskunta. Opintoverkko. 2021

Syventävät kurssit:
ETs 3: Peltomaa-Vehmanen: Lukion elämänkatsomustieto: kulttuurit. Opintoverkko.2021
ETs 4: Lukion elämänkatsomustieto: katsomukset. Opintoverkko. 2021
ETs 5: Lukion elämänkatsomustieto: uskonnot ja maailmankatsomukset. Opintoverkko. 2021
ETs 6: Lukion elämänkatsomustieto: tulevaisuus. Opintoverkko. 2021


Elämänkatsomustiedossa käytetään syventävissä kursseissa Studeon verkkomateriaalia (studeo.fi) ja soveltuvin osin oppikirjoja, pakollisissa kursseissa oppikirjaa (opintoverkko).

Oheiskirjallisuutta kirjallisia töitä varten: Pitkänen, Pirkko (toim.) Näkökulmia elämänkatsomuksen muodostamiseen.

ETp1 tehtävä 2

Ota kantaa väitteeseen: Uskontotieto(opetetaan Ruotsissa ja Latviassa) tai elämänkatsomustieto pitäisi olla pakollinen oppiaine lukiossa! Tai voitaisiinko opettaa pelkästään etiikkaa, niin kuin joissakin maissa tehdään.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 3

Miten eri filosofit määrittelevät tiedon (Platon ja Kant)?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 4

Miten arkitieto eroaa tieteellisestä tiedosta?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 5

Tee selkoa J. Habermasin käsityksestä tiedon intressistä!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 6

Mitkä tekijät johtavat ennakkoluuloihin? Mainitse esimerkkejä esim. historiasta!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 7

Mitä argumentaatiovirheitä on seuraavissa lauseissa:
a) Ruotsalaiset ovat "Hannu Hanheja".
b) Ai, sinä vetoat tuollaiseen englantilaiseen tutkimukseen. Tutkimuksia on kaikenlaisia ja voihan sitä valita toisenkin tutkimuksen.
c) Kaikki yritysjohtajat ovat roistoja ja ahneita!
d) Älä usko sitä tyyppiä. Se on ihan aivopesty ja puhuu vääristellen Raamatusta.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 8

Mitä tarkoitetaan stereotypialla?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 9

Afrikkalaisessa kulttuurissa on vahva yhteisöllisyys. Miten se ilmenee?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 10

Mitä tarkoitetaan kulttuurilla?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 11

Mitä eroa on demokratialla ja diktatuurilla? Voit käyttää vastauksessa historian tietojasi!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 12

Tutki henkilötietolakia(Henkilötietolaki 523/1999). Mitä on henkilötieto ko. lain mukaan? Millaisia rajoituksia on henkilötietojen välittämiseen?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 13(internet-tehtävä)

Sosiologia: Mitkä ovat Emile Durkheimin itsemurhatyypit?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 14

Laadi pienoisessee, n. max 150 sanaa: Nuoret ja some
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 15

Mitä kuuluu kristilliseen maailmankatsomukseen(oppikirjan s. 55-56)?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 16

Eri uskonnot vaikuttavat ihmisen elämäntapoihin. Pohdi esimerkiksi islamilaisuuden vaikutusta!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 17

Mitä tarkoitetaan sekulaarilla humanismilla?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 18

Aatehistoriaa. Tee selkoa jostakin aatesuuntauksesta(liberalismi, sosialismi, nationalismi ja konservatismi). Perehdy aatteen syntyyn, tavoitteisiin, keinoihin ja saavutuksiin!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 19

Anarkistit pyrkivät täydelliseen vapauteen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ETp1 tehtävä 20

Etsi tietoa feminismistä! Mitä sillä tarkoitetaan, selvitä sen syntyhistoria ja mitä feministit tavoittelevat.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.