Säännöt
Opiskelijakunnan järjestyssäännöt
1. Nimi, kotipaikka, ja kieli
Opiskelijakunnan nimi on Sievin lukion opiskelijakunta. Opiskelijakunnan kotipaikka on Sievi ja sen kieli on suomi, kuitenkin siten, että opiskelijakunnan kokouksissa voi keskusteluun osallistua myös muillakin kielillä. Opiskelijakunnan ilmoitus- ja pöytäkirjakieli on suomi.
Opiskelijakunta on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton.
Opiskelijakuntaan kuulumisesta ei saa periä maksua.
2. Tarkoitus
Opiskelijakunnan tarkoituksena on toimia Sievin lukion opiskelijoiden edunvalvojana ja yhteistyöelimenä:
- edistämällä koulun viihtyvyyttä
- pyrkimällä parantamaan lukio-opiskelun edellytyksiä
- edistämällä ja valvomalla jäsentensä etuja ensisijaisesti koulun sisällä ja tarvittaessa koulun ulkopuolella
- tekemällä yhteistyötä koulun muiden ryhmien kanssa
3. Toiminnan laatu
Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijakunta järjestää kokouksia, keskustelutilaisuuksia, tapahtumia ja juhlia, pitää yhteyttä muihin opiskelijakuntiin, koulun opettajakuntaan, rehtoriin sekä toimii muilla vastaavilla tavoilla koulun lukiolaisten hyväksi.
Toimintansa tukemiseksi opiskelijakunta vastaanottaa testamentteja, lahjoituksia ja avustuksia ja harjoittaa tarvittaessa muuta taloudellista toimintaa ja varainkeräystä sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta. Kuitenkin siten, ettei liiketaloudellisen voiton tavoittelu ole opiskelijakunnan päätarkoitus
Opiskelijakunnan tilikausi on toukokuun ensimmäisestä päivästä seuraavan vuoden huhtikuun 30:nteen päivään.
4. Jäsenet
Opiskelijakunnan jäseniä ovat kaikki Sievin lukion opiskelijat. Jäsenyys päättyy opiskelijan päättäessä opiskelunsa Sievin lukiossa.
5. Opiskelijakunnan johto
Opiskelijakunnan johdon muodostavat opiskelijakunnan kokoukset ja opiskelijakunnan hallitus. Ylin päätösvalta kuuluu opiskelijakunnan kokouksille, joiden välillä toimintaa johtaa opiskelijakunnan hallitus. Toimeenpanovalta on hallituksella.
6. Opiskelijakunnan kokous ja kokoon kutsuminen
Opiskelijakunnan kokous on pidettävä milloin opiskelijakunnan hallitus niin päättää tai yksi kymmenesosa (1/10) koko opiskelijakunnan jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää. Ylimääräinen opiskelijakunnan kokous on pidettävä viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun kokousta on asianmukaisesti pyydetty.
Kokouskutsu
- Opiskelijakunnan kokousten tarkemman ajan ja paikan määrää hallitus. Kokouskutsu on julkaistava Sievin lukion www-sivuilla ja/tai opiskelijakunnan ilmoitustaululla ja muuten tehtävä tiettäväksi viimeistään yhtä (1) viikkoa ennen kokousta niin, että jokaisella opiskelijakunnan jäsenellä on mahdollisuus saada tietää kokouksesta.
Laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Opiskelijakunnan kokous on laillinen ja päätösvaltainen, mikäli se on kutsuttu koolle sääntöjen edellyttämällä tavalla. Opiskelijakunnan päätösvaltaa käyttävät opiskelijakunnan kokouksessa läsnäolevat jäsenet, riippumatta siitä muodostavatko he määrävähemmistön tai -enemmistön opiskelijakunnan jäsenistä. Opiskelijakunnalle kuuluvaa päätösvaltaa ei voi siirtää.
7. Opiskelijakunnan kokousten osanottajat ja aloiteoikeus
Opiskelijakunnan kokouksissa ovat äänioikeutettuja kaikki opiskelijakunnan jäsenet. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Vaalit suoritetaan suljetuin umpilipuin, mikäli kokous ei toisin päätä.
Läsnäolo- ja puheoikeus opiskelijakunnan kokouksissa on opiskelijakunnan ohjaavalla opettajalla. Lisäksi opiskelijakunnan kokous voi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuden muille sitä pyytäville henkilöille.
Oikeus aloitteiden tekemiseen on opiskelijakunnan jäsenillä ja hallituksella. Aloitteet tulee jättää kirjallisena viimeistään opiskelijakunnan kokouksessa.
8. Opiskelijakunnan hallitus
a) Jäsenten valinta
Opiskelijakunnan hallitukseen valitaan yleiskokouksessa kuusi (6) jäsentä ja välittömästi yleiskokouksen jälkeen pidettävän ryhmänohjaustuokiossa jokaisesta ryhmästä yksi (1) jäsen. Opiskelijakunnan yleiskokous pidetään lukuvuoden ensimmäisellä viikolla. Jos äänestystä ei voida suorittaa suullisesti, tulee se tehdä suljetulla lippuäänestyksellä. Ryhmänohjaajan on varmistettava, että omasta ohjausryhmästään valitaan yksi jäsen opiskelijakunnan hallitukseen. Jos valittu ei halua toimea tai eroaa siitä on hänen tilalleen valittava uusi henkilö yllä kuvattua tapaa noudattaen.
Hallituksen edustajat valitaan aina yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.
b) Hallituksen sisäinen järjestäytyminen
Opiskelijakunnan hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajan, jota kutsutaan opiskelijakunnan puheenjohtajaksi, varapuheenjohtajan, sihteerin, taloudenhoitajan, yhteistyövastaavan, taksvärkkivastaavan, tapahtumavastaavan, tarjoiluvastaavan ja viestintävastaavan. Puheenjohtajan sekä sihteerin tulee olla toisen ja varapuheenjohtajan toisen tai kolmannen vuosikurssin opiskelija. Järjestäytymiskokous pidetään välittömästi yleiskokouksen ja ryhmänohjaustuokion jälkeen.
Puheenjohtajan ollessa estyneenä varapuheenjohtaja toimii hänen sijaisenaan. Hallitus voi asettaa työryhmiä, toimikuntia tai vastuuhenkilöitä määräajaksi tai erityistä tehtävää varten. Näihin työryhmiin, toimikuntiin voidaan valita opiskelijakunnan jäseniä hallituksen ulkopuolelta, kuitenkin siten, että toimikuntien työstä on vastuussa opiskelijakunnan hallitukseen kuuluva opiskelija.
c) Kokoukset
Hallitus on kutsuttava koolle, milloin joku opiskelijakunnan hallituksen jäsen sitä pyytää. Myös opiskelijakunnan ohjaava opettaja voi kutsua hallituksen koolle. Hallitus päättää itse koollekutsumistavastaan.d) Päätösvaltaisuus
Opiskelijakunnan hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on paikalla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.
e) Läsnäolo- ja puheoikeus
Opiskelijakunnan ohjaavalla opettajalla on puhe ja läsnäolo-oikeus kaikissa opiskelijakunnan hallituksen kokouksissa. Opiskelijakunnan hallitus on velvollinen ilmoittamaan opiskelijakunnan jäsenille hallituksen kokousten kokoontumisajasta ja paikasta opiskelijakunnan ilmoitustaululla tai muussa vastaavassa paikassa, jossa ilmoitus on yleisesti nähtävillä. Hallituksen kokouksien tarkastetut pöytäkirjat on toimitettava viipymättä edellä mainittuun paikkaan.
f) Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on sen lisäksi, mitä nämä säännöt muuten edellyttävät:
- Johtaa opiskelijakunnan toimintaa opiskelijakunnan kokousten välisenä aikana niiden päätösten mukaisesti
- Valmistella ja ohjata opiskelijakunnan toimintaa
- Ylläpitää koulun ja opiskelijakunnan suhteita Suomen Lukiolaisten Liitto ry:hyn.
- Valmistella kokouksissa käsiteltäväksi tulevat asiat ja kutsua kokoukset koolle,
- Päättää varojen hankinnasta ja vastata omaisuuden hoidosta,
- Pitää yhteyttä opettajakuntaan, rehtoriin ja koulun muuhun henkilökuntaan, jos opiskelijakunnan asioiden hoito sitä vaatii.
g) Nimenkirjoittajat
Opiskelijakunnan nimenkirjoittajina toimivat opiskelijakunnan puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri, aina kaksi yhdessä.
Opiskelijakunnan toiminnassa noudatetaan näiden sääntöjen lisäksi yhdistyslakia soveltuvin osin, sekä koulun voimassa olevia järjestyssääntöjä. Näitä sääntöjä voi muuttaa ainoastaan opiskelijakunnan yleiskokous yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Nämä säännöt astuvat voimaan niiden tultua hyväksytyksi opiskelijakunnan yleiskokouksessa.